Kadınlar, bilim alanına çok sayıda katkı sağladı. Kadınların bazıları çalışmalarıyla tanınırlık kazanmışken bazıları görmezden gelindi. Zaman içinde kadınlara yönelik görüşler değişti ve kadınlar bilimdeki çalışmalarıyla hak ettikleri tanınmayı aldı. Bazı bilim kadınları, Nobel Ödülü gibi prestijli ödüllerle onurlandırıldı ya da çok sayıda enstitü, ödül ve burs onların isimleriyle anıldı. Bu yazımızda size dünyadaki ünlü bilim kadınlarını anlatıyoruz.
Nobel Ödülü Kazanan İlk Kadın
Marie Curie, Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadındır. Aynı zamanda Curie, Nobel Ödülü'nü iki kez kazanan da ilk kişi olmuştur. 1867'de Varşova'da doğan Marie Curie, daha sonra Fransız vatandaşlığına almıştır. Curie, 1903 Nobel Fizik Ödülü'nü, radyasyon fenomeni üzerine araştırma için kocası Pierre ve fizikçi Henri Becquerel ile paylaştı. Curie, 1911 yılında radyum ve polonyum keşfi sebebiyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
İnsülin Yapısı Hakkında Bilgi
İngiliz biyokimyacı Dorothy Hodgkin, Franklin'in çağdaşıydı ve ikisi uzmanlıklarını birbirleriyle paylaştı. Hodgkin, biyomoleküllerin yapıları hakkında bir fikir vermek için kristalografi teknikleri geliştirdi ve 1964'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazanarak bunu yapan üçüncü kadın oldu. Kazandıktan beş yıl sonra Hodgkin, insülinin yapısını deşifre eden ilk kişi oldu.
İlk Bilgisayar Programcısı
Ada Lovelace, İlk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir. Lovelace, Charles Babbage'ın Analitik Motoru üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir İngiliz matematikçidir. Çalışmaları, bir makinede gerçekleştirilebilecek ilk algoritma olarak kabul edilebilecek olanı tasarlamasına yol açtı. Lovelace beynin çalışmasıyla ilgileniyordu ve beyin tarafından düşünce ve duyguların üretildiğini göstermek için matematiksel bir model geliştirmeyi amaçladı. Matematik ve müzik arasındaki bağlantı üzerinde bazı çalışmalar yaptı.
Şempanzeler Konusunda Uzman
Jane Goodall, İngiliz primatologtur. Şempanzeler konusunda dünyanın önde gelen uzmanı olarak kabul edilen Goodall, Tanzanya'da bulunan Gombe Stream Ulusal Parkı'ndaki vahşi şempanzelerin sosyal ve aile etkileşimlerini incelemek için uzun yıllar harcamıştır. Çok sayıda hayvan için isim bulan ve şempanzeler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir antropolog olan Goodall, Jane Goodall Enstitüsü'nü kurmuştur.
İlk Radyo Pulsarı Keşfi
Jocelyn Bell, Kuzey İrlandalı bir astrofizikçidir. Bell, ilk radyo pulsarlarını keşfetmesiyle tanınır. Pulsarları ilk gözlemleyen kişi olmasına rağmen, bu keşif için Nobel Fizik Ödülü, danışmanı Antony Hewish ve Martin Ryle'a verilmiştir.