Beyin Kanaması Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Beyin Kanaması Hakkında Merak Edilen Bilgiler
15.01.2022 12:00
Hemen her yaş grubunda görülebilen beyin kanaması durumu baloncuk olarak bilinen beyin damarı anevrizmalarının patlaması ile ortaya çıkmaktadır. Beyin kanaması son derece tehlikeli sonuçları olabilecek olumsuz bir hastalıktır. Beyin kanaması hakkında merak edilen bilgiler halk arasında her daim merak konusu. Beyin kanaması nasıl olur, belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır, beyin kanaması anında ne yapılmalıdır, cinselliği etkiler mi konularını sizler için araştırdık.

Beyin kanaması; kafatası içinde ortaya çıkan kanama olarak tanımlanmaktadır. Kanama, kafatası içerisindeki damarlardan dışarı doğru kan sızması sonucunda oluşabildiği gibi, beyin yüzeyinde ve beyin dokusunda gerçekleşebilir. Ölüme kadar uzanan beyin kanaması durumu kafatasının içinde beyin dokusunun dış bölümünde veyahut beyin dokusunda gerçekleşebilir. Beyin kanaması genel olarak halk arasında yaşı ilerlemiş hastalarda gözlenmektedir. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı her yaş grubunda beyin kanaması görülebilmektedir. Beyin kanaması nedenleri arasında travma, hipertansiyon, beyin anevrizması, damar yumağı hastalığı, damar sertliği, beyin tümörleri, karaciğer hastalıkları, kanama ve pıhtılaşma hastalığı sonucunda da beyin kanaması durumu ortaya çıkabilir.

Beyin Kanaması Nasıl Olur?

Beyin kanaması farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genellikle ilerleyen yaş gruplarında görülse de beyin kanaması durumu her yaş grubundan insanı kapsamaktadır. Yüksek tansiyon, ilerleyen yaş ve anevrizmaya bağlı sebeplerle ortaya çıkabilir. Beyin kanaması, beyinde bulunan damarlardan dışarıya doğru kan sızması ile olur. Beyin kanaması farklı çeşitlerde ortaya çıkabilir. Beyin kanaması çeşitleri arasında;

İntraserebral Kanama: Buradaki kanama beyinde bulunan kırık bir kan damarından meydana gelir. Aşırı alkol kullanımı, ilerleyen yaş, uyuşturucu madde kullanımı beyin kanama riskini arttırabilmektedir.

Subaraknoid Kanama: Buradaki kanama türü hasarlı bir kan damarı beyin yüzeyinde kan birikmesine neden olabilir.

Subdural Kanama: Beyin yüzeyinde kan toplanması olayını ifade eder. Burada meydana gelen kanamalar daha çok travmalara bağlı olarak ortaya çıkar.

Epidural Kanama: Kan damarı dışında pıhtılaşma ya da kan toplanmasını sürecini ifade etmektedir. Kafatası ve beynin en ucunda bulunan dış kaplama arasında kan birikintisi oluşma durumunu ifade etmektedir.

Beyin Kanaması Nasıl Anlaşılır?

Beyin kanaması farklı yollar ve belirtiler ile anlaşılabilir. Beyin kanamaları; ağır ve şiddetli baş ağrıları, uyuşukluk, bilinç kaybı, güçsüzlük, etrafında konuşulanları anlamama, daimi uyku hali, çevrede gelişen olaylara ve seslere karşı kayıtsız kalma ve konuşmakta zorluk ve bozukluk durumlarının varlığında beyin kanaması olduğu anlaşılabilir. Beyin kanamasının anlaşılması için kullanılan tespit yöntemlerinden en öne çıkan tetkik yöntemi beyin tomografisidir. Kanama en hızlı ve en net şekilde tomografi yöntemi aracılığıyla tespit edilmektedir.

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Beyin kanaması belirtileri genel olarak benzer şekillerde ortaya çıkar. Hastalar tarafından hissedilen en yaygın belirtiler arasında; şiddetli baş ağrısı en üst sırada yer almaktır. Kol, bacak ve özellikle yüz bölgesinde ani karıncalanma hissi, güçsüzlük, uyuşma, felç, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, epileptik nöbetler, yutmada zorluk, görme alanında bozukluk, denge ve koordinasyon kaybı, konuşmakta zorluk çekmek, nefes almada zorluk ve anormal kalp atımı gibi belirtiler beyin kanamasının en yaygın belirtileri arasında yer almaktadır.

Beyin Kanaması Anında Ne Yapılmalıdır?

Beyin kanaması son derece riskli ve sonuçları ağır olabilen bir hastalıktır. Ani gelişen beyin kanaması durumlarında, ne yapılması gerektiği halk arasında sıkça sorgulanıyor. Beyin kanaması anında vakit kaybetmeden müdahale oldukça önemlidir. Bu yüzden ambulans ile acil servise kaldırılmak daha doğru olacaktır. Bu yüzden hastanın kendine ya da çevresindekilerin hastaya yapacakları herhangi bir müdahale söz konusu değildir.

Beyin Kanaması Cinselliği Etkiler Mi?

Beyin kanamasının sonrasında cinsel yaşam sık araştırılan bir konu. Beyin kanamasının cinselliği etkileyip etkilemediği merak ediliyor. Beyin kanaması sonrasında felçli kalan ya da beyinsel hasarlar oluşan insanların cinsel yaşamlarına geri dönmeleri mümkündür. Bu konuyla ilgili tıpta herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Fakat yine de beyin kanaması sonrası kişinin yaşayabileceği psikolojik durumlar, depresyon, kullanılan ilaçların yan etkisi, fizik tedavi süreci gibi etkiler cinsel yaşamı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir