Deve Tabanı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Deve Tabanı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
04.09.2021 09:30
Devetabanı merkezi Kolombiya ve Meksika'nın güneyinde bulunan yağmur ormanlarıdır. Bizler de deve tabanı çiçeği, bakımı nasıl olmalıdır , çeşitleri nelerdir ,çoğaltma nasıl yapılır, bitkisi nasıl çoğaltılır?, büyüme hızı nedir?, çiçek açar mı?, evde bakımı nasıl olur ? ve evde zararlı mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Devetabanı merkezi Kolombiya ve Meksika'nın güneyinde bulunan yağmur ormanlarıdır. Deve tabanı, yağmur ormanlarında bulunan sürünücü bir bitki çeşididir. Yaprakları kalp modelindedir ve yaprakların genişliğinin 25-60 cm kadar büyüyebildiği görülmüştür. Devetabanı uygun koşullarda 20 metreye kadar uzayabilir.

Tropikal bir bitki çeşidi olan devetabanı; gölge ve yarı gölgeli ortamları sever. Oda sıcaklığı 10-12 derecenin altına indiğinde büyümesi yavaşlar ve ardından ölürler. Devetabanı hava alan topraklarda yaşamaya elverişlidir. İlkbahar aylarının sonuna kadar 15 günde gübreli bir su ile sulanması tavsiye edilir. Devetabanı yaz aylarında bol su ile sık sık sulanmalı ve kış aylarında ise toprağının çok nemli olmamasına dikkat edilmelidir. Üzerine direkt olarak yansıyan ışığı sevmeyen devetabanı, yarı gölge ortamlarda yaşayabilir. Bunu sebebi ise devetabanının, tropikal ormanlarda ağaçların gölgeleri altında yaşayabilmesidir.

Deve Tabanı Çiçeği Nedir?

Devetabanı bileşikgiller ailesine ait bir bitki türüdür. Nemli toprakta yetişir. Boyu 30-40 cm'e kadar ulaşabilir. Yapraklarının yapısı geniş ve serttir, yapraklarının sapları ise oldukça uzundur. Devetabanı çiçeği altın sarısı rengindedir. Devetabanı bitkisinin çiçekleri Nisan ayında, yaprakları ise Haziran ve Temmuz aylarında toplanıp kurutulması için uygundur. Ofis veya ev ortamlarında yetiştirilmeye uygun olan devetabanı çiçeği; uzun ömürlü ve çok dayanıklı bir yapıya sahiptir. Devetabanı çiçeğinin bakımı oldukça basittir. Bulunduğu ortamdaki hava kalitesini yükselttiği için ofis ve evlerde çok sık tercih edilen bir çiçektir.

Deve Tabanı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Devetabanı çiçeği; gün ışığını oldukça seven ve güneşe direkt olarak maruz bırakılmadığı takdirde gün ışığın altında yaşayabilen bir bitki çeşididir. Devetabanı çiçeğinin büyüyebilmesinde gün ışığı çok önemlidir. Bu yüzden devetabanı çiçeğinin konumunun iyi ayarlanması gerekir. Devetabanı çiçeğine üstten sulama yapılmalı ve haftada 1 kez sulanmalıdır. Sulama işleminde toprağın kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Devetabanı çiçeğinin rüzgardan korunması gerekir. Yılda bir defa olmak şartıyla vitamin verilmesi tavsiye edilir. Devetabanı çiçeği düzenli aralıklarla budanmalıdır. Devetabanı çiçeğinin bakımında belirtilen ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde çiçekten yeteri verim alacaksınızdır. Devetabanı çiçeği bulunda ortama da estetik bir görüntü ve nefis bir koku verir.

Deve Tabanı Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Devetabanı çiçeğini çoğaltmak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken özenli bir şekilde çiçeğinizden sağlıklı çelikler almaktır. En uç sürgününden ayırma yöntemiyle elde edebileceğiniz bu çelikleri hızlı bir şekilde köklenebilmesi için bir süre suyun içinde bekletmelisiniz. Devetabanı çiçeğinin suda köklendiğini fark ettiğinizde ise yine torf ve kum bakımından zengin bir toprak bulunan saksıya almalısınız. Yaklaşık 1 ay içerisinde devetabanı çiçeğiniz köklendiği toprağa sıkı sıkı tutunmaya başlar. Daha sonrasında devetabanı çiçeğinin bakımını aksatmadan yapmanız gerekir.

Deve Tabanı Çeşitleri Nelerdir?

Devetabanının doğal ortamı olan tropik bölgelerde 200 kadar çeşidi vardır fakat bulunan çeşitlerin birçoğu bilinmez. Devetabanı bitkisinin en çok bilinen çeşidini yazımızda bulabilirsiniz.

1) İri Yırtmaç Yapraklı Devetabanı: Yaprakları parlak, koyu yeşil renkli, kısa boylu, muntazam yırtmaçlara sahip olan devetabanı çeşididir. Boğum aralarında mesafe kısadır.

2) Yapraklan Hafif Yırtmaçlı Sarı Alacalı Devetabanı: Devetabanının bu çeşidinin ise gövdesi sarı alacalı olduğundan, hollerde, salonlarda, lokantalarda ve otel kapılarının süslenmesinde kullanılır.

3) Küçük Yapraklı Sarı Alacalı Devetabanı: Küçük sivri kalp şeklinde bulunan yeşil yapraklarının üzeri sarı alacalı olan devetabanı çeşididir. Dekoratif bir görünüşe sahip olan devetabanı; oda ve salon süslenmesinde kullanılmaktadır.

Deve Tabanı Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Nerdeyse her evde bulunan devetabanı bitkisini çoğaltmak oldukça kolay bir işlemdir. Devetabanı bitkisini çoğaltarak biçimsiz büyümüş veya gereğinden fazla büyümüş olan devetabanı bitkisinden birçok yeni ve minik yavru devetabanları oluşturabilirsiniz. Öncelikle devetabanı bitkimiz hava köklerine sahip olmalı çünkü hava kökleri olmadan çoğaltma işlemi zor bir hal alıyor. Hava kökü ise devetabanı bitkisinde görünen kahverengi renge sahip olan saplardır. Çoğaltma işleminin gerçekleşebilmesi için hava kökünün biraz altından tek seferde kesmelisiniz. Daha sonrasında ise suya koymalı ve beyaz kökleri tekrar oluşana kadar suda bekletiyoruz. Sağlıklı bir şekilde çoğaltma işleminin gerçekleşmesi için bitkinin suyunu haftada 1 defa değiştirmeye özen göstermelisiniz.

Deve Tabanı Büyüme Hızı Nedir?

Devetabanı bitkisi özellikle dekorasyon alanında kullanılmak ve yapraklarının güzelliği için yetiştirilen tropikal bir yağmur ormanı bitkilerindendir. Devetabanı bitkisinin güneş görebildiği sürece yaprakları büyür. Devetabanı bitkisinin bulunduğu toprak yapısı havadar olmalıdır. Devetabanı bitkisinin bulunduğu ortamın sıcaklığı ise 20C-30C aralığında olmalıdır. Devetabanı bitkisini yaz mevsiminde düzenli ve sık sık yıkamak, hızlı büyümesine yardımcı olur. Devetabanı bitkisine özenli bir şekilde baktığında büyümesi oldukça hızlı olan bir bitki çeşididir.

Deve Tabanı Çiçek Açar Mı?

Devetabanı bitkisi yaz mevsiminin ortasında krem rengi çiçek açar ve meyvesi ortalama bir yılda olgunlaşır. Meyvesi uzun bir çam kozalağı şeklinde altıgen tanelerle kaplıdır. Devetabanı meyvesinin tadı muz ve ananas meyvelerinin karışımına benzetilmektedir. Olgunlaşmış meyvesinin dış kısmını ve tam olgunlaşmamış meyveyi yemeyiniz, zehirlidir.

Deve Tabanı Evde Bakımı Nasıl Olur ?

Devetabanı bitkisinin bakımında özenli bir şekilde emek verilmesi gerekir. Gerekilen şartları ve emeği sağladığınız takdirde devetabanı yaprakları oldukça güzel bir görüntüye sahip olarak açar. Devetabanı bitkisinin bakımı için dikkat etmeniz gereken ilk unsur bitkinin toprağıdır. Devetabanı bitkisi için organik maddeler açısından zengin toprakların tercih edilmesi önerilir. Devetabanı bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için boyuna uygun bir geniş saksı tercih edilmelidir. Ayrıca kesinlikle direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalı ve rüzgardan korunmalıdır. Güneş ışığına direkt olarak maruz bırakıldığı takdirde yapraklarında sararmalar meydana gelir. Devetabanı bitkinizin özenli bir şekilde bakımını yapabilmeniz için düzenli aralıklarla budamalısınız. Bitkinizi soğuk suyla sulamamalısınız. Bitkinizi sulamak için aynı gün ve miktarda su vermeye özen göstermelisiniz.

Deve Tabanı Evde Zararlı Mı?

Evde devetabanı bitkisi yetiştirmek son zamanlarda çok popüler bir hale geldi. Hemen hemen herkes evinde dekoratif bir bitki olarak devetabanı yetiştirmeye başladı. Delikli yaprak yapısıyla bulunduğu eve ayrı bir hava katabilen devetabanı bitkisinin herhangi bir zararına rastlanmamıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir