Anestezi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Anestezi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
12.10.2021 20:00
Anestezi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler. Anestezi nedir, çeşitleri nelerdir, orucu bozar mı, ölüm riski nedir, şekeri yükseltir mi, vücuttan nasıl atılır? Sorularını sizler için yanıtladık.

Anestezi hemen hemen her birimizin yakından bildi, tanıdığı bir kavramdır. Halk arasında uyuşturmak olarak da bilinir. Anestezi özellikle cerrahi işlem öncesinde bedenin belli bir kısmının ya da tamamının ağır ve acıya karşı duyarsızlaştırılması için verilen bir ilaçtır. Duyu fonksiyonlarını ve hatta bilinci bile kapatabilen anestezi ihtiyaca göre hekim kontrolünde verilen bir ilaçtır. Yine ihtiyaca göre genel anestezi ve lokal anesteziden bahsetmek mümkün olacaktır. Lokal anestezi vücudun belli bir kısmının uyuşturulması için yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyutulur. Özellikle ameliyat öncesinde ve doğumda kullanılan bu yöntem hastaların çeşitli işlemlere karşı duyarsızlaşmasının sağlıyor. Hem solunum yolu ile hem de damardan verilebilen bu ilaçları alan hastalar bir ya da iki dakika gibi bir süre sonrasında anestezi tesirine giriyor. Bunu verebilen kişiler ise genelde özel eğitim almış uzmanlardan oluşuyor. Anestezi her ne kadar hastanın konforu için yıllardan beridir uygun görülen bir yöntem olsa da esasında çok riskli bir durum. Bunun için hastanın hayati fonksiyonları sürekli denetleniyor. Anestezi hakkında tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik;

Anestezi Nedir?

Anestezi, hem ameliyat öncesinde hem de ameliyat benzeri durumlarda hastanın acı hissetmesine engel olmak üzere verilen bir ilaçtır. Hem solunum hem de damar yolu ile verilebilen anestezi, tamamen ya da lokal olarak verilebiliyor. Özellikle ameliyatlarda hastanın acı duymasını engellemek ve ameliyatın daha güvenilir şartlar altında yapılmasını sağlamak amacı ile anestezi uygulamasına kara verilir. Anestezi her durumda ve şartta verilmeyeceğinden uzman doktor kontrolünde verilmesi gereklidir.

Anestezi Çeşitleri Nelerdir?

Anestezi çeşitlerinin neler olduğu konusunda sıklıkla sorulan sorular bulunmaktadır. Anestezi türlerine bakıldığında şunlardan bahsedilebilir;

·        Genel Anestezi:

Meme kanseri, kolon kanseri gibi uzun süreceği bilinen ameliyatlarda genel anestezi uygulanır. Genel anestezi hem intravenöz hem de inhalasyon yolu ile verilebilir. İnhalasyon ile verilen genel anestezi hastanın akciğerlerine ulaşır ve duyu ile bilinç kaybı aynı anda durdurulur. Bu esnada hasta tansiyonu, kalp atışları, solunum ve diğer hayati değerleri daima kontrol altında tutulur.

·        Lokal Anestezi:

Bu anestezi türünde yalnızca operasyonunun gerçekleşeceği ya da operasyonun gerçekleştiği bölgedeki durumdan hastanın etkilenmemesi sağlanır. Genelde diş operasyonlarında ve doğum gibi durumlarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Deri altından girilerek anestezi verilir. Lokal anestezinin en sık kullanıldığı bölgeler arasında diş, kulak, boğaz, göz, omuz gibi bölgelerdir.

·        Bölgesel Anestezi:

Lokal anesteziye nazaran vücudun birden çok bölgesini uyuşturan fakat hastanın bilincinin açık olduğu bir anestezi türünden bahsetmek mümkün olacaktır. Genelde kateter aracılığı ile verilir. Bel, belden aşağısı, omuz ve v-bacak gibi uzuvlarda kullanılır.

Anestezi Orucu Bozar Mı?

Anestezi orucun bozulmasında etkilidir. Anestezinin genel anestezi ve lokal anestezi olmak üzere türevlerinden bahsetmiştik. Eğer anestezi genel ise bu durumda hem vücuda sıvı bir madde girmiş olacağından dolayı hem de hastanın bilinci yerinde olmayacağından dolayı orucu bozan etkilerinden bahsetmek söz konusu olacaktır.

Anestezi Ölüm Riski Nedir?

Anestezide ölüm riskinin ne olduğu sıklıkla merak edilmektedir. Anestezide ölüm riski pek çok anestezi hastasını korkutsa da genel olarak ölüm riski çok düşüktür. Halk arasında yarı ölüm hali gibi nitelendirilen anestezi sanıldığı kadar riskli bir durum değildir. Her yüz bin hastada bir oranında ölüm gibi bir riskle karşılaşmak mümkündür.

Anestezi Şekeri Yükseltir Mi?

Hastalara verilen anestezinin şeker hastalığını tetikleyip tetiklemeyeceği merak edilmektedir. Anestezinin şekeri yükselttiğine ilişkin belirgin bir veri ise bulunmaz. Anestezi verilecek hastalara bakıldığında genel sağlık sorunları sorulur. Eğer hasta sigara kullanıyorsa, hipertansiyon ya da diyabet hastası ise bu durumda kontrollü verilmesi gerektiğine karar verilebilir.

Anestezi Vücuttan Nasıl Atılır?

Narkoz olarak da bilinen anestezinin etkisinden çıkmak bir hayli zor ve yorucudur. Pek çok kişi ameliyat sonrasında bunu atabilmek için çözüm yollarına başvurur. Anesteziye bakıldığında en sık atma yöntemi olarak idrar gösterilmektedir. Bunun için ameliyat sonrasında hasta yiyip içebilir bir hale geldiğinde bol su içmelidir. Buna ek olarak sık sık sağlıklı yemek yenmelidir. Sık yemek yemek kas hareketliliğini de sağlayacağı için hastanın yemek yemesi ve bol bol su içmesi narkozu en iyi atma yöntemidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir