Budizm Sembolleri Nelerdir? Budizm Sembollerinin Anlamları

Budizm Sembolleri Nelerdir? Budizm Sembollerinin Anlamları
25.07.2022 21:09
Budizm, Siddharta Gautama'nın acı çekme, nirvana ve yeniden doğuş öğretilerini Hindistan'da yaymaya başladığı MÖ 4. veya 6. gibi erken bir tarihte başladı. Siddharta, kendi resimlerini kullanmak yerine öğretilerini göstermek için farklı semboller kullandı. Farklı dinleri araştırmayı seven kişiler için, ''Budizm sembolleri nelerdir? Budizm sembollerinin anlamı nedir?'' gibi sorular en çok merak edilenler arasında yer alıyor. İşte, budizm sembolleri ve anlamları...

Budizm'in sekiz farklı uğurlu sembolü vardır ve birçoğu bunların Tanrı'nın Buda'ya aydınlanmaya ulaştığında verdiği armağanları temsil ettiğini söyler. Erken Budizm'de görüntünün rolünün ne olduğu bilinmemektedir, ancak sembolik veya temsili doğası erken metinlerde net bir şekilde açıklanmadığı için hayatta kalan birçok görüntü bulunabilmektedir. Budizm'in en eski ve en yaygın sembolleri arasında ise Dharma çarkı ve nilüfer çiçeği bulunur. 

Budizm Sembolleri ve Anlamları


Budizm sembolleri arasında yer alan şemsiye, insanları güneş veya yağmur gibi farklı unsurlardan koruyabilir. Bu bağlamda bir şemsiye veya şemsiye, acı çeken ve zararlı güçlerden korunma anlamına gelebilmektedir. Aynı zamanda sağladığı serin gölgenin keyfi anlamına da gelebilir. Eski zamanlarda, iki balık Ganj ve Yamuna nehirlerini sembolize etmek için çizildi. Yorumlama yoluyla şans ve talih anlamına gelmiştir. Aynı zamanda ıstıraplar okyanusuyla yüzleşme cesareti ve korkusuzluğu ve suda balıklar gibi özgürce yüzebilme anlamına gelir. Lotus çiçeği, Budizm'in birçok öğretisinde tüm insanlığın gerçek doğasını anlatmak için kullanılmıştır. Lotus bitkisinin kökleri çamurun derinliklerine saplanmıştır, ancak yine de bulanık suyun üzerinde büyür ve güzel, tatlı kokulu bir çiçeğe çiçek açar. Lotus, acılarımızdan aydınlanmaya, güzelliğe ve berraklığa ulaşmak için nasıl yükseldiğimize benzer olabilir. Farklı renkteki lotus bitkileri Budizm'de farklı anlamlara gelir. Beyaz ruhsal ve zihinsel saflık, pembe geleneksel Buda, mor mistisizm, kırmızı sevgi ve şefkat, mavi ise bilgelik anlamına gelir. Vazo birçok farklı şeyle doldurulabilir. Budizm'de vazo, sağlık, zenginlik, refah ve aydınlanma ile gelen tüm güzel şeylerin duşu anlamına gelebilir. Dharma çakrası genellikle Buda'nın kendisini temsil etmek için kullanılır. Aynı zamanda evrensel olarak Budizm'in sembolü haline geldi. Dharma çarkında Buda'nın Sekiz Katlı Yolunu temsil eden sekiz parmak bulunur.

Budizm Allah'a İnanır Mı?

Budistler bir tanrıya tapmazlar, bir tanrıyı övmezler ve bir tanrıdan adak sunmazlar ya da iyilik istemezler.

Budizm Ayin Yerleri Nerelerdir?

Bir tapınakta ibadet etmek ibadet için gerekli olmasa da, Budistler türbeleri ve tapınakları Buda'ya saygılarını sunmak ve diğer Budistlerle meditasyon yapmak için ziyaret ederler. Bir ibadet alanına gitmek şart değildir çünkü Budizm bir yaşam biçimidir, her zaman hareket etmenin bir yoludur. Bazı Budistlerin evlerinde, uygulayıcıların kendileri için en uygun zamanlarda dua etmelerine olanak tanıyan tapınaklar da vardır. Budist tapınakları, inşa edildikleri yere bağlı olarak birçok farklı biçim alır. İlk Budist mabetleri, Buda'nın küllerini tutmak için inşa edilmiş on kubbe şeklindeki höyük veya stupa idi. Sonra kutsal eşyaları tutmak için daha fazla stupa inşa edildi. Bazı stupalar çan şeklindedir. Ziyaretçiler, Buda'ya saygılarını göstermenin bir yolu olarak stupaların etrafında dolaşırlar. Budistler, Buda'nın hayatıyla ilgili yerlere hacca giderler. Bu yerler onun doğum yeri, Lumbini Korusu, aydınlanma yeri, Bodh Gaya, ilk vaazının yeri Sarnarth ve öldüğü yer Kusinara'dır.

Budizm ve Hinduizm Ortak Özellikleri Nelerdir?

Budizm ve hinduizm dinlerinde, samsara (yeniden doğuş döngüsü),karma (sebep ve sonuç) veya dharma (ahlaki düzen) gibi benzer kelimeler yer almaktadır. Samsara, sonsuz doğum ve ölüm döngüsüne atıfta bulunur. Hem Hinduizm hem de Budizm, hayatı bir döngü olarak görür; bu, ruhların bir öncekinin bitiminden sonra sürekli olarak yeni bir hayata reenkarne oldukları anlamına gelir. Bu döngü ancak aydınlanmaya ulaşılarak kırılabilir. Budistler için aydınlanma nirvanaya ulaşmak olarak adlandırılırken Hindular için buna  moksha veya yüce tanrı Brahman ile bir olmak denir. Aydınlanma kavramı iki dinde de benzerdir, ancak ona ulaşma yolunda farklılık gösterirler. Dharma, tercüme edilmesi zor bir kelimedir ve belli belirsiz bir şekilde doğal hukuk, görev, ahlaki düzen, doğru davranış veya evrendeki rol anlamına gelir. Bu kavram hem Hinduizm hem de Budizm için merkezidir, ancak iki dindeki yorumlar farklıdır. Hinduizm'de, bir kişinin göreviyle veya bir kişinin kastına göre nasıl davranması gerektiği ile yakından bağlantılıdır. Budizm'de, genellikle Buda'nın öğretilerine atıfta bulunur. 


Benzer kavramların yanı sıra, hem Hinduizm'de hem de Budizm'de ortaya çıkan mudra ve dharmachakra dahil benzer semboller vardır. Mudra, genellikle meditasyon sırasında kullanılan, anlamları olan bir sembolik el hareketleri sistemidir. Buda genellikle heykellerde veya resimlerde bu el hareketleri kullanılarak tasvir edilir. Mudra, hem Hinduizm'de hem de Budizm'de yaygın olarak uygulanmaktadır ancak konumları, anlamları ve kullanımları farklıdır. Dharmachakra, bir geminin direksiyonuna benzeyen Hinduizm ve Budizm için ortak bir semboldür. Tekerlek, Hindistan'ın ulusal bayrağının yanı sıra Tayland kraliyet ailesinin bayrağında da yer alıyor. Aynı zamanda Kanun Çarkı olarak da adlandırılır. Tel sayısı değişir, ancak sekizi en yaygın olanıdır ve Budistler için Sekiz Katlı Yol öğretisini temsil eder. Dharmachakra genellikle Hindu tapınağı duvarlarında, özellikle de güneş tanrısı Surya'nın tapınaklarında görülür. 

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir