Bebeklerde Yüksek Ateş Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Yüksek Ateş Nedenleri Nelerdir?
03.02.2022 15:00
Bebeklerde oluşan yüksek ateş sıklıkla rastlanan bir durumdur ve ebeveynlerin çoğu bu durum karşısında oldukça tedirgin tavırlar sergilemektedir. Özellikle yeni anne-baba olmuş kişiler bebeklerin normal vücut ısıları ya da ateşi çıkan bebeğe yapılması gereken ilk müdahaleler konusunda yetersiz kalmaktadır.

Vücut ısısının normalin üzerinde seyretmesi ateş olarak ifade edilir ve belirli bir derecenin üzerine çıkması da yüksek ateş olarak tanımlanır. Yüksek ateş özellikle yeni bir dünyaya alışmaya çalışan bebekleri etkilemektedir. Bebeklerde oluşan yüksek ateşin farklı sebepleri olabilir ve genellikle basit yollarla kontrol altına alınabilir. Bebeklerin yaşadığı üst ya da alt solunum yolu enfeksiyonları, burun tıkanıklığı, zatürre ve menenjit en yaygın yüksek ateş nedenleridir. Ayrıca mide-bağırsak sisteminde oluşan enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı da yüksek ateş oluşumunu tetiklemektedir.

Bebeklerde Yüksek Ateş Kaç Derecedir?

İnsanlarda normal vücut sıcaklığı 36,5 derece olarak kabul görülür ve bu derecenin altında ya da üstünde seyreden vücut sıcaklığı kişilerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Bebeklerde de normal vücut sıcaklığı 36,5 derecedir ve 38 derecenin üzerine oluşan ateş yüksek ateş olarak adlandırılır. Özellikle 40 derecenin üzerine çıkan ateşler bebeklerin sağlığını doğrudan olumsuz etkilemektedir ve riskli olarak ifade edilir.

Bebeklerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeğinizin ateşi çıktığında ilk müdahaleyi siz yapabilirsiniz ve bu müdahaleler oldukça basittir. İlk olarak bebeğin üstünü çıkarın hatta ortam sıcaklığı yüksekse her şeyi çıkartın. Ardından bebeğinize ılık bir duş aldırın ve alnına, koltuk altına, vücudun farklı noktalarına ıslak bez koyun. Yüksek ateş durumlarında bebeği balkona çıkarmak ya da hafif rüzgarlı bir ortama getirmek de önemlidir. 6 aydan büyük bebeklerde su tüketimi önerilir ve bebeğinizin ateşini sıklıkla ölçmelisiniz. Ancak ateş tüm çabalarınıza rağmen inmiyorsa hemen bir doktora gitmelisiniz. Bebeğinizi asla soğuk altına sokmayın ve ıslak beze sarma gibi bir davranışta bulunmayın.

Bebeklerde Yüksek Ateş Tehlikeli Midir?

Vücudun normalden fazla sıcak olması ve yüksek ateş bütün canlılar için bir risk faktörüdür. Özellikle bağışıklık sistemi yeni oluşmaya başlayan ve yeni dünyasına alışmaya çalışan bebeklerde meydana gelen yüksek ateş oldukça tehlikeli bir durumdur. 38 derece ve 38 derecenin üzerinde seyreden ateşler bebeklerin hayati fonksiyonlarını etkilemektedir. Bu nedenle özellikle 40 dereceyi bulan ateşlerde bebekler kesinlikle doktor götürülmelidir.

Bebeklerde Yüksek Ateş Sonrası Döküntü Neden Olur?

Bebeklik döneminde oluşan yüksek ateşe bağlı döküntüler sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni virüs kaynaklı hastalıklardır. Bakteriyel sistemik hastalıklara bağlı olarak bebeklerin vücudunda döküntüler meydan gelir ve bunlar ciddi durumlardır. Klinik bir muayene şarttır. 5-6 gün sürebilen bu sorun cildin farklı noktalarında döküntülerin oluşmasına yol açar. Özellikle bebekler 6. hastalık olarak adlandırılan ve herpes virüsün neden olduğu rahatsızlığa bağlı olarak döküntüler oluşabilir.

Bebeklerde Yüksek Ateş Göze Zarar Verir Mi?

Yüksek ateş kalpten beyne kadar pek çok organı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle bebeklik döneminde oluşan yüksek ateş beyin damarlarına ciddi hasar vermektedir. Sinirlerde pek çok olumsuz etki yaratmaktadır. Sinir damarları gözü ilgilendiren damarlar olduğunda ise gözde kalıcı hasarlar ortaya çıkmaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir