Dalya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Dalya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
13.11.2021 17:30
Çiçekler doğamızın, evimizin, bahçemizin güzelleşmesine katkı sağlayan unsurlardır. Dalya Çiçeği ne zaman açar, nasıl çoğaltılır, nerede yetişir? Dalya Çiçeği ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

Doğamızı güzelleştiren çiçekler ruhumuzu da aydınlatır. Çevreye verdileri hoş kokular çekici özelliklerini artırır. Her mevsim ve iklim şartına uygun olan binlerce çiçek türü vardır. Hepsi de ayrı bir ilgi ve bakım ister. Aynı biz insanlar gibidir onlarda. Yapıları, özellikleri, çevreye verdikleri enerji birbirlerinden oldukça farklıdır. Bazı çiçekler de farklı şartlara uyum sağlamaktadır. Bu çiçekler halk arasında daha fazla tercih edilir. Peyzaj tasarımları başta olmak üzere birçok alanda kullanılan bu çiçeklerin bakımı diğerlerine göre daha kolaydır. Dalya çiçeği de bunlardan biridir. Yıldız çiçeği olarak da bilinen dalya çiçeği papatyagiller familyasına aittir. Anavatanı Güney Amerika olmasına rağmen yüksek adaptasyon gücüne sahip olmasından dolayı dünyanın birçok yerinde üretilebilir. 40 türü bulunun dalya çiçeği saksı ve bahçelerinize ayrı bir hava katar. Dalya çiçeği bir başka ifade ile yıldız çiçeği sonbaharda açar. Ancak ilkbahar ve yaz güneşine doyması gerekir. Günde en az 6-7 saat güneş görmesi gerektiği için güneşli yerlere dikilmelidir. Susuzluğa dayanıklı olduğu için toprağı kurudukça sulamalısınız. Belirli bir sulama günü yoktur. Fazla gübreleme yapılmamalıdır. Gübre çiçeğin ölmesine neden olur ayrıca kuruyan çiçekler kesilmelidir. Kesilmeyen kuru çiçekler yeni açanlara zarar verecektir. Güney Amerika menşeili bir çiçek olduğu için soğuğa dayanıklı değildir. Kış aylarında bahçenizde yetiştirdiğiniz dalyayı korumak için toprağın üzerine kuru yaprak, sığır gübresi kapatmalısınız. Bu donmayı engelleyecektir. Salyangoz ve sümüklü böcekler çiçek gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu parazitlerden temizlenmesine özen gösterin. Ayrıca aşırı sulamanın bitkide hastalığa sebep olduğu unutulmamalıdır.

Dalya Çiçeği Ne Zaman Açar?

Dalya çiçeği veya diğer adıyla yıldız çiçeği hem görüntüsü hem de bakım şartları nedeniyle en fazla yetiştirilen çiçek türüdür. Eylül ayında çevremize baktığımızda dalya çiçeğinin birçok evin bahçesini süslediğini görebiliriz. Eylül ayında açmaya başlayan bu çiçek sonbahar ayları boyunca açmaya devam eder. Ancak soğuğa dayanıklı olmadığı için kış soğuklarının gelmesi ile zarar görür. Tüm bunlara ek olarak sonbahar aylarında gördüğümüz dalya çiçeğinin ilkbaharda ekimi yapılır. Çünkü dalya güneşi çok seven bir çiçektir. İlkbahar ve yaz güneşi dalya çiçeğinin açması için büyük öneme sahiptir.

Dalya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yazın bitmesi ile doğaya ayrı bi hava katan dalya çiçeği herkes tarafından yetiştirilmek istenmektedir. Bu çiçeği bahçesinde yetiştiren bir daha yetiştirme çabasına girmektedir. Fakat nasıl çoğaltılması gerektiği bilinmemektedir. En kolay ve en bilinen yol tohum ile çoğaltmadır. İlkbahar başlarında saksınıza veya bahçenizde güneş alan bir yere çiçeğin tohumlarını ekmelisiniz. Çiçeğiniz 2 hafta içinde çimlenecektir. Ürün vermeye ise 4 ay sonra başlayacaktır. Diğer bir yöntem de yumru ile çoğaltma işlemidir. Bunun için bitki çiçek açmadan önce budadığınız sürgünlerden edindiğiniz yumruları toprağa dikmeniz gerekir. Ayrıca aşılama ve çelik yöntemleri de kullanılmaktadır.

Dalya Çiçeği Nerede Yetişir?

Dalya çiçeği adaptasyonu yüksek çiçeklerdendir ve dünyanın birçok yerinde yetişmesi mümkündür. Anavatanı Güney Amerika'dır. Farklı topraklarda yetişme olanağı olan dalya çiçeği için asitli topraklar daha uygun koşullar sağlamaktadır. Çünkü asitli topraklar suyu süzer, dalya çiçeği de doğası gereği suyu sevmeyen bir çiçektir. Ponza taşı kullanımı bahçe toprağınızın asitlik seviyesini artıracaktır. Ayrıca ponza taşı toprak sürdürülebilirliği için önemlidir. Ayrıca asit içeriği yüksek kompost toprak kullanımı da dalya çiçeğinin daha verimli açmasını sağlamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir