Beyin Anevrizması Nedir?

Beyin Anevrizması Nedir?
14.01.2022 12:00
Beyin anevrizması, beyinde yer alan kan damarlarında meydana gelen çıkıntı veya balonlaşma durumudur. Ani durumlarda gözlenen beyin anevrizması hakkında bilinmeyen pek çok detay bulunuyor. Beyin anevrizmasının ne olduğu ve belirtileri gibi konular her daim araştırılıyor. Beyin anevrizması belirtileri nelerdir, tedavisi nedir, sebepleri nelerdir, konularını sizler için araştırdık.

Beyin anevrizması; beyinde bulunan kan damarlarında görülen çıkıntı ya da balonlaşma durumudur. Beyin anevrizmaları atardamar duvarı bölgesinde gözlenen incelme sebebiyle oluşurlar. Beyin MR veya tomografisine bakıldığı zaman söz konusu çıkıntı ya da balonlaşmalar dalında meyve görüntüsü gibi gözükürler. Beyin anevrizması yaşamakta olan 10 kişiden birinde baloncuğun patlaması durumunda, beyin kanaması sonucu gelişir. Oldukça şiddetli baş ağrısı, çift görme durumu ve göz kapaklarının düşüklüğü beyin kanamasının belirtileri arasında kabul edilir. Her ne kadar beyin anevrizmaları kişi için endişelendirici konumda olsalar da bazı beyin anevrizması türleri kişide belirti göstermez ve herhangi bir sağlık problemine sebep olmaz. Fakat kişinin ailesi içerisinde daha önce beyin anevrizması geçmişi varsa düzenli bir biçimde sağlık taramasından geçmek ve ileri zamanlarda oluşabilecek problemlere karşı önlem almak son derece önem taşımaktadır. Beyin anevrizmalarının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yüksek tansiyon, sigara kullanımı ve ailesel etkenlerin önemli faktörler olduğu tespit edilmiştir.

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Beyin anevrizmaları farklı şekillerde belirti gösterirler. Bu belirtiler; kitle etkisi durumu sebebiyle beyin dokusunun herhangi bölge üzerinde sıkıştırma uygulaması sonucunda aniden ortaya çıkar. Böyle bir durum gerçekleştiğinde sıkıştırılma yaşanan bölgenin fonksiyonları tam anlamıyla yerine getirilemez ve ilgili bölgede aksaklıklar ortaya çıkar. Örnek olarak anevrizma göz kapağının hareket etmesini sağlayan önemli bir sinirin yanında bulunmaktadır. Anevrizmanın sinirler üzerine baskı yapması sonucunda göz bebeğinde büyüme ya da göz kapağında düşüklük belirtileri gözlenebilir. Yırtılmamış bir anevrizma küçük ise hiçbir şekilde belirti göstermeyebilir. Fakat büyük anevrizmalar beyin dokusu ve sinirlere baskı yaparak farklı belirtiler gösterebilir. Söz konusu belirtiler içinde; geniş göz bebeği, göz arkasında ağrı durumu, çift görme ve görme alanı bozuklukları, yüzün bir tarafında uyuşma, kuvvetsizlik hali ve hatta yüz felci, göz kapağında düşme gibi belirtiler yer alır.

Beyin Anevrizması Tedavisi Nedir?

Yırtılarak kanama oluşturan beyin anevrizmaları için farklı tedavi uygulamaları bulunmaktadır. Bu tedaviler arasında;

Cerrahi Klipleme Yöntemi: Beyin ameliyatı yapılarak klip denilen bir kıskaç yardımıyla anevrizma balonu kapatılır.

Endovasküler Koilleme Yöntemi: Kafatası açılmadan gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Kasık bölgesinden yerleştirilen kateter aracılığıyla damar içerisine yumuşak platinden bir tel sokulur. Tel, balon içerisine yerleştirilerek kan akışı durdurulur.

Akış Yönünü Değiştiren Ameliyat Uygulaması: Ameliyat yöntemi ya da endoskopi ile sonuç alınamadığı durumlarda daha büyük anevrizmaların tedavisi için kullanılan yöntemdir. Genel anestezi altında yapılır, kafatası ve zarı açılır. Bu uygulama yönteminde beyinde bulunan atardamarın iç duvarına, kan akışı yönünü tamamen değiştiren bir çeşit stent yerleştirilir. Bu şekilde kanın birikmesi ve damarların patlaması önlenir.

Beyin Anevrizması Sebepleri Nelerdir?

Beyin anevrizmasını tetikleyen birden fazla sebepten söz edilebilir. Birden fazla etken atardamar duvarı üzerinde zayıflamalara yol açar ve beyinin anevrizma geliştirmesine sebep olur. Beyin anevrizmasının sebepleri arasında; 40 yaş ve sonrası ileri yaş durumu, yoğun sigara kullanımı, damar sertliği, uyuşturucu madde kullanımı, kafa travmaları ve daha farklı travmalar sonucunda damarların zedelenmesi, kanser, kafa ya da boyunda tümör, bazı kan enfeksiyonları yer almaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir