Bitkisel Çaylar Âdeti Geciktirir Mi?

Bitkisel Çaylar Âdeti Geciktirir Mi?
22.01.2022 14:42
Bitkisel çaylar farklı amaçlar ile kullanılabiliyor. Çoğu zaman tedavi amacıyla tüketilen bitkisel çayların âdet düzeni üzerinde de etkileri olup olmadığı tartışılıyor. Bitkisel çayların âdet düzeni üzerinde etkileri devamlı araştırma konusu haline gelmiş durumda. Bitkisel çayların faydaları nelerdir, alerji yapar mı, böbreklere zararlı mıdır? C vitamini içeren bitkisel çaylar nelerdir, düşüğe neden olur mu? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Adet geciktirici özelliklere sahip olduğu bilinen bitki çayları aşırı tüketildiği takdirde adet düzensizliği olarak etkileyebilir. Ancak tüm bitkisel çayların âdet geciktirici özelliklere sahip olmadığını belirtmekte fayda var. Örneğin; zencefil ve civanperçemi çayı tüketimi âdetinizin gecikmesine neden olabilir. Âdet gününüze son 1 hafta kaldığında bu bitkisel çayı tüketebilirsiniz. Düzenli olarak 1 hafta tükettiğinizde âdet gününüzü erteleyebilirsiniz. Biberiye çayı da âdet geciktirici özelliklere sahip olan bir bitkisel çaydır. Biberiye çayını âdet gününüze yakın bir tarihte günde 2 defa tüketebilirsiniz. Bu bitkisel çay ile âdet gününüzü 5 gün civarında erteleyebilirsiniz. Böğürtlen yapraklarını kaynatarak elde ettiğiniz bitkisel çayı gün içerisinde 3 defa olacak şekilde tüketerek âdet gününüzü geciktirebilirsiniz.

Bitkisel Çayların Faydaları Nelerdir?

Bitkisel çayların faydaları saymakla bitmeyecek kadar geniş. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bitkisel çaylar adeta doğal bir mucize olarak kabul ediliyor. Bitkisel çayların türüne göre faydaları da çeşitlilik gösteriyor. Son günlerin popüler bitkisel çayı chai; kan şekerini düzenleme özelliğine sahiptir. Chai çayı, kansere karşı savaş açan, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan ve fitokimyasal maddeler içeriyor. Bu özellikleri ile kan şekerini düzenleyerek metabolizmayı hızlandırıcı etkiler sunuyor.

Beyaz çay; içeriğinde bulunan kafein ile metabolizmayı hızlandırarak kilo verme ve yağ yakımını destekler. Damarları genişletici etkisi ile kalp sağlığını korur, iyi kolesterolün yükseltir, kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. Kullanımı son derece yaygın olan yeşil çay; yağ yakımını sağlar. Ihlamur çayı; soğuk algınlığı ve gribin geleneksel tedavi yöntemleri arasında yer alır. Bunlar dışında papatya çayı depresyona karşı sakinleştirici etki sunar. Mide bulantısına karşı nane çayı, enfeksiyonlara karşı kuşburnu çayı, doğal antibiyotik özellikleri ile ada çayı, sakinleştirici etkisi ile melisa çayı bitkisel çayları faydaları arasında yer alıyor.

Bitkisel Çaylar Alerji Yapar Mı?

Bitkisel çaylar alerji yapabilirler. Bitkisel çayların aşırı ve bilinçsiz tüketimi vücut üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu özellikleri ile bitkisel çayların aşırı tüketimi tavsiye edilmemektedir. Bilinçli ve dozunda bitkisel çay tüketimi ise sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmamakla birlikte alerji durumlarına da yol açmaz.

Bitkisel Çaylar Böbreklere Zararlı Mıdır?

Uzmanlara göre bazı bitkisel çaylar böbrekler üzerinde ciddi hasar bırakabiliyor. Yine bitkisel çayların yanlış ve bilinçsiz dozda tüketimi sonucunda böbreklerde ciddi hasarlar kalabiliyor. Genellikle birden fazla farklı bitkinin karşımı ile elde edilen karışık bitki çaylarının böbrek sorunlarına yol açtığı söyleniyor. Dolayısıyla tek bir bitki özünden elde edilen, bitkisel çayların tüketimi sağlık açısından daha uygun kabul edilmektedir.

C Vitamini İçeren Bitkisel Çaylar Nelerdir?

C vitamini içeren bitkisel çaylar arasında en değerlisi kuşburnu çayıdır. Kuşburnu çayı halk arasında c vitamini deposu olarak kabul edilmektedir. Yüksek oranda C vitamini içeren kuşburnu çayı bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. C vitamini içeriğine sahip zencefil çayı, baş ağrıları başta olmak üzere romatizmal ağrılara da iyi gelmektedir.

Bitkisel Çaylar Düşüğe Neden Olur Mu?

Hamileliğin ilk 3 ve son 3 ayında bitkisel çay tüketimi düşüğe ya da erken doğuma neden olabilir. Uzmanlar bu konu hakkında hamileleri ciddi şekilde uyarıyor. Bitkisel çaylar düşüğe neden olduğu için hamileler için kullanımı tavsiye edilmiyor. Yine de hamileliğin ortasında bitkisel çay tüketmek gibi bir planınız varsa kesinlikle doktorunuza danışmanız gerekiyor.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir