Sürekli Ağız Sulanması Neden Olur?

Sürekli Ağız Sulanması Neden Olur?
13.10.2022 16:15
Bazı dönemlerde ya da yaşadığımız rahatsızlıklarda ağız sulanması problemi ile karşılaşabiliriz. Sürekli ağız sulanması neden olur, köpüklü tükürük neden olur, gebelikte ağız sulanması nasıl geçer, tükürük fazlalığı nedir? Uyurken ağızdan neden köpük gelir, ağızda tükürük birikmesi için hangi doktora gidilir, gebelikte ağız suyu neden akar, ağızdan su gelmesine ne iyi gelir, ağız sulanması için hangi doktora gidilir?

Sürekli ağız sulanmasının birçok nedeni vardır. Bunlar;

- Yanlış uyku pozisyonu,

- Mide gazı

- Bazı diş ve ağız problemleri

-  Kafa travmaları

- Parkinson

-  Alerjiler,

- Yemek borusu kanserleri

-  Bazı ilaçlara ait yan etkiler,

- Sinir sistemi bozuklukları gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir.

Köpüklü Tükürük Neden Olur?

Ağızda köpüklenme fiziksel bir olaydır. Aşırı tükürük, köpük oluşturmak için hava veya gazlarla karıştığında ortaya çıkan bir semptomdur. Köpüklü tükürük nadir olarak görülür. Gördüğünüzde, endişelenmeli ve tıbbi yardım için derhal bir doktora başvurmalısınız.

Gebelikte Ağız Sulanması Nasıl Geçer?

Gebelikte aşırı ağız sulanması nedeni tam olarak bilinmese de uzmanlar,  gebelikte yaşanan bulantı ve kusmaya neden olan hormonsal değişimlerden kaynaklanabileceğini söylemektedirler. Gebeliğin 6 ve 12 haftalarında görülmektedir. Herhangi bir şekilde tehlike yaratmaz. Anne çok rahatsız oluyor ise doktoru ile konuşarak çözüm bulmaya çalışmalıdır.

Sürekli Ağız sulanması nasıl Geçer?

Altta yatan nedenlere ilişkin tedavilerin denenmesinin ardından uzman takibi yapılmalıdır. Ağız sulanmasının geçmesi için destekleyici olarak alerjik ilaçlar, beta blokerlar, ya da akupunktur tedavisi uygulanabilir. Ayrıca sık sık diş fırçalama, gargara yapma ve bol su tüketmek ağız sulanması sorunun azalmasına yardımcı olacaktır.

Tükürük Fazlalığı Nedir?

Aşırı tükürük salgılama (tükürük fazlalığı) genelde geçici bir sorundur ve endişe sebebi değildir. Normalde, tükürük bezleriniz günde yaklaşık 0,5-1,5 litre tükürük üretmektedir. Ama yutkunma sık sık ve bilinçsiz olarak meydana geldiğinden, genelde tükürük fazlalığını fark etmezsiniz. Ağzınızda aniden fazla tükürük birikirmiş gibi olursa tükürük bezleriniz olağandan daha fazla tükürük üretiyor olabilir ve yutkunmakta zorlanıyor olabilirsiniz. 

Uyurken Ağızdan Neden Köpük Gelir?

Ağızdan köpük gelmesi; salyadan farklı olarak salgı şeklinde olmaktan ziyade ağız çevresinde ve dudaklarda köpüklü tükürük birikmesi şeklindedir. Sebepleri arasında reflü, diş çıkarma, fazla tükürük salgısı veya pamukçuk sayılabilir. Ayrıca bir diğer sebebi de ağız açık olarak uyumaktan kaynaklanır.

Ağızda Tükürük Birikmesi Hangi Doktora Gidilir?

Hastanelerde KBB olarak bilinen bölüm olan; Kulak, Burun, Boğaz bölümleri ağızda tükürük birikmesi gibi rahatsızlıklarla ilgilene bölümdür. Her hastanede mevcuttur.

Gebelikte Ağız Suyu Neden Akar?

Gebelikte sık görülen mide yanması ile birlikte, aşırı tükürük üretimi oluşabilmektedir. Bunun sebebi; yemek borusuna geri kaçan mide asidinin dengelenmek üzere, tükürük bezlerine giden, yüksek tükürük salgılaması uyarısıdır. Asidi dengelemek isteyen midemiz aşırı tükürük üretir ve bu da ağız suyunun çoğalmasını sağlar.

Ağızdan Su Gelmesine Ne İyi Gelir?

Gece uyurken ağızınızdan su geliyorsa;  yastığınızı yükselte bilir, burnunuzda nefes alabilir ve sırt üstü yatabilirsiniz.  Herhangi başka hastalığınız yoksa kolayca önlenebilir. Hasta olmanız durumunda uzmana başvurmanız çözümlerin doğruluğu için daha doğru olacaktır.

Ağız Sulanması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağız sulanması konusu ile ilgili olarak, öncelikle Kulak Burun Boğaz(KBB) uzmanına başvurmanız gereklidir. Yapılan gerekli tetkikler ve tahliller sonrasında eğer diğer sorunlardan dolayı salya gelmesi yaşanıyorsa Dahiliye veya ilgili bölümlere de sevk yapılabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir