Dondurucuda Sebze Saklamak Hakkında Merak Edilen Bilgiler

 Dondurucuda Sebze Saklamak Hakkında Merak Edilen Bilgiler
21.09.2021 14:00
Eylül ayının gelmesiyle beraber havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Dondurucuda sebzeler kaç ay saklanır, dondurucudan çıkan sebzeler tekrar dondurulur mu, çiğ sebze konur mu, sebze nasıl pişirilir, kokusu nasıl giderilir? Dondurucuda hangi sebzeler saklanır? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Eylül ayının gelmesiyle beraber havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Kışın geleceğini haber veren Eylül ayında kış hazırlıkları da başladı. Yaz mevsiminde yetişen sebzeler daha lezzetli ve ucuz oluyor. Bu nedenle yazın yetişen sebzeleri uygun bir şekilde saklayarak kış mevsiminde tüketme şansı elde ediliyor. Saklama yöntemleri kurutmak, konserve yapmak ve dondurmaktır. Bu yazımızda sebzeleri dondurucuda saklamak yönteminden bahsedeceğiz. Dondurucuda sebze saklamak için önce en güzel ve taze sebzeler alınır. Daha sonra bunlar iyice yıkandıktan sonra yemek yapacak gibi doğranır. Sebzelerin dondurucuya koyulmadan önce çiğ kalmaması, bir işlemden geçmesi gerekir. Bu sırada sebzeleri haşlayabilir veya kavurabilirsiniz. Ancak bu işlem kısa sürmeli ve sebzeler biraz diri kalmalıdır. Ardından sebzeler buzlu suya koyularak soğutulur. Bu işleme şoklama denir. En son olarak sebzeler iyice süzülür ve buzdolabı poşetlerine koyularak ya da saklama kaplarına koyularak derin dondurucuya koyulur. Ayrıca her sebzenin saklama şartları farklıdır. Mesela domates rendeleyerek, kavurarak ya da bütün halde saklanabilir. Taze fasulye kavurarak, barbunya çiğ halde, mantar, bezelye, ıspanak, brokoli ve havuçlar ise haşlanarak saklanabilir. Dondurulmuş sebzeler 12 aya kadar taze kalır ve yemeklere katılarak tüketilir. Dondurucuya hangi sebzeler atılabilir, sebzeler nasıl koyulur, kaç aya kadar dayanır gibi merak tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Dondurucuda Sebzeler Kaç Ay Saklanır?

Et, balık, tavuk, sebze ve meyveleri dondurucuda uygun bir şekilde paketleyip saklayarak kış için saklanabilir. Özellikle sebze saklamak kışın çok işe yarayacaktır. Çünkü kış mevsiminde sebzeler hem tatsız, hem de pahalı olur. Bu nedenle sebzeleri pişirip, şoklayarak buzdolabına poşetlerine konur. Daha sonra ise derin dondurucuya atılır. Böylelikle sebzeler 10-12 ay kadar tüketilebilir.

Dondurucudan Çıkan Sebze Tekrar Dondurulur Mu?

Sebzeler dondurucuya konulmadan önce kavrularak veya haşlanarak ısıtılır. Ardından buzlu suya sokularak şoklanır. Bu işlemden sonra sebzenin suyu süzülür ve buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına konur. Tüketilmek istendiği zaman çözdürmeye gerek kalmadan doğrudan yemeklere katılır. Ancak dondurulmuş sebze dışarda kalırsa ve çözdürülürse kesinlikle tekrardan dondurulmaz.

Dondurucuya Çiğ Sebze Konur Mu?

Dondurucuda sebze saklamak için önce sebzelerin bir miktar kavrularak veya haşlanarak ısı görmesi gerekir. ardından ise buzlu suya atılarak soğutulması ve bundan sonra dondurucuya atılır. Ancak sebzelerin kendinden geçmemesi, biraz diri kalması için çok fazla pişirmemek gerekir. Ayrıca domates, barbunya, brokoli ve ıspanak gibi bazı sebzelerin de ısı görmeye ihtiyacı yoktur. Çiğ olarak da atılabilir.

Dondurucudan Çıkan Sebze Nasıl Pişirilir?

Dondurucuda saklanan sebzeler, daha sonra yemeklerde kullanılmak istendiğinde önceden kavurulmuş ya da haşlanmış olduğu için çözdürülmeye gerek kalmaz. Doğrudan tencereye atıp yemek yapılabilir. Tencerenin ısısı sebzeleri çözdürmeye yeter. Ancak eğer sebze önceden çiğ bir şekilde atılmışsa ve çok donmuşsa birkaç dakika mikrodalga fırında çözdürülebilir.

Dondurucudan Çıkan Sebze Kokusu Nasıl Giderilir?

Dondurucudan çıkan sebzeler kötü kokuyor olabilir. Bunun nedeni ise dondurucuya atılan sebzenin plastik kaba konulmasıdır. Paketleme problemi kötü koku oluşturur. Dondurulan sebzelerin kötü kokmasını önlemek için dondurucudaki tüm malzemeleri boşaltıp, elma sirkesi ile temizlemek gerekir. Elma sirkesini bir beze döküp, dondurucu silinir. Böylece hem bakterilerin oluşması hem de koku önlenir.

Dondurucuda Hangi Sebzeler Saklanır?

Dondurucuda barbunya, bamya, biber, domates, taze fasulye, kabak, mısır, bezelye, patlıcan, çilek, vişne, kayısı, şeftali, böğürtlen ve kiraz saklanabilir. Meyveler çekirdeklerinden ayıklanarak paketlenir. Barbunya haşlanarak veya çiğ olarak paketlenir. Bamya haşlanıp, şoklanarak paketlenir. Biber ve patlıcan ayıklanır, iç kısmına zeytinyağı sürülür ve fırına atılır. Ardından da kilitli poşete konur, en sonunda soğutularak paketlenir. Domates, rendeleyerek veya pişirip soğutarak paketlenir. Taze fasulye ve kabak haşlanıp, şoklanarak paketlenir. Mısır ise haşlanıp, tanelerine ayırarak paketlenir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir