Biyonik Göz (Retina İmplantı)

Biyonik Göz (Retina İmplantı)
19.08.2021 09:30
Gözün arkasında bulunan sinirlerden oluşan, ışığı algılayan doku (Retina) hasarı olan hastalıklarda görme yeteneği kaybolur. Biyonik göz (retina implantı) nedir?, biyonik göz kimlere uygulanır?, biyonik göz ameliyatı, biyonik göz maliyeti, biyonik göz tedavisi, türkiye’de biyonik göz ameliyatı, biyonik göz merkezi nerede? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Gözün arkasında bulunan sinirlerden oluşan, ışığı algılayan doku (Retina) hasarı olan hastalıklarda görme yeteneği kaybolur. Retinanın tümü değil, bazı tabakaları hasarlanır. Görme işleminin tamamlanması için tüm tabakaların uyum içinde çalışması gerekmektedir. Biyonik göz yada diğer bir adıyla  retina implantı son zamanlar da retinanın dış tabakalarının hasarında kullanılmaya başlanmıştır. Protez bir organdır. Normal bir göz kadar olmasa da kişilerin ışığı algılama yetilerini arttırarak görebilmelerini sağlamaktadır.

Biyonik Göz (Retina İmplantı) Nedir?

Biyonik Göz son yılların en büyük buluşlarından biri olarak kabul edilmektedir. 25 yaş ve üzeri, ciddi ve ileri retina bozulması, bir miktar ışık görebilen, daha önce görebilen sonrasında tavukkarası hastalarına takılabilen, hastaların siyah beyaz da olsa görebilmelerini sağlayan göz protezidir. Yani kısacası göz sorunları için tasarlanmış bir tedavi yöntemdir.

Biyonik Göz Kimlere Uygulanır?

25 yaş ve üzeri kişilere,

İleri retina bozulması olanlara,

Bir miktar ışık görebilen kişilere,

Tavukkarası hastalarına uygulanabilmektedir.

Biyonik Göz Ameliyatı Hakkında Bilgiler Nelerdir?

 4 saat kadar sürebilen bir ameliyatı ile retinal protez takılmaktadır. Gözlüğe bağlı kamera ile Biyonik göz ameliyatından bir süre sonra görüntü alınmakta ve görüntü kablo ile küçük bir video işlem ünitesine yönlendirilmektedir. Video işlemcisinin oluşturduğu bilgiler radyo frekanslarına çevrilerek göz içine yerleştirilmiş olan retina implantına ulaştırılır. Burada retina implantı çalışmayan hücrelerin işlevini yapar. İmplantın içindeki çipler aktive olur. Görme siniri aracılığı ile beyine iletilme işlemi Retinanın sağlam kalmış hücreleri tarafından görüntü alınarak gerçekleştirilir. Normal bir insanın görmesi gibi değildir Biyonik gözdeki görme. Hastalar bilgisayarlardaki pikseller gibi ve siyah beyaz görürler. Yine de bu görüş hiç görmeyen bir hasta için oldukça değerlidir. Hastalar sisteme uyum sağladıkça daha çok fayda sağlayacaklardır

Biyonik Göz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyatla yaklaşık 4 saat sürmekte ve kişinin gözünün içine ve göz küresinin yanına yerleştirilen implant olmak üzere iki parçadan oluşur. Gözün içine yerleştirilen implant; kişiye özel olarak üretilmektedir. Antenin ucundaki elektronik kablo ile Elektronik anteni 60 elektrottan oluşan çipin olduğu bir silikondan oluşmaktadır. Retina implantı ameliyatı sonrası dışardan hiçbir farklılık görülmemektedir.

Türkiye’de Biyonik Göz Ameliyatı Yapılıyor Mu?

Argus II, ABD ve Avrupa’ daki 8 ülkede onaylanmıştır. Belirli merkezlerde uygulanmasına onay verilmiştir. 24 Temmuz 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi & Vehbi Koç Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından yürütülen uzun çalışmalar ve uzun hazırlıklar sonucu kabul görmüştür. Bu kadar uzun zaman ve emeğin ardından ‘’Biyonik Göz & Yapay Görme Araştırma ve Uygulama Birimi “ kurulmuş olup, ilgili bilimsel çalışmalar ve klinik çalışmalara başlanmıştır.

Biyonik Göz Merkezi Nerede?

Biyonik Göz Merkezinin Türkiye'de nerede olduğu en çok merak edilen sorulardan biri olabilir. Bunun cevabı ise, sizleri çok şaşırtmayacaktır. Türkiye'nin en ünlü iki şehri sayılan İstanbul ve Ankara'da biyonik göz merkezi bulunmaktadır.  İstanbul da Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz kliniği ile Ankara da Ankara Tıp Fakültesi Vehbi Koç Göz Hastanesi yetkilendirilmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir