Son yıllarda artan kuaför ücretleri ve koronavirüsten dolayı eve kapandığımız için saçlarımızı kendimiz boyama başladık. Bizler için büyük bir sorun olan saç boyama işleminde dip boyama en sıkıcı olandır. Dip boyama işleminin belirli aralıklarda yapılması ve maliyetinin fazla olması kişilerin başının çaresine bakmasına neden olmuştur. Pek çok kişinin sorunu olan ''evde dip boyama nasıl yapılır?'' sorusunu cevaplamak için bizler buradayız.
• Öncelikle saçınızın rengine uygun bir boya alın ve saç boya fırçası, plastik kap, ucu sivri bir tarağı kullanmak için hazırlayın.
• Boyayı kaba boşaltın ve kullanım kılavuzuna uygun olarak hazırlayın.
• Ardından saçlarınızın arka bölümlerini plastik bir toka ile tutturun ve saçlarınızın ön kısmını tarak yardımıyla ikiye ayırın. Saçınızı ince tutamlar şeklinde tutarak dip bölümleri boyayın.
• Ön kısmını boyadığınız saçlarınızın arka bölümüne geçebilirsiniz. Bu aşama biraz zor olabilir, bir aynadan yardım alabilirsiniz. Boyadığınız saçları toka ile tutturun ve boya paketinde yazan süre kadar boyayı saçınızda bekletin. Süre dolduktan sonra saçınızı güzelce yıkayın ve durulayın.
Dip Boya Kaç Ayda Bir Yapılmalıdır?
Saçları her hafta ya da aklımıza geldiği zaman boyamak doğru bir işlem değildir. Sürekli boyanan saçlar bir süre sonra yıpranır ve zarar görür. Saçlarımızın sürekli uzamasından dolayı saçlarımızın dibindeki renk yok olacak ve kendi saç rengimiz ortaya çıkacaktır. Saç renginin bozulmadan devamını sağlamak için dip boya 3-5 hafta bir yapılmalıdır ve bazı durumlarda 21 gün içinde de dip boyama işlemi yapılabilir. Ancak bazı renklendirmelerin ömrü 6-8 aya kadar çıkmaktadır. Ombre, balyaj, röfle, Sunkissed saçı olanlar dip boya işlemi için 6 ay beklemek zorundadır. Bakır saç rengine ya da platin saç rengine sahip olan kişiler 3 haftada bir dip boya yaptırabilir.
Dip Boya Kaç Dakika Bekletilir?
Dip boya bekletme süresi kişinin saç tipine göre değişim göstermektedir. Saçlarında beyaz olan kişiler kırk-kırk beş dakika beklerken normal saç rengine sahip olanların otuz-otuz beş dakika dip boyayı saçında bekletmesi gerekir. Bazı saç tiplerinde ya da boya kalitesine göre dip boya yirmi beş dakikada da etki göstermektedir. Satın almış olduğunuz boyanın kullanım talimatını okumanızda yarar vardır.
Dip Boya Gelince Kaşıntı Olması Sebebi Nedir?
Doğal saç boyalarının içeriğinde bulunan kimyasallar saç derilerinin yapısını bozmaktadır. Dibi gelen saçlar bu kimyasallardan saçı arındırmaya başlar. Tekrar eski haline gelmeye çalışan ve kendini yenileyen saç derisi kaşınmaya başlar. Dip boya gelince oluşan kaşıntının ana nedeni budur. Ayrıca dip boyama işleminde ya da saç boyamada oluşan kaşıntı da boyalara karşı oluşan alerjidir.
Hamilelikte Dip Boya Yapılır Mı?
Saç boyaları yüksek oranda kimyasal içermektedir ve cilt ile doğrudan temas etmektedir. Hamile kadınların hamileliğin ilk 3 ayında saçlarını boyatmaması gerekir. Bu dönem içinde bebeklerin organları daha yeni gelişmektedir ve saç boyaları bebeği olumsuz etkilemektedir. Bebeklerde katarakt ve beyin tümörü oluşumuna neden olabileceği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında saçların boyatılmasında bir sorun oluşmamaktadır. Ancak dip boya yaptırmak hamilelik boyunca riskli sayılmaktadır.