Boyunluk Nedir?

Boyunluk Nedir?
31.08.2021 16:30
Boyunda alınan hasarlardan sonra boyuna takılan tıbbi cihazlara boyunluk denilmektedir. Bizler de boyunluk nedir?, boyunluk ile ilgili bilgi, boyun fıtığında boyunluk kullanımı, boyunluk ne gibi durumlarda takılır?, boyunluk ile uyunur mu?, boyunluk ne kadar süre takılmalı?, boyunluk zararlı mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Boyunluk, hastaların boynuna takılan bir korse tipine denilmektedir. İki tipi bulunan boyunlukların bazıları yumuşak yapıda olmaktadır. Bu tip boyunluklar hafif boyun ağrıları için tercih edilmektedir. Boynu dinlendirmek için kullanılır. Diğer tip boyunluklar ise daha sert bir yapıda olmaktadır. Genellikle ağır hasarlar sonucu yapılan boyun ameliyatlarında tercih edilirler. Bu tarz boyunluklarda takan kişi başını hiçbir yöne hareket ettirememektedir. Ayrıca bu tarz boyunlukları takarken doktorların belirttiği sürelerin üzerine çıkmamalısınız. Çünkü belirli bir süre üzerinde kullanıldığında kişide denge bozukluğuna yol açmaktadır.

Boyunda alınan hasarlardan sonra boyuna takılan tıbbi cihazlara boyunluk denilmektedir. Genellikle baş veya boyun yaralanmalarında kullanılmaktadır. Bu tarz durumlarda yaralı kişinin boynundaki hasarın daha fazla artmaması için kullanılmaktadır. Trafik kazalarında sıkça görülen bu durumlarda acil servis personeli tarafından anında müdahale için boyunluk takıldığını görebiliriz. Takıldıktan sonra kişinin boynunun hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır.

Boyunlukları, boyuna takılan korseler olarak düşünebiliriz. Boyun vücudumuzdaki hassas bölgelerden birisi olduğu için kolaylıkla hasar alabilmektedir. Hasar sonrası iyileşmesi içinde genellikle kıpırdatmamak gerekiyor. Bunun içinde boyunluk kullanılmaktadır. İki tipi bulunan boyunlukların birincisi ‘’Pheledelphia’’ tipi olarak bilinir. Bu tip boyunluklar sert yapıda olup daha ciddi boyun hastalıklarında kullanılmaktadır. Sadece boyun değil sırt, ense ve göğüs kemiklerinden destek alarak boyunu sabit tutmaktadır. Diğer tip olan ‘’Nelson’’ tipi boyunluklar ise daha hafif rahatsızlıklarda kullanılıyor. Bu tip boyunluklar daha yumuşak yapıda olmaktadır.

Boyun Fıtığında Boyunluk Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Boyun hastalıkları arasın giren boyun fıtığı tedavisinde genellikle boyunluklar tercih edilmektedir. Daha hafif yapıda olan boyunlukların tercih edildiği bu hastalık tipinde kullanım için kısa süreler tercih edilir. 3-4 günlük sürelerde kullanılan boyunluklar özellikle iş sırasında veya kısa süreli yollarda kullanılmaktadır. Son çalışmalara bakıldığında uzun süreli boyunluk kullanımının zararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden uzun süreli takmamaya dikkat etmelisiniz. Boyun fıtığı nedeniyle kullanılan boyunlukları iyi seçmek gerekiyor. Bu boyunlukların arka tarafı geniş, ön kısımları dar olmalıdır. Bu sayede boyun ön tarafa doğru eğilebilmektedir. Böylece omurilik üzerinde baskı azalır ve hastanın ağrıları hafiflemiş olur.

Boyunluk Ne Gibi Durumlarda Takılır?

Tıbbi tedavi amaçlı kullanılan boyunlukların takılabilmesi için boynunuzda bir rahatsızlık olması gerekiyor. Bu tarz tedavi yöntemleri uygulanırken mutlaka doktor kontrolünde hareket etmelisiniz. Genellikle trafik kazaları sonucunda boyunluk takılma ihtiyacı doğmaktadır. Kazalarda ani hareket sebebiyle hassas olan boyun bölgesi hemen incinebilmektedir. Daha hızlı iyileşebilmesi ve ağrıları azaltmak için boyunluk tercih edilmektedir. Ayrıca boyun fıtığı olanlarda boyunluk kullanabilmektedir. Yine ağrıları hafifletmek amacıyla takılmaktadır.

Boyunluk ile Uyunur mu?

Doktor kontrolünde takılması gereken boyunlukların farklı durumlarda kullanıldığı olmaktadır. Sürekli kullanılması talimatı alındıysa hiç çıkarmadan belirli bir süre takmanız gerekiyor demektir. Özellikle ağır boyun ameliyatlarından sonra uzun bir süre boyunluğu hiç çıkarmamanız istenmektedir. Bu tip durumlarda uyurken de boyunluğu çıkarmamanız gerekiyor. Uyuduğunuzda istemsiz hareket ederek iyileşme sürecinde olan boynunuza zarar verebilirsiniz. Daha hafif rahatsızlıklar için takılıyorsa yani ağrılar ileri düzey değilse uyumanıza engel olmayacaksa takabilirsiniz. Unutmadan belirtmek gerekiyor çok uzun süre kullanıldığında boyun kaslarını zayıflatarak zararlı olmaya başlamaktadır.

Boyunluk Ne Kadar Süre Takılmalı?

Öncelikle boyunluğun çok uzun süre kullanımının zarar verebileceğini söylemek gerekiyor. Ne kadar kullanılması gerektiğine bakacak olursak bu durum boynun aldığı hasara göre değişecektir. Hafif incinme gibi durumlarda 3-4 günlük süreler yeterli olabiliyorken daha ciddi boyun hasarlarından sonra bu süreler çok daha uzun olmaktadır. Bu tarz aletleri kullanırken mutlaka doktorların talimatlarına uymalısınız. Çünkü tedavi amaçlı kullanılıyor olsa da boynu kısmen hareketsiz bıraktığı için bir süre sonra zarar vermeye başlayabilir.

Boyunluk Zararlı mı?

Tedavi amaçlı kullanılan boyunluklara baktığımızda zararlara yol açabileceğini de belirtmek gerekiyor. Özellik boyun fıtığı hastaları ağrılar sebebiyle kullanmak istese de uzun süreli kullanılırsa zarar vermektedir. Çünkü boynu bu şekilde sürekli desteklemek kasların çalışmayıp tembelleşmesini sağlayacaktır. Bu şekilde güçten düşen kaslar ileride daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Hareket etmenize engel olacak seviyelerde ağrılar yaşanıyorsa kısa süreli kullanımlar yapılabilmektedir. Boyun gibi hassas bölgelerde yaşanan rahatsızlıklar için kesinlikle doktorunuzla görüşmeden hareket etmeyin. Danışılmadan, ağrıyı azaltmak için kullanarak uzun vadede zarar görmenize sebep olabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir