Retina Nedir?

Retina Nedir?
28.08.2021 12:30
Retina gözümüzün arkasında yer alan ve görmemizi sağlayan tabakadır. Bizler de retina hastalığının belirtileri nelerdir?, retina ameliyatı sonrası görme kaybı oluşur mu?, retina iltihabı nedir?, retina hastalığı kendini yeniler mi?, retina neden yırtılır?, retinanın tedavisi nedir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Retina gözümüzün arkasında yer alan ve görmemizi sağlayan tabakadır. Işığın algılanması ve sinirlerin uyarılması şekliyle oluşur. Bu şekilde görüntüyü gören gözümüz zannetsek de aslında gözümüz değil beynimizdir.

Ciddi bir göz rahatsızlığı olarak bilinen retina, gözün arkasında bulunan sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinden ayrılması sonucu oluşur.

İlerleyen teknoloji sayesinde birçok göz rahatsızlığıyla birlikte retina hastalığının tedavisi mümkündür.

Retina Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Peki bu retina hastalığının bizde olup olmadığını nasıl anlaya biliriz? Belirtileri nelerdir?

·        Ani veya yavaş görme kaybı hali.

·        Kırık-eğri görme sebepleri.

·        Işık çakmaları oluşması.

·        Göz önünde uçuşan koyu cisimleri fark etme.

·        Görüşün perdelenmesi ile zorlaşarak görme.

·        Geçici veya kısa süreli sık sık tekrarlayan görme kaybının oluşması.

·        Görüş alanında karanlık bölgeler oluşmasını fark etmek.

Retina Ameliyatı Sonrası Görme Kaybı Oluşur Mu?

Retina ayrılması ameliyatı sonrası iyileşme ortalama 2 aydır fakat bu süreç hastadan hastaya değişim göstere bilir. Ameliyat esnasında göz içine silikon yağı koyulan hastalarda en erken 2 ay sonra silikon yağı çıkartılır. Ameliyat sonrası doktorun söylediği zamanlar içerisinde hastanın kontrole gelmesi gerekmektedir.

Retina İltihabı Nedir?

Retinayı oluşturan ince, süngerimsi kan damarları ağıdır. Sadece bu üç bölge değil, retina ya da gözün içinde olan jelin iltihaplanması da üveit olarak bilinir. Üveit hastalığı gözlerde ağrı, kanlanma bulanık görme ile kendini belli eder ve süratli bir şeklide kötü bir durum alır. Bu durum iki gözü de etkileyebilir.

Retina Hastalığı Kendini Yeniler Mi?

Hastalar arasında en çok merak edilen konulardan birisi de retina kendini yeniler mi? Sorusudur. Retinada hasar oluştuktan sonra iyileşmeyende bilir daha sonrasında hasar gören retina kendini yenilemez.

Bu sebeple tekrar dan aynı şikâyeti yaşama ihtimaliniz oldukça düşük.

Retina Neden Yırtılır?

Yaşlandıkça vitreus şekil değiştirerek retinayı çekmeye başlar. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse retina yırtılmasına sebep olur. Bu kesiklerden sızarak retinaya gözün arkasındaki duvara zarar verir.

Retinanın Tedavisi Nedir?

Retina hastalığı belli olduktan sonra medikal ve cerrahi müdahale ile doğru tedavi uygulanmaktadır ve bu müdahaleler hayati önem taşımakta olduğu için hekiminizin tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.

Belli aralıklar ile hekiminize muayene olmayı ihmal etmemeniz göz sağlığınız açısından önem teşkil etmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir