Yirmilik Diş En Erken Kaç Yaşında Çıkar?

Yirmilik Diş En Erken Kaç Yaşında Çıkar?
23.12.2022 20:58
Yirmilik diş çoğu insanın korkulu rüyasıdır. Yirmilik diş en erken kaç yaşında çıkar? Emzirirken yirmilik diş çekilir mi? Yirmilik diş göze vurur mu? Gömülü yirmilik diş sinire yakınsa ne olur, çekilmezse ne olur, çıkar mı? gibi internette fazla araştırılan soruları siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

20 yaş dişleri tipik olarak ergenlik çağının sonlarında veya yirmili yaşların başında çıkar. Ancak bazen daha sonra ortaya çıkarlar. Bununla birlikte bu üçüncü azı dişleri perde arkasında çok daha erken genellikle 11-13 yaşları arasında oluşmaya başlar.

Emzirirken Yirmilik Diş Çekilir Mi?

Sağlık problemi olmayan bir annenin diş hekimi kontrolünde diş çekimi yapılabilir. Hangi diş olduğunun çok bir önemi yoktur. Diş hekimi anne sütü için güvenli olan bir lokal anesteziyi nasıl uygulayacağını bildiği sürece bebek ya da anne için bu durum sıkıntı yaratmaz.  Diş çekimi ameliyatından sonra annenin bebeğini emzirmesi ise tamamen güvenlidir.

Yirmilik Diş Göze Vurur Mu?

Yirmilik dişin konumu bazı sinirlerin etkilenmesine neden olur. Temel olarak yeni dişlerin sinirlerine yeni bir baskı uygular. Gözlerin ve kulakların içinde veya çevresinde biraz ağrı, baskı hissedilebilir.

Gömülü Yirmilik Diş Sinire Yakınsa Ne Olur?

Gömülü bir yirmilik diş, alt alveolar sinir veya lingual sinir gibi sinirlere yakın olabilir. Bazen gömülü yirmilik diş büyük bir sinire dokunuyor da olabilir. Diş çekildiğinde sinir zedelenebilir. Bu durum dişlerde, diş etlerinde, yanaklarda, dudaklarda, çenede, dilde ve üst çene ve alt çene çevresinde uyuşma, karıncalanma ve his kaybına neden olabilir.

Bir sinir yaralanırsa genellikle iyileşir. İyileştikçe uyuşma ve karıncalanma kaybolur. Genellikle bu dört ila sekiz hafta sürer. Bazı insanlarda sinirin tamamen iyileşmesi 6 aydan 18 aya kadar sürebilir. Nadir durumlarda sinir tamamen iyileşmeyebilir ve hissizlik veya his değişikliği kalıcı olabilir.

Gömülü Yirmilik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Yirmilik dişlerle ilgili sorunlar olağandır ve daha sonra değil daha erken çekilmesi gelecekte devam eden sorunları önleyebilir. Çoğu durumda, yirmilik dişler diş eti hattından tam olarak çıkmaz veya altında kalır. Bunun nedeni, insanların ağızlarının daha küçük olması ve ağızlarımızın köşelerinde bu üçüncü azı dişleri için yeterli yer olmamasıdır. Yirmilik dişlerle ilgili sorunlar olağandır ve daha sonra değil, daha erken çekilmesi gelecekte devam eden sorunları önleyebilir.

Gömülü bir yirmilik diş eğer çekilmezse perikoronit adı verilen bakteriyel bir enfeksiyona yol açabilir. Operkülit olarak da bilinen bu durum, diş etlerinin ve diş folikülünün iltihaplanmasına neden olur. Perikoronit tipik olarak küçük bir enflamasyon olarak başlar, ancak enfeksiyon yayıldıkça şişme, ateş ve ağrıya yoğunlaşan semptomlarla akut bir duruma dönüşebilir. Perikoronit, diğer azı dişlerine göre yirmi yaş dişlerinde daha sık görülür.

Gömülü Yirmilik Diş Çıkar Mı?

Gömülü bir dişin tek parça halinde çıkması pek mümkün değildir. Bu yüzden diş hekimleri tarafından çekilmesi gereklidir. Ancak gömülü olan yirmilik diş herhangi bir soruna yol açmıyorsa çekilmesine gerek yoktur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir