Gardenya hakkında pek çok merak edilen konu mevcuttur. Sadece Japonya, Çin gibi Asya ve Pasifik adalarında bulunan bir bitki olan Gardenia, Rubiaceae familyasına ait bir bitkidir. Günümüzde gardenya hem çiçeklerin hem de meyvelerin elde edildiği bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Aromaterapi ve bitkisel ilaç endüstrisinde çok faydalıdır. Gardenya, koyu yeşil yapraklarının yanı sıra beyaz ve sarı çiçekleri ile de bilinen bir saksı çiçeğidir. Çok hassastır ve eşsiz bir kokusu vardır. Gardenya kokusu genellikle parfüm ve esans yapımında kullanılır. Bu yaprak dökmeyen çiçek nemi ve bol rüzgar sever. Bu nedenle sert kış havasının olmadığı ılıman bölgelerde bahçelerde de yetiştirilir.
Gardenya Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Gardenya güneş ışığını sevmez, bu nedenle dolaylı ışık alan bir yere yerleştirilmelidir. Gardenya bitkisi yazın uyku dönemine girdiği için uygun sıcaklığı bulduğunda çiçek ve yaprak kaybetmez. Kışın çiçeğin soğuktan korunması ve düzenli olarak sulanması gerekir. Kış aylarında çiçeklerin yerleştirildiği sıcaklık 15 derecenin altına düşmemelidir. Aksi takdirde, gardenya çiçek açmaz. Ancak sıcaklık 23 dereceyi geçmemelidir. Gerekirse, saksı değişimi her üç yılda bir yapılmalıdır. Ancak saksı değişiminin kesinlikle Nisan ayında yapılması gerekmektedir. Yaz aylarında çiçeklerin daha fazla suya ihtiyacı olacaktır. Bu sebep ile haftada en az iki kez sulama yapılmalıdır. Sulama sırasında suyun çiçeğin tüm kısımlarına erişimi olmalıdır. Sulama her gün aynı ölçü ile yapılmalıdır. Sağlanan su ılık olmalıdır. Gardenya yaprakları ve çiçekleri ile dokunulmaktan hoşlanmaz. Yoksa çiçeğinizin solacağını bilmelisiniz. Gardenya bitkilerinin her gün oda sıcaklığındaki su ile düzenli olarak sulanması, yapraklarının yeşil kalmasına olumlu etki yapacaktır.
Gardenya Bitkisi Sararınca Ne Yapılır?
Gardenya bitkisi sararınca ne yapılması gerektiği araştırılmaktadır. Gardenya bitkisinin yaprakları sararırsa onlara zayıf bir metal sülfat çözeltisi iyi gelecektir.
Gardenya Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?
Gardenya bakımında sıcaklık oldukça önemli bir detaydır. Gardenya en iyi 18-21 derece sıcaklıkta büyür. Gece sıcaklıkları 15-18 santigrat dereceyi göstermelidir.Hava bu sıcaklığın altına düşerse bitkiler açılmadan önce tomurcuklarını kaybederler. Gardenyayı çiçeklenmeye devam etmeye teşvik etmek için yaprak düğümünün hemen altındaki solan çiçekleri kesmeyi unutmamanız gerekmektedir.
Gardenya Bitkisinin Renkleri Nelerdir?
Gardenya bitkisinin renklerinin neler olduğu çiçek severlerin merak ettiği bir konudur. Gardenya bitkisi sarı ve beyaz renkli çiçek açan ve çok güzel kokan bir çiçek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gardenya Bitkisine Açık Havada Nasıl Bakılır?
Gardenyaya açık alanda bakacak iseniz çiçeğinizi rüzgardan korumak en önemli nokta olacaktır. Çünkü gardenya bitkisi rüzgarı hiç sevmemekte ve rüzgar bitkinin ömrünü kısaltmaktadır. Güneş ışığı alması da çok ama çok önemli bir detaydır.
Gardenya Çiçeği Nasıl Ekilir?
Gardenya çiçeği ekmeniz için çiçeğin tohumuna ihtiyacınız vardır. Tohumu elde ettikten sonra herhangi bir toprağa delik açık tohumu koyduktan sonra üzerine tohumun kalınlığı kadar toprak atmanız gerekmektedir. Can suyunu verdikten sonra düzenli olarak her gün su vermeye devam etmelisiniz.
Gardenya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kasım veya Mart aylarında tomurcukları çiçek açmayan dönemde üzerindeki sürgünleri almanız gerekmektedir. Aldığınız sürgünleri 22 veya 24 derecede çimlendirmeniz lazımdır. Filizlenen sürgünler verimli topraklara ekilmeli ve tohumların çimlenmesi beklenmelidir. Ortalama 5 hafta içinde filizler kök salacak ve gardenya yeni saksıda büyüyecektir.
Gardenya Çiçeği Evde Yetişir Mi?
Gardenya çiçeğinin evde yetişip yetişmeyeceği bu çiçeğe bakmak isteyenlerin öğrenmek istediği bir konu olmuştur. Gardenya çiçeği evde yetiştirilebilmekte ve bakımı yapılabilmektedir.
Gardenya Çiçeğinin Anlamı Nedir?
Gardenya çiçeğinin anlamı merak konusu olmuştur. Gardenya çiçeğinin anlamı unutulamayan, gerçek ve gizli aşktır. Diğer bir anlamı ise melek olarak geçmektedir.
Gardenya Bitkisi Hangi Ayda Çiçek Açar?
Gardenya çiçeklerinin genellikle sonbahar ve ilkbaharda çiçek açtığı söylenebilir. Ama bunun dışında sıcaklık uygun olursa yazın da çiçekler açabilmektedir.
Kuruyan Gardenya Bitkisi Nasıl Canlandırılır?
Kuruyan gardenyanızı canlandırmak için toprağını değiştirme, budama, saksının yerini değiştirme, gübreleme, silerek temizleme yöntemlerini deneyebilirsiniz.