Beyaz sirke, mutfaklarımızda ve ev temizliğinde sıklıkla kullandığımız ürünler arasında yer almaktadır. Beyaz sirkenin yapılması aşamasında, diğer sirkelerden farklı olarak şeker pancarı kullanılmaktadır. Buna ek olarak mısır şekeri de sirke yapımında kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Hammadde olarak kullanılan şeker pancarının fermantasyon işlemine tabii tutulması ile birlikte, yoğun bir alkol miktarı çıkmaktadır. Çıkan alkolün yeniden fermente edilmesi ile beraber, beyaz sirke elde edilmektedir. Ayrıca beyaz sirkenin halk arasında sirke ruhu olarak adlandırıldığı da bilinmektedir.
Yaklaşık on bin yıldır elde edilen ve üretilmeye devam edilen beyaz sirkenin, antidiyabetik etkiye sahip olması bilinen en önemli faydasıdır. Hem mutfakta hem de ev temizliğinde yaygın kullanım alanı bulunan beyaz sirkenin ‘salata soslarında, marinasyon işlemlerinde, turşu yapımında, peynir yapımında ve mutfak temizliğinde’ rahatlıkla kullanıldığı bilinmektedir. İçindeki asitler sayesinde kaşıntı, siğil, yanık gibi sorunların giderilmesinde de etkili olan beyaz sirkeyi daha yakından tanıyalım…
Beyaz Sirke Faydaları Nelerdir?
Fermente bir ürün olan beyaz sirkenin insan sağlığım açısından pek çok yararı olduğunu söylemek mümkündür. Bilinen beyaz sirke faydaları arasında şunlar yer almaktadır;
-Diyet dönemlerine kullanıldığında iyi bir kalori yaktırıcıdır.
-Mikrop kırma özelliği sayesinde boğaz enfeksiyonlarını, mide enfeksiyonlarını gidericidir.
-Kanda bulunan yağ oranını dengeleyerek kolesterol rahatsızlığını kontrol altında tutmaktadır.
-Glukoz salımı yaptığı bilinen pankreas organının yenilenmesinde etkilidir.
-Çocuklardaki kullanımında beyin sağlığını geliştirir.
-Süt, kefir ve peynir gibi ürünlerde bol miktarda bulunan kalsiyumun, düzenli emiliminde yardımcıdır.
-Seviks kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri gelişimlerinin önüne geçmektedir.
-Parmaklarda ve kollarda yer alan siğillerin kaşıntısını giderici bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
-Öksürme ya da bağırmaya bağlı olarak gelişen boğaz tahribatlarını gidererek, rahatlatır.
-Yaz aylarında gelişen güneş yanıklarının ağrılarını giderir.
-Beyaz sirkenin diş ve saç bakımında kullanıldığında olumlu sonuçlar doğurduğu bilinmektedir.
Beyaz Sirke Nasıl Yapılır?
Beyaz sirke genelde fabrika koşullarında üretilmektedir. Beyaz sirkenin yapılabilmesi için ilk olarak yeterli kilogram ağırlığında şeker pancarı gerekmektedir. Ayrıca sirke yapımında kullanılan maya niteliğinde olan sirke anasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca temiz içme suyu, nohut ve şeker pancarı alınarak gerekli sirke kurma işlemi yapılmaktadır. Sirkenin tam olarak fermantasyonunu sağlaması için tıpkı turşu gibi yirmi gün boyunca dinlenmesi gerekmektedir.
Beyaz Sirke Neyden Yapılır?
Beyaz sirkenin yapılmasında kullanılan temel madde şeker pancarı ya da şeker kamışıdır. Bazı durumlarda mısır şekeri de kullanılabilir. Her ikisinin fermantasyonu sonucunda beyaz sirke elde edilebilmektedir.
Beyaz Sirke İçilir Mi?
Şeker pancarı ya da şeker kamışından elde edilen beyaz sirkenin keskinliği, asit oranı ve aroması diğer sirkelere nazaran çok daha fazladır. Bu nedenle doğrudan içilmesi boğazda tahrişe ve mide sorunlarına neden olabilir. Bakıldığında şifasından faydalanmak isteyen kişilerin beyaz sirkeyi içmek yerine su ile seyrelterek tüketmeleri ve yemeklerde kullanmaları tavsiye dilmektedir.
Beyaz Sirke Ateş Düşürür Mü?
Özellikle çocuklarda meydana gelen yüksek ateş karşısında, ateşin düşürülmesi için sirkeye başvurulur. Her çeşit sirkenin (beyaz sirke de dahil) ateş düşürücü etkisi olduğunu belirtmek mümkündür. Fakat bu yöntem hiçbir çocuk doktoru tarafından önerilmemektedir. Ateş düşürürken kullanılan sirke, kan damalarının deformasyonuna neden olabilir ve daha büyük hastalıklara davetiye çıkarabilir.
Beyaz Sirke Alerji Yapar Mı?
Sirkenin içerisinde bulunan asitler ve bazı kimyasal maddeler alerji yapabilmektedir. Türü ve hangi hammaddeden yapıldığı fark etmeksizin sirke alerjileri görülebilir. Kurdeşen dökme, mide bulantısı,, baş dönmesi, şiddetli ishal ve kalp atım hızında anomaliler görüldüğünde sirke alerjisinden bahsetmek söz konusu olabilmektedir.
Beyaz Sirke Arabaya Zarar Verir Mi?
Araba temizliğinde de kullanılan beyaz sirkenin, arabaya verebileceği herhangi bir zara bulunmamaktadır. Aksine ekonomik ve doğal bir ürün olması nedeni ile beyaz sirke ile araba temizliği önerilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken tek konu zaman içerisinde dış yüzeylerde matlığa yol açabilme ihtimalidir.
Beyaz Sirke Bulaşık Makinesine Zarar Verir Mi?
Hayır. Beyaz sirke bulaşık makinelerinde kullanıldığında herhangi bir zarar meydana getirmez. Fakat buharlaşması gibi bir durum söz konusu olmadığından hem bulaşıkların kuru kalmasına engel olur hem de bulaşık makinesinde kötü koku oluşumuna neden olmaktadır. Tüm bunların dışında bilinen başka bir zarar bulunmamaktadır.
Beyaz Sirke Bebeklerde Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Beyaz sirkenin bebeklerde kullanımı uygun değildir. Yüksek oranda asit içermesi nedeni ile hiçbir koşulda bebeklere beyaz sirke verilmesi önerilmez. Buna ek olarak bebeklerde alerjik reaksiyonlar gelişime neden olabilmektedir. Bu noktada dikkatli olunmalıdır.
Beyaz Sirke Çamaşırda Kullanılır Mı?
Evet. Kullanılabilir. Ülkemizde kullanımı yaygın olmasa da hem makinelerde hem de el yıkamada kullanımı yaygındır. Ayrıca çamaşırlara beyazlık kazandırmasının yanı sıra muhteşem bir şekilde, çamaşırların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Beyaz Sirke Gıdalarda Kullanılır Mı?
Evet. Gıdalarda da rahatlıkla kullanılabilir sirke çeşitlerinden biri de beyaz sirkedir. Bu açından bakıldığında beyaz sirke;
-Salata soslarının içerisine eklenebilir.
-Beyaz et ya da kırmızı etlerin marinasyon karışımına eklenebilir.
-Hamur işlerinde maya görevi ile kullanılabilir.
-Lor peyniri yapımında, süt kestirmek için kullanılabilir.