Beyin Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Beyin Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
15.01.2022 21:00
Beyin hastalıkları birçok kişide görülebilen, son derece olumsuz şekillerde ortaya çıkan ciddi sağlık sorunudur. Birçok farklı kategorilerde ortaya çıkan beyin hastalıkları hakkında merak edilen hala pek çok bilgi bulunuyor. Beyin hastalıklarının belirtileri ve nasıl ortaya çıktığı gibi sorular sıklıkla araştırılıyor.

Beyin hastalıkları farklı kategorilerde oluşum gösterebilir. Beyin hastalıkları; beyinle ilgili enfeksiyonlar, dejeneratif hastalıklar tümörler, beyin anevrizması, beyin felci ve tümörler gibi farklı şekillerde meydana gelebilir. Beyinle ilgili enfeksiyonlar, travma, inme, nöbet ve tümör türleri beyin hastalıklarını kapsayan ana kategoriler içerisinde yer almaktadır. Beyin hastalıkları genelde benzer şekillerde belirti verir. Türü her ne olursa olsun beyin hastalıklarının en belirgin belirtisi büyük oranda baş ağrısıdır. Şiddetli baş ağrısı, gözde yorgunluk, görme problemleri, baş dönmesi, el ve ayak bölgelerinde uyuşma, halsizlik, kasılma, uyku sorunları ve çeşitli nöbetler beyin hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.

Beyin Hastalıkları Genetik Mi?

Beyin hastalıklarının bir kısmı genetik aktarım ile kişide yatkınlık durumu oluştururken, bir kısmı herhangi bir genetik aktarım ile taşınmaz. Beyin hastalıklarının %70’lik bir oranının genetik temelli ortaya çıktığı belirtiliyor. Dolayısıyla beyin hastalıklarının büyük bir bölümünün genetik olduğunu söylemek mümkündür.

Beyin Hastalıkları Nasıl Ortaya Çıkar?

Beyin hastalıkları birbirine bağlı sebeplerle hafif, orta ve ağır belirtiler göstererek ortaya çıkabilir. Beyin hastalığının türü her ne olursa olsun hastalıklar hemen hemen aynı belirtiler ile ortaya çıkar. Kişide şiddetli baş ağrısı, hareket ve mimiklerde yavaşlama durumu, kusma, bulantı, epilepsi nöbetleri, vücudun bazı bölgelerinde güçsüzlük, kişilik bozuklukları ve yazı yazma, hesap yazma gibi eylemlerde bozukluk meydana gelmesi ile beyin hastalıklarının ortaya çıkmasından şüphelenilebilir.

Beyin Hastalıkları Ne İyi Gelir?

Beyin hastalıklarını tamamen geçirmeyi vaat etmese de beyin sağlığını korumayı amaçlayan ve hastalığa iyi geldiği söylenen bir takım öneriler bulunmaktadır. Folik asit tüketimi, karbonhidrat alımını azaltma, yeterli miktarda muz, süt ve yoğurt tüketimi, balık tüketimi, yumurta tüketimi, badem, üzüm ve yaban mersini tüketiminin beyin hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca beyin hastalıkları açısından alkol, işlenmiş gıda, aşırı tuzlu besinler, işlenmiş proteinler, fazla ve aşırı miktarda şeker kullanımının tetikleyici olduğu belirtiliyor.

Beyin Hastalıkları İçin Okunacak Dua Nedir?

Beyin hastalıkları için şifa olması bakımından okunması tavsiye edilen dualar bulunmaktadır. Bu duaların içerisinde en bilineni:

‘’Allahümme inni es’eleükes-sebate fil’l emri. 

Ve es’elüke azimeter ruşdi.

Ve es’elüke şükra ni’metike ve hüsne’ibadetike.

Ve es’elüke Usanen sadikan ve kalben selimen.

Ve e’uzü blke mln şerri ma telemü.

Ve es’elüke min hayrı ma telemü.

Ve esteğfiruke mimma telemü inneke ente allamül-ğuyup.’’

Anlamı:

‘’Allahım! Senden dinde sebat etmeyi, doğruluğa azmetmeyi istiyorum. Nimetlerine şükrediyor, sana güzel ibadetlerde bulunmayı talep ediyor, doğruyu konuşan bir dil ve eğrilikten uzak bir kalp diliyorum.’’

Sadece beyin hastalıkları değil tüm hastalıkların şifası için okunan bir diğer dua ise:

‘’Ezhibil-be’se raabben nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.’’

Anlamı:

‘’Bu hastalığı gider ey Rabbim! Şifa ver, çünkü şifa verici sensin! Senin vereceğinden başka bir şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki, hiçbir şekilde hastalık kalmasın.’’

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir