Künefe Nasıl Yapılır?

Künefe Nasıl Yapılır?
13.09.2021 19:46
Künefe Nasıl Yapılır? Tarifi nedir, hangi ilimize aittir, hangi peynirden yapılır? Künefe nasıl pişirilir, künefe şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür?

Ülkemiz her şehrin ayrı ayrı yemekleri ile ünlendiği bir coğrafyaya sahiptir. Genelde doğanın şartları da bazı bölgelerde bazı yemeklerin meşhur olmasında etkiye sahiptir. Akdeniz şehirlerinden olan Hatay’ın da birbirinden enfes yemekleri bulunur ve ülkenin dört bir yanına yayılan küntleşmiş yemekleri bulunmaktadır. İçli köfte, Hatay usulü dürüm, künefe gibi yemekler ise bunlardan yalnızca bazılarıdır. Künefe ise ülkemizin dört bir yanında sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. İncecik hamur olarak bilinen kadayıf ile tuzsuz dil peynirinin bir araya gelerek kombinlenmesi ile elde edilen künefe aynı zamanda şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Geleneksel bir Orta Doğu tatlısı olarak da bilinen künefe, Filistinliler arasında da yaygındır. Şu anda pek çok künefe çeşidi yapılması ise bu kültürün yaşatılmasından dolayıdır. Fıstıklı, cevizli, kaymaklı gibi pek çok seçeneği bulunan Hatay’ın incisi künefe hakkında tüm merak edilen sorular sizler için hazırlandı…

Künefe Nasıl Yapılır, Künefe Tarifi Nedir?

Künefenin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Fakat buna rağmen genelde hepsinin yapılma şekli ve aşamaları birbirleri ile aynıdır. Künefenin yapılış şekli ise şu şekildedir;

·        Taze kadayıf alınır ve yağlanmış küçük kadayıf tepsisine serilir.

·        İncecik bir katman olarak sıkıştırılan kadayıfın üzerine ezilmiş yoz fındık, ceviz ya da fıstık serpilir.

·        Üzerlerine ise tuzsuz dil peyniri ya da Antep peyniri konulur. (Peynirin tuzsuz ve eriyen türden olması önemlidir.)

·        Bu işlem tamamlandıktan sonra yine üzerine bir katman daha olacak şekilde kadayıf serilip kenarlarından toplana toplana düzleştirilip sıkıştırılır.

·        Hazırlanan künefe ocakta ve kısık ateşte çevrile çevrile pişirilir.

·        Arada bir kenarları toparlanır.

·        Hemen hemen üç. Dakikada bir çevirme işlemi yapılır.

·        Ardından bir kenarda hazırlanan şerbet dökülmelidir.

·        Buna ek olarak kısaca malzemelerden bahsedecek olursak; 400 gram tel kadayıf, 200 gram tuzsuz lor ya da Antep peyniri, tereyağı, bir su bardağı şeker ve bir buçuk su bardağı şeker künefe için gereken malzemeler arasındadır.

Künefe Hangi İlimize Aittir?

Künefe hem ülkemizde hem de dünyada sık bilinen ve sıklıkla tüketilen tatlılar arasında yer alır. Bir Orta Doğu yemeği olarak da bilinen künefe, dünyada en çok Levant ve Mısır’da yer almaktadır. Balkanlar ve Yunanistan’da da sıklıkla tüketilmekle birlikte ana vatanının Filistin olduğundan bahsedilebilir. Bizim ülkemizde ise Hatay ile özdeşleşen yemekler arasında künefe de yer alır. Hal böyle olunca künefenin Hatay ilimize ait olan bir tatlı olduğundan rahatlıkla bahsedebiliriz.

Künefe Hangi Peynirden Yapılır?

Künefe peynirle yapılan nadide tatlılar arasında yer alır. Bu tatlıyı bu kadar özel ve güzel yapan şeylerden önemli olanı peynirdir. Ev tipi künefe yapımının da yaygınlaşması ile birlikte özel künefe peynirleri adı altında pek çok farklı peynir çeşidi sunulmaktadır. Buna ek olarak bakıldığında künefe peyniri olarak kullanılabilecek peynir çeşitleri arasında ‘Urfa peyniri, Antep peyniri, dil peyniri, lor peyniri, Hatay peyniri’ gibi taze peynirler yer almaktadır.

Künefe Nasıl Pişirilir?

Künefenin içinde yer alan peynirin erimesi ve kadayıfın çıtır çıtır bir yeme deneyimi sunması için pişirme tekniğine çok dikkat edilmelidir. Hazır olarak satın alınan künefeler için en doğru pişirme şekli kesinlikle fırındır. Fakat evde ve tavada yapılacak olan künefeler için pişirme tekniği kesimlikle ocak üzerine olmalıdır. Bir tutma aparatı ile birlikte sapsız künefe tavası ocağa alınır. Kısık ateşte sürekli çevrilerek kızarması sağlanmalıdır. Yaklaşık üç ya da dört dakika boyunca bu şekilde pişirilerek dikkatli bir şekilde arka yüzü de çevrilip pişirilmelidir. Her iki yüzü de istenilen pişme seviyesine gelince ocaktan alınıp, şerbeti verilmelidir.

Künefe Şerbeti Sıcak Mı Soğuk Mu Dökülür?

Güzel mi güzel şerbetli, tatlıların en büyük handikabı şerbetin sıcaklık ayarının doğru yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden verilen ölçüler ve sıcaklık değerlerine dikkat edilmelidir. Bir tatlının hamur olmaması ve ezilmemesi için ya tatlı ya da şerbet sıcak ya da soğuk olmalıdır. Künefe için de aynı durum geçerlidir. Künefenin şerbetinin ılık olarak verilmesi gereklidir. Bu nedenle verilen ölçülere bakılarak künefe yapımına başlanmadan hemen önce şerbet kaynatılıp ılımaya bırakılmalıdır. Ilıyan şerbet ise sıcak künefeye dökülmelidir. Bu sayede hem tatlı şerbeti çekmiş olacaktır hem de tatlı hamur olmayacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir