Çan çiçeği ismini çan şeklinde olmasından dolayı kazanan bir bitki türüdür. Genel olarak süs bitkisi olarak yetiştirilir, bahçeler ve saksılar bu çiçek türünün yetiştirilmesi için en ideal yerdir. Bu çiçek cinsinin 300’den fazla alt türü bulunmaktadır bu bakımda oldukça kapsamlı ve çeşitli bir bitki türüdür. Akdeniz bölgesinden yayılım kazanmıştır.
· Abietina
· Acultiloba
· Affinis
· Ağrı
· Aizoon
· Alata
· Albanica
· Albertili
· Alpigena
· Alpina
· Andina
· Mollis
· Morettiana
· Munzur
· Orbelica
· Nisyria
· Iyrata
· Keten Yapraklı
· Geniş Yapraklı
· Olympica
· Bodur
· Elegans
· Ephesia
· Sartorii
· Step
· Aktik
· Kıvırcık
· Yünlü
· Sütlü
Gibi daha pek çok türü bulunabilen çan çiçeği oldukça yaygın bir bitki olma niteliği taşımaktadır. Genellikle beyaz, mavi ve menekşe renkleri bulunmaktadır. Bulunduğu bölgelere göre farklılık gösterebilmektedir.
Çan Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Çan çiçeğinin çeşitli konularda insanlara faydaları bulunmaktadır. Spazm, astım krizleri ve nefes darlığı gibi konularda oldukça faydalıdır. Aynı zamanda bu çiçekten bir merhem de yapılabilmektedir. Yapılan merhem, ağrılara karşı adeta bir ağrı kesici özelliği taşımaktadır. Anlamsal açıdan ise aşkın sonsuzluğunu temsil etmektedir.
Çan Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çan çiçeği halk arasında oldukça tercih edilen bir türdür. Evlerde sıkça kullanılan bir süs bitkisidir. Bakımının iyi yapılması oldukça önemlidir. Bakımsız kaldığı zaman solabilir ve ölebilir. Çan çiçeği suyu seven bir bitkidir fakat fazla sulama işlemi yapılması zararlıdır. Az gübreli bahçe toprakları bu çiçeğin yetişmesi için oldukça idealdir. Bakım konusunda herhangi bir zorluğu bulunmayan bu bitki bahçe ve ev gibi ortamlarda yetiştirilebilmektedir.
Çan Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Çan çiçekleri isminden de anlaşılabileceği gibi çan şekline benzerlik göstermektedir. Estetik yaprakları ve çiçekleri vardır. Genel olarak beyaz, mavi, menekşe renklerinden oluşan çiçeklerdir. Yapısı gereği farklı coğrafyalarda yetişebilmen bir bitkidir. Suyu seven bir bitki olma özelliği taşır fakat çok sulamadan dolayı solabilir. Çan çiçeğinin çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelme gibi özellikleri de bulunmaktadır.
Çan Çiçeği Nerede Yetişir?
Çan çiçeği türü bakımından çeşitli coğrafyalarda yetiştirilebilmektedir. Genel olarak Akdeniz bölgesinde gelişim gösteren bir bitkidir. Bunun yanı sıra tropikal bölgelerde de var olabilirler. Kuzey yarım kürede ise ılıman bölgelerde yetiştirilir.
Çan Çiçeği Evde Yetişir Mi?
Çan çiçeği türü bakımından dayanıklı bir bitkidir. Günümüzde daha çok süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Yaprakları ve çiçekleri oldukça estetik olarak nitelendirilir. Çan çiçeğini evlerde görmek oldukça mümkündür bu sebeple evlerde yetiştirilebilir. Evlerin salonları, balkonları gibi yerler bu çiçek için uygun yerler olarak nitelendirilir.
Çan Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Çan çiçeğinin çoğaltılma işlemi oldukça basit ve etkili yapılabilmektedir. Kökten ayırma yöntemi sayesinde bu işlem kolayca gerçekleştirilir. Ayrıca her durumda da yapılabilmektedir. Çanı kökten ayırıp farklı bir saksıya diktikten sonra çoğaltma işlemi tamamlanmış olur.
Çan Çiçeği Budama Nasıl Yapılır?
Çan çiçeği günümüzde evlerde kullanılır ve süs bitkisi olma özelliği taşır. Daha çok çiçekleri ile ön plana çıkmaktadır bu sebeple budama konusunda fazla zorluk çıkartmamaktadır. Çiçeklerin köklerine yakın yapraklarının kuruyan kısımları kesilerek veya elle koparılarak budama işlemi gerçekleştirilebilir.