Hemodiyaliz Nedir?

Hemodiyaliz Nedir?
01.06.2022 14:14
Hemodiyaliz hakkında merak edilen birçok nokta bulunmaktadır. Kısaca kanın temizlenip geri dönüştürülmesi diyebiliriz. Bu yazımızda hemodiyaliz hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Vücudumuzda oluşan farklı yollar ve tıp alanında geliştirilmiş cihazlar ile birlikte, tedavi edilebilmektedir. Bu anlamda hemodiyalizler tıp alanında yenilikler açısından oldukça hayat kurtarıcı ve birçok insanın hastalığına derman olan bir buluştur. Hemodiyaliz sağlık alanında geliştirilmiş, icat edilmiş bir makinadır. Görevi ise gelen kanı süzüp, hastaya tekrar yeni kan takviyesi yapmasıdır. Bu anlamda hasta olan kişiye takılan hortumlar ile birlikte kan, hemodiyaliz makinesine gitmektedir. Sonrasında ise hemodiyalize giden kanlar, içinde bulunan zararlı ve kötü maddelerden arındırılır. Bu arındırılma işleminden sonra ise hastaya aynı anda alınan kan, geri verilmektedir. Bu şekilde bir devir daim oluşturularak hem hastanın kansız kalmasını önler, hem yeni kana kavuşmasını sağlamaktadır hemodiyaliz. Hemodiyalizin bir diğer işlevleri ise şöyle açıklanabilir; metabolik atıkların temizlenmesi, zehirli ilaç veya toksinlerden arınmak, hormon üretimi, su ve elektrolit asit baz dengesinin birbiri içinde sağlanabilmesi ve çeşitli böbrek sorun ve hastalıklarının çözüme kavuşması, hemodiyaliz ile birlikte mümkün hale gelmektedir.

Hemodiyaliz Ve Diyaliz Arasındaki Fark

Hemodiyaliz ve diyaliz arasındaki farklar, hastanın sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Birçok hastalık türünde, kişinin kan değerleri ile ilgili olarak çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu durumla ilgili olarak hemodiyaliz, daha çok kan hastalıklarında kullanılan bir cihazdır. Diyaliz makinesi, günümüzde böbrek yetmezliğinin yol açtığı hatalıklar alanında kullanılmaktadır. Böbrek yetmezliğini, birçok farklı türde hastalık tetikleyebilmektedir. Bu noktada ise diyaliz makinesi, böbrek yetmezliği yaşayan hastalarda kullanılmaktadır. Vücudumuzda oldukça önemli bir rolü olan böbreklerimizin, kullanılamaz halde oluşu, insanların diyaliz makinesi kullanması ile birlikte böbreklerin çalışır hale gelmesini sağlamaktadır.

Böbreklerde gerçekleşen zararlı oluşumları süzme fonksiyonu zarar gördüğünde, bu görevi diyaliz makinası üstlenerek böbreklerdeki süzülemeyen maddeleri süzebilmektedir. Hemodiyaliz ise, oluşan kan hastalıkları ile gerçekleşen sorunların çözümünde kullanılmaktadır. Hemodiyaliz, hastadaki kanı makinaya alarak temizlemektedir, aynı zamanda alınan kanlar devir daim olarak yeniden hastanın vücuduna dönüştürülmektedir. Bu hastalıklar şu şekilde belirtilebilir; kramp, baş ağrısı, hipertansiyon gibi yan etkileri bulunan hastalıkların, kan dolaşımına etkisi münasebeti ile hemodiyaliz makinesi kullanılabilmektedir. Hemodiyaliz ve diyaliz arasındaki yegâne fark, hemodiyaliz kan hastalıkları çözümünde kullanılırken, diyaliz makinası ise böbreklerde gerçekleşen komplikasyonları onarmak amacı ile kullanılmaktadır.

Hemodiyaliz Yüksek Riskli Mi?

Hemodiyaliz makinası ile ilgili olarak, birçok insanın zararlı olup olmaması konusunda farklı endişeleri bulunmaktadır. Sağlık alanında yapılan işlemler, riskli yüksek riskli ve risksiz olarak sınıflandırılabilmektedir. Sağlık alanında yüksek riskli kabul edilen bölgeler şu şekilde sıralanabilir; Ameliyathane, yoğun bakım, diyaliz ünitesi, hemodiyaliz ünitesi, izolasyon odaları, tıbbi atık deposu, doğum salonu olarak kabul edilen bölgeler, yüksek riskli alanlar içinde sayılmaktadırlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir