Kanlı İdrar Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Kanlı İdrar Hangi Hastalıkların Habercisidir?
15.11.2022 19:08
Kanlı idrar özellikle kadınlarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Kanlı idrarın erkek ya da kadın fark etmeden herkeste de görülebileceğini unutmamak gerekir. Kanlı idrar hangi hastalıkların habercisidir, böbrek taşı anlamına mı gelir, gusül gerektirir mi, sebepleri nelerdir?

İdrarda kan görülmesi, sebebi mutlaka belirlenmesi gereken bir problemdir. Genel olarak idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar sebebi ile ortaya çıksa da daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığında habercisi olarak oluşabiliyor.  İdrarda kan görüldüğü andan itibaren ağrı, sancı, yanma ya da vücutta yüksek ateş olup olmadığına dikkat edilmedir ve kişi kendi durumunu takip etmelidir. Eğer bu durumlardan biri ya da birkaçı mevcut ise geç olmadan mutlaka doktora başvurulmalıdır. İdrarda kanamanın sebepleri, yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Fakat, idrar yolu enfeksiyonları her yaşta ön planda görülmektedir. Uzmanlar, idrarda kanamanın kendini pembe, kahverengi ya da kırmızı renk idrarla gösterdiğini belirtmişlerdir. Bu durumun kırmızı kan hücrelerinin varlığına da işaret ettiğinin özellikle altını çizmektedirler. Çok küçük miktarda kan bile idrarın kırmızı görünmesine neden olabilmektedir. Genellikle ağrısız görülmektedir. Eğer kişinin idrarında, kan pıhtıları varsa ağrı ortaya çıkıyorsa, bazı ilaçlar ve pancar, meyan kökü ve böğürtlen gibi bazı gıdalar ile ağır spor ve egzersiz gibi sebepler bu idrarın rengini kırmızıya çeviriyor olabilir. Bu sebeple oluşan, idrardaki renk değişikliği birkaç gün içinde kendiliğinden düzelmektedir. Bazı kötü huylu hastalıklarda da kanama birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Bu sebeple, kırmızı ya da kanamalı idrar görüldüğünde, doğrudan ilaç, besinler ya da egzersiz gibi sebeplere bağlanmamalı, hemen doktora başvurulmalıdır.

Kanlı İdrar Böbrek Taşı Anlamına Mı Gelir?

İdrarda bulunan mineraller, böbrek ve mesane duvarında yoğunlaşıp kristalizeye sebep olabilir. Zaman içinde, bu kristaller sertleşerek taş haline gelir. Taşların çoğu ağrı oluşturmadan idrarla vücuttan dışarıya atılabilir. Fakat, idrar yollarında tıkanıklığa yol açan veya idrar yolunda ilerlemek için büyük olan taşlar ağrıya neden olabilir. Bu taşlar hastalarda hem gözle görülebilen hem de hematüriye yol açabilmektedir. Kasık ağrısı veya idrardan kan gelmesi şikayetlerinin birlikte olduğu hastalarda doktorların aklına ilk olarak böbrek taşı gelmektedir.

Kanlı İdrar Gelmesi Hamilelik Belirtisi Mi?

Kanlı idrar gelmesi, hamilelik bulgusu değildir. Vajinal kanamayı hastalar hematüriyle karıştırabilmektedir. Fakat, Gebelik tanısında idrardan kan gelmesinin hiçbir yeri yoktur. Hematürisi olan üreme çağındaki kadınlarda gebelik testi yapmak doğru olacaktır.

Kanlı İdrar Gusül Gerektirir Mi?

Kur'an-ı Kerim'e göre, idrar ile dışkı veya gaz çıkarma durumunda abdest bozulmaktadır. Bunun yanı sıra kadınlardan gelen adet, lohusalık gibi durumlarında kan gelmesi halinde de abdest bozulmaktadır. Fakat, vajinadan gelen diğer akıntıların abdesti bozup bozmadığı ile ilgili olarak bir kanıt veya yazı yoktur. İdrardan kan gelmesi, mantık olarak abdesti bozacağından. Gusül abdestinin alınması doğru olacaktır.

Kanlı İdrar Sebepleri Nelerdir?

İdrardan kan gelmesinin sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

-         İdrar yolu enfeksiyonları

-         İdrar yolları taş hastalığı

-         Prostat büyümesinde

-         Böbrek hastalıkları

-         Böbrek, mesane ve prostat kanseri

-         Orak hücreli anemi veya alport sendromu gibi kalıtımsal hastalıklar

-         Kaza ve darbe sonucu ortaya çıkan böbrek yaralanmaları

-         Bazı kanser ilaçları, penisilin, kan sulandırıcı ilaçların tüketimi

-         Ağır egzersiz sonucu 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir