Beyin Sarsıntısı Belirtileri Nelerdir?

Beyin Sarsıntısı Belirtileri Nelerdir?
17.01.2022 20:30
Beyin sarsıntısı, hafif yaralanmalar ile kendini gösteren bir durumdur. Beyin sarsıntısı durumunda beyin fonksiyonlarında bazen birkaç saniye, bazen birkaç ay türlü bozukluklar görülür. Bu durumda beyin sarsıntıları belirtileri ise farklı şekillerde kendini gösterebilir.

Hafif türlü yaralanmalar beyin sarsıntısı olarak adlandırılan konküzyon durumuna yol açabilirler. Beyin sarsıntısı durumunda fiziksel anlamda herhangi bir hasar tespit edilemez fakat beyin hastalıkları ve beyin fonksiyonlarında bozukluklar görülebilir. Bu fonksiyonel bozukluklar bazı durumlarda birkaç saniye bazı durumlar birkaç ay bile sürebilir. Beyin sarsıntısı farklı şekillerde belirtiler gösterebilir. Beyin sarsıntısı belirtileri arasında; baş ağrısı, bilinç kaybı, yaralanma sırasında yaşananları hatırlamama, görme, işitme, tat ve koku duyularında farklılıklar, kafa karışıklığı, dikkat eksikliği, duygusal dalgalanmalar ve yorgunluk gibi çeşitli belirtiler gözlenir.

Beyin Sarsıntısına Ne İyi Gelir?

Beyin sarsıntısı geçirdikten sonra genel olarak bolca dinlemek hastaya iyi gelecektir. Spor yapmak, yoğun egzersizler ve aktivitelerden kaçınmanız tavsiye edilir. Yaralanma ve beyin sarsıntısının ardından 24 saat ile hastalığın seyrine göre birkaç ay araba sürme ve bisiklet sürme gibi aktivitelerden uzak durmanız iyi olacaktır. Alkol beynin iyileşme sürecini etkileyebilir ve hatta süreci uzatabilir. Dolayısıyla bir süreliğine alkol tüketimine ara vermeniz gerekmektedir. Doktorunuzun tavsiyeleri ve belirtilen adımlara uymanız durumunda beyin sarsıntısını daha kolay şekilde atlatacaksınız.

Beyin Sarsıntısı Ne Kadar Sürer?

Beyin sarsıntısının şiddeti ve hastanın fiziksel durumuna göre beyin sarsıntısının süresi de değişiklik gösterir. Beyin sarsıntısı direkt olarak beyin fonksiyonlarını etkiler. Bu etkiler kişi üzerinde bazen birkaç saniye sürer, bazen de birkaç ay kadar sürebilir. Süreç boyunca, doktor tavsiyesine uyarak beyin sarsıntısı durumunu daha kolay atlatabilirsiniz.

Beyin Sarsıntısı Nasıl Anlaşılır?

Beyin sarsıntısı; bilinç kaybı, şiddetli baş ağrısı, yaşanan yaralanma anını hatırlamama, tat, koku duyusunda farklılık, görme alanında kısıtlanma, kafa karışıklığı ve duygusal dalgalanmalar gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtilerde kişi beyin sarsıntısında şüphelenebilir. Doktorlar tarafından beyin sarsıntısı ise kişisel görüşme ve fiziksel muayene sonucunda anlaşılarak tespit edilir.

Beyin Sarsıntısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Beyin sarsıntısı belirtilerine sahip bir kişi öncelikle hastanelerin acil servisine başvurmalıdır. Hastanelerin acil servisinde yapılan ilk müdahale sonucunda uygun görülmesi durumunda, beyin sarsıntısı için hastanelerin beyin cerrahisi bölümünden randevu alınmalıdır. Bu şekilde tedavi süreci başlatılır.

Beyin Sarsıntıları Kalıcı Hasar Bırakır Mı?

Beyin sarsıntıları genel anlamda kalıcı hasar bırakmaz. Beyin sarsıntıları, beyin fonksiyonlarında bozukluklara sebep olur. Bu bozukluklar bazen birkaç saniyelik bir süre boyunca devam eder, bazense birkaç ay boyunca devam eder. Beyin sarsıntıları için ilk müdahale hastanelerin acil servisinde yapılır ve gerekli görülmesi durumunda beyin cerrahisine yönlendirilir. Hastalara genel olarak bolca dinlenme tavsiye edilir. Beyin sarsıntıları, sarsıntının şiddetine bağlı olarak, genel anlamda kalıcı hasar bırakmamakla birlikte iyileşir. Ancak ilk beyin sarsıntısını henüz atlatmadan ikinci kez aynı sarsıntıya maruz kalmak ‘’ikinci darbe sendromu’’ olarak adlandırılan ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Beyin Sarsıntısının Sonuçları Nelerdir?

Beyin sarsıntısının sonuçları ve belirtiler aynı tablolar şeklinde seyreder. Beyin sarsıntısı geçiren biri için sonuçlar; şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, yaralanma anını hatırlayamama, kafa karışıklıkları, duygusal ruh durumlarında dalgalanma, görme alanında bozukluklar, tat ve koku duyularında farklılaşma, yorgunluk ve dikkat eksikliği şeklinde seyreder. Beyin sarsıntısı en genel biçimde iyileşebildiği için bu durumlar geçici olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir