Dengeli Beslenme Tanımı Nedir?

Dengeli Beslenme Tanımı Nedir?
01.09.2021 03:30
İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için 50’ye yakın besine ihtiyaç duymaktadır. Bizler de dengeli beslenme tanımı, kuralları, diyeti nedir? yapılması gerekenler, zayıflatır mı? ve yararları sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için 50’ye yakın besine ihtiyaç duymaktadır. Bu besinler alınmadığı takdirde bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Dengeli beslenme de toplam tükettiğimiz ürünlerin içerisindeki besin değerlerinin ihtiyacımız oranında dağıtılarak yenilmesidir. Örneğin: Vücudumuz ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan karşılamaktadır. Günlük tüketimin %60 kadarını karbonhidratlar oluşturmalıdır. Günlük karbonhidrat ihtiyacı karşılanmazsa kişi gün içinde kendine enerji bulamayacaktır. Beyin dahil olmak üzere vücut tam anlamıyla çalışamayacaktır. Kısacası dengeli beslenme, vücudun doğru biçimde çalışabilmesi için yapılan beslenmedir.

Dengeli Beslenme Tanımı Nedir?

Beslenme ile ilgili tüm ihtiyaçların karşılandığı beslenme türüne dengeli beslenme denilmektedir. Hastalıklara yakalanmamak ve sağlıklı bir hayat sürebilmek için dengeli beslenme önemlidir. Beslenme konusunda araştırmalar devam ettikçe ortaya yeni bilgiler çıkmaktadır. Günümüzde dengeli beslenme adına yapılan çalışmalar sonucu 5 ana besin grubu ortaya çıkmıştır. Beslenirken de bu 5 grubun tüketilmesi söyleniyor. Bu 5 ana besin: Meyve, sebze, karbonhidrat, protein, mandıra ürünleridir. Bu gıdalar ile beslenildiğinde dengeli beslenmeye ulaşılacağı belirtilmiştir.

Dengeli Beslenme Kuralları Nelerdir?

Sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam sürmek için beslenme şekli büyük önem taşımaktadır. Dengeli beslenmek de sağlığımız için en doğru beslenme şekli olmaktadır. Bu beslenme şeklini uygularken uyulması gereken bazı kurallar bulunuyor. Bu kurallar:

·        Her yaş grubu için besin ihtiyaçları farklı miktarda olmaktadır. İhtiyacınız olan miktarları öğrendikten sonra az ya da fazla tüketmemek önemlidir. İhtiyaç neyse ona göre tüketmek gerekiyor.

·        Az ve sık yemek gerekiyor. Doymadan sofradan kalmak sağlıklı olacaktır.

·        Doymuş yağ tüketmemek gerekiyor.

·        Bol su içilmeli.

·        Meyve ve sebze düzenli tüketilmeli.

·        Aşırı yağlı, tuzlu, kızartılmış yiyecekler ve şekerli, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Dengeli Beslenme Diyeti Nedir?

Vücut sağlığını korumak, direncini arttırmak için dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Her gıdanın içeriğine bakıldığına farklı besin değerleri barındırmaktadır. Vücudunda bu besin değerlerine farklı miktarlarda ihtiyacı bulunuyor. Dengeli beslenme diyetinin temeli de bu besin değerlerinin ihtiyaca göre alınmasıdır. Bazı diyet programları tek tip beslenme yaptırarak zararlı olmaktadır. Dengeli beslenme bu tip diyet programlarına karşıdır diyebiliriz. Özünde her şeyden tüketin ama abartmadan ölçülü tüketin diyen bir diyet programıdır.

Dengeli Beslenme İçin Ne Yapmalıyız?

Aslında evinizde pişen yemekleri tükettiğinizde muhtemelen dengeli beslenme yapıyorsunuzdur. Kahvaltıda yumurta, süt ve süt ürünleri, zeytin domates salatalık gibi ürünler tüketmeniz günlük ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Öğlen yemeğinde biraz et ürünü yanında karbonhidrat ve biraz sebze yemek, ara öğünde biraz meyve tüketmek, akşam yemeğinde ise biber dolması gibi bir menü dengeli beslenme sınıfına girebilmektedir. Çok da özel bir çalışma istemese de en doğrusunu yapmak isteyenler olabilir. Bunun için öncelikle besin değeri olmayan gıdalardan ve içeceklerden uzak durmalısınız. Şekeri hayatınızdan çıkarmaya başlamak doğru olacaktır. Her yaşın ayrı besin ihtiyacı bulunmaktadır. Yaşınıza göre ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra her besinin ayrı ayrı besin değerleri internetten rahatça öğrenilmektedir. Bu besin değerlerini hesaplayıp günlük ihtiyacınıza göre tüketmek dengeli beslenmenizi sağlayacaktır.

Dengeli Beslenme İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Son yıllarda beslenme konusunda insanlar farklı çalışmalara girip denemelerde bulunmaktadır. Bunlar içerisinde en doğru olanı dengeli beslenmedir. Dengeli beslenme uygulamak özel diyetlere göre oldukça kolay olmaktadır. Sadece tükettiğiniz besinler hakkında biraz bilgi edinip ona göre yemek yeterli olacaktır. Vücudun ihtiyacı olan ne ise onu vermek sağlık açısından oldukça önemlidir. Dengeli beslenmenin temeli de buraya dayanmaktadır. Günlük 50 gram protein ihtiyacınız varken siz 150 gram protein alıyorsanız bu doğru beslenme şekli değildir. Yediğiniz gıdaların içeriğine bakarak ortalama olarak ne kadar besin değeri aldığınız hesaplayabilirsiniz. Bu tarz hesaplamaların yanında yapılması gerekenler de bulunmaktadır. Kesinlikle şekeri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Gıdaları kızartmadan tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveyi bolca tüketmelisiniz. Protein alımını tek tür gıdadan yapmamakta önemli. Ayrıca bol su içmeyi de unutmayın.

Dengeli Beslenme Zayıflatır mı?

Zayıflama karmaşık bir süreç olduğu kadar çok basite de indirgenebilir. En basit haliyle tarif edilirse: Besinlerden aldığınız kalori miktarı harcadığınızdan fazla ise kilo alırsınız. Tam tersi durumda ise zayıflamaya başlarsınız. Dengeli beslenmenin zayıflatıp zayıflatmayacağı da bununla ilgilidir. Günlük ne kadar kalori alıyorsunuz ne kadar harcıyorsunuz. Mesela günlük 3000 kalori harcıyorsunuz. Dengeli beslenme yaparak 3400 kalori de vücudunuza giriyor. Bu şekilde zayıflamanız imkansızdır. Vücut fazla enerjiyi yağ olarak depolayacaktır. Zayıflanmak isteniyorsa mutlaka kalori hesabı yapılmalı ve yanına da egzersiz eklenmelidir.

Dengeli Beslenme Yararları Nelerdir?

Beslenme insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Hastalıkların büyük çoğunluğu beslenme kaynaklı olabilmektedir. Dengeli beslenmenin de sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Sağladığı yararlara bakacak olursak:

·        Sağlıklı bir vucut.

·        Kuvvetli kaslar.

·        Yüksek enerji.

·        Daha aktif bir zeka.

·        Düzgün psikoloji.

·        Hastalıklara karşı dirençli bir vücut sağlamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir