Bulutsuz Geceler Neden Daha Soğuktur?

Bulutsuz Geceler Neden Daha Soğuktur?
02.01.2023 22:06
İnsan ve doğaya özgü yanıtsız kalmış bir takım soruları yazımızda araştırarak sizlerle paylaştık. Bulutsuz geceler neden daha soğuktur, sonbaharın kendine özgü kokusunun kaynağı nedir, bitkiler ne zaman çiçek açacaklarına nasıl karar veriyor? Kutup ışıkları nasıl oluşur, sinek yakalamak neden zordur, hata yapınca beynimiz duruyor mu?

Kışın havadaki buhar miktarının az olması ve havanın bulutsuz olması ile hava daha çok soğuk olur ve ayaz gerçekleşir. Bu durumda havanın buhar yapması için yağmur ve güneşin doğması şarttır. Özellikle doğu kısımlarından ve kutuplara yakın bölgelerde bu durumun daha çok olduğu bilinir. Orta kuşak iklimlerde soğuk hava çok fazla görünmediği için bu ancak kışın olduğu zamanlarda dilimlerinde nadir olarak gözlenir.

Sonbaharın Kendine Özgü Kokusunun Kaynağı Nedir?

Sonbahar kışın başlangıcı olan bir mevsimdir. Yağmurun aşırı derece yağması sonucu toprağın ıslanması ile kendine has bir koku üretir. Hem ağaç yaprakları dökülür hem de kışa hazırlık zamanıdır. İşte bu zaman diliminde bir takım ve sonbahara has kokular oluşur. Burada farklı bakterilerin üremesi ve toprağın dışına çıkması ile sonbahara özgü bir koku oluştuğunu hemen anlarız.

Bitkiler Ne Zaman Çiçek Açacaklarına Nasıl Karar Veriyor?

Bitkiler de canlıdır. Bu yüzden ne zaman çiçek açacaklarını kendileri karar verir. Doğa o kadar harika ve mucize bir gerçeklikle bizi karşılar ki çiçekleri açma evresi de bunlardan biridir. Mevsiminin gelmesi ve gece ve gündüz hareketlerini gözlemleyerek bitkiler çiçek açma evrelerine karar verir. Tam vaktinin geldiğini anlaşılması ile çiçekler açılır.

Kutup Işıkları Nasıl Oluşur?

Kutup ışıkları, kutuplara yakın bölgelerde daha fazla hissedilir ve görülür. Kuzey ışıkları denen bölgede özellikle turistler yılın belli aylarında kuzey ışıklarını izlemek için o bölgeye akın ederler. Güneşten gelen ışık parçacıkları ve yeryüzündeki manyetiğin buluşması ile kutup ışıkları meydana gelir. Yani bu yerin ve göğün birleşmesi ile oluşan bir durumdur. Bu durumun oluşması her zaman olmaz. Yılın belli zamanlarında meydana gelir. Özellikle kış aylarına yakın ve sonbahar aylarında kuzey kutbunda çok fazla gözlemlenir.

Sinek Yakalamak Neden Çok Zordur?

Sineklerin doğası gereği hızlı hareket etmeleri söz konusu olmaktadır. Onların bir saniye içinde yaptıkları hal ve hareketleri insan 4 saniye içinde gerçekleştirir. Görme ve hareket alanlarını kısıtlı olsa da insandan daha hızlı şekilde hareket etmesi ile meşhur bir hayvandır. Bu yüzden ev ortamında onu yakalayabilmek bazı anlar zor olabilir. Özellikle yaz aylarında çoğalması ve evi basması ile sinirlenebiliriz. Öldürmek yerine onun evden gitmesini beklemek doğaya da zarar vermemiş olduğumuz anlamına gelebilir.

Hata Yapınca Beynimiz Duruyor mu?

Hata yapınca beyin durmaz. Daha farklı şekilde fonksiyonel işlemler ve reaksiyonlar gösterir. Beynin hata yaptığını görmesi onun farklı bir durumla karşılaşmasından ötürü düşünmeye geçmesini sağlar. Bu yüzden hata yapınca insanlar duraksar ve düşünmeye başlar. Çünkü daha önce böyle bir hatayla karşılaşmamış ve karşılaştıysa da hatayı düzeltmek için duraksayıp çözmeye çalışır. İnsanlar tarafından durduğu sanılır ama beyin onu anlamaya çalışır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir