Özel Güvenlik Başka İşte Çalışabilir Mi?

Özel Güvenlik Başka İşte Çalışabilir Mi?
07.12.2021 14:00
Özel güvenlik görevleri gereğince bulundukları bölgedeki güvenliği sağlamak amacıyla ya da gerçek ya da tüzel kişileri korumak için görevli bulunan kişilerdir. Bu koruma yetkisi can güvenliği, mal güvenliği ya da mal varlığı yönelik olabilmektedir. Ayrıca özel güvenlikler sadece kendilerini tanınan yetkilerin kullanabilirler ve yasal düzenlemelere uymak zorundadırlar. Özel güvenlik hizmeti almak için gerekli belgeler neler, özel güvenlik için sağlık raporu nasıl alınır? Sorularını sizler için araştırdık.

Özel güvenlik genelde pek çok işyerinde, şirkette veya herhangi bir işletmede güvenliği sağlamak amacıyla sıklıkla karşılaştığımız bir meslek grubudur. Bu insanlar kendilerine verilen görev doğrultusunda herhangi bir şahsı bir işletmeyi bir mal varlığını korumakla yükümlü olabilirler. Kendilerine verilen görevler doğrultusunda onlara söylenilen hükümleri uygulamak zorundadırlar. Bundan farklı olarak kendilerine tanınan yetkinin dışında bir uygulama yaparlarsa cezai yaptırımlarla karşılaşabilirler. Özel güvenlik temel görev olarak koruma ve asayişi sağlamakla yükümlü olduklarından herhangi bir saldırı ile kişilere veya alanlara yapılan saldırılara caydırıcılık yani önleyicilik sağlamaktadırlar. Eğer bu konuda yapılan önleyicilik işe yaramadıysa da özel güvenlik görevlileri şüpheliyi yakalayarak kolluk kuvvetleri dediğimiz polis ve jandarmalara bilgi verir ve kolluk kuvvetlerinin olay yerine gelmesi durumunda onlara yardımcı olabilirler. Bu noktada özel güvenlik görevlilerinin bazı yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu yükümlülükler ihbar yükümlülüğü, kolluğun talebini yerine getirme yükümlülüğü, olay yerinin korunması yükümlülüğü gibi temel yükümlülüklerin sorumlusu olmaktadırlar. Belli başlı yetkililerle birlikte temel güvenlik görevlileri kendi hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz ve çalışmaya zorlanamazlar. Yani güvenlik görevlisi olmak isteyen bir kişi temel görev olarak sadece bu işi yapmakla yükümlüdür.

Özel Güvenlik Hizmeti Almak İçin Gerekli Belgeler Neler?

Artık günümüzde pek çok işletme ve kişiler güvenliklerini tehlikede olduğu durumlarda özel güvenlik hizmeti alarak kendilerini korumak için bu hizmetten yararlanabilirler. Bu noktada özel güvenlik hizmeti alabilmek adına bazı kanunlar çıkarılmış ve bu bağlamda insanların özel güvenlik hizmetlerinden yararlanabilmesi sağlanmıştır. Özel güvenlik hizmeti almak isteyen kişi ve işletmeler belirli izin belgeleri kapsamında güvenlik görevlileri ile çalışarak asayişi sağlayabilirler. Özel güvenlik belgesi almak için öncelikle gerekli kurum ve kuruluşları müracaat etmek gerekiyor. Bu noktada özel güvenlik izni alabilmek için başvuran kurum veya kuruluşlar bazı belgeleri bulundurmak zorundadırlar. Bu belgeler:

·        Özel güvenlik hizmeti alabilmek için izin belgesi talep yazısı oluşturmak

·       Bağlı bulunan bakanlığın görüşleri, hazine müsteşarlığının görüşleri ve YÖK’ün görüşleri ile hizmet alacak kişinin müracaat etmesi gereken yerlerden onay almak.

·        Belediye meclis kararı

·     İl Özel idaresine bağlı birimlerin özel güvenlik hizmeti kapsamına alınabilmesi için il valisinden, eğer belediye başkanlığı ve bağlı birimlerin özel güvenlik hizmeti alması kapsamında belediye başkanının uygunluk görüşü yeterli kabul edilir.

·        Özel güvenlik izin belgesi başvuru formu

Özel Güvenlik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişiler gerekli şartları sağlamanın yanı sıra sağlıklı bir birey olması gerekmektedir. Bu doğrultuda silahlı bir özel güvenlik görevlisi olabilmek için Devlet Hastanesi'ne giderek muayene olmanız gerekecektir. Muayene doğrultusunda da sonuçların olumlu olarak yansıması adayları sağlık raporunu geçerli kılacaktır. Bu konuda sağlık raporunda onaylanabilmesi için gerekli şartlar:

·        Psikolojik bir rahatsızlığı bulunmamak ve alkol uyuşturucu bağımlısı olmamak

·        Özel güvenlik hizmetinin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi için nörolojik bir rahatsızlığı bulunmamak

·        Körlük ya da gece körü gibi rahatsızlığı bulunmamak

·      Özel güvenlik hizmetini yerine getirebilmesi için engel teşkil edebilecek işitme kaybı ya da benzer problemlerin bulunmaması

·        Kas veya iskelet sisteminde hareketi kısıtlayacak bir rahatsızlığı bulunmamak.

Gibi sağlık şartlandırmalarını yerine getirilmesi durumunda özel güvenlik alanında başvuru yapılabilir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir