Son zamanların popüler ürünü olan kinoa pancar ve ıspanak gibi bir bitkinin tohumudur. Popülerliğini yeni kazanmış olsa bile tarihinin milattan önceki yüzyıllara dayandığı belirtiliyor. Güney Amerika’da yaşamış olan İnkaların temel besinleri arasında geçiyor. Bitki familyası olarak ıspanak ile aynı yapıya sahip olmasına rağmen görünüşünü ve besin özelliklerini incelediğimizde tahıllara benzer. Günümüzde de pirinç yerine sıkça kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Yaygın olarak üç farklı rengi bulunan: Beyaz, kırmızı ve siyah kinoalar renklerine göre farklılık gösteriyor.
10 yıl öncesinde temin etmek zor olabilecekken günümüzde herhangi bir marketin reyonunda rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta Kinoa unu, pişmiş ve organik kinoa tohumları gibi çeşitlerine bile rastlamanız mümkün.
Beyaz Kinoa Tarifi Nedir?
Kinoa hazırlama açısından pilav ile benzerlik gösterir. Kinoanızı pişirmeye başlamadan önce bol su kullanarak yıkayın. Bu işlemi uygulamak kinoa kabuklarındaki acı tadı alacaktır. Kinoa hazırlarken ölçü ½ dir. Kullanılan 1 ölçü kinoaya denk gelecek şekilde 2 ölçü su kullanmalısınız. Ölçünüzü belirlediyseniz su kaynamaya başladığında kionayı ekleyip üzerine tuz serpin. Su tekrar kaynayınca 15 dakika boyunca pişirin. Kinoaların yapışmaması için bir çatal yardımı ile pişme bittikten sonra kinoaları havalandırabilirsiniz. 15 dakika sonunda kinoanız tüketilmeye hazır olacaktır.
Beyaz Kinoa Kalorisi Nedir?
Beyaz kinoa kalori bakımından oldukça düşüktür. Pirinç pilavının alternatifi olduğunu belirtmiştik. 100 gram pirinç pilavı 359,2 kalori iken 100 gram beyaz kinoa 110 kaloridir.
Beyaz Kinoa Besin Değeri Nedir?
Oldukça besleyici ve sağlıklı olan kionanın 100 gramının içerisinde:
· 24 gram protein
· 30 gram lif
· 63 gram karbonhidrat
· 16 gram yağ
· 0,2 gram doymuş yağ
· 0,1 gram şeker
· 0,1 gram tuz
· 0,1 gram B1 vitamini
· 1,6 gram B3 vitamini
· 115 miligram fosfor
bulunmaktadır.
Sebzeli Beyaz Kinoa Nasıl Yapılır?
Damak zevkinizi tatmin etmek için beyaz kinoanın yanında sebzeler kullanmayı deneyebilirsiniz. Malzemeleri şu şekilde sırlayalım:
· Kinoa 200 gram
· Zeytinyağı 5 çorba kaşığı
· Soğan 2 diş ince doğranmış
· Havuç 3 adet ince çubuk halinde
· Brokoli 300 gram
· Domates 100 gram kuru ve doğranmış
· Sebze bulyon suyu 200 mililitre
· Domates Salçası 2 tatlı kaşığı
Malzemelerinizi ayarladıktan sonra kinoayı kaynayan suyun içerisinde 15 dakika pişirin. Soğanları kızartma tavası kullanarak 1 kaşık zeytinyağı eşliğinde pembeleşme olana kadar kızartın. Havuç brokoli ve pırasayı da dahil ederek 2 dakika daha pişirin. Salça domates ve sebze suyunu da ekledikten sonra 3 dakika daha pişmesini bekleyin. Sonrasında kinoanız ve sebzeleri bir tabakta servis edebilirsiniz.
Beyaz ve Kırmızı Kinoa Arasındaki Fark Nedir?
Besin değerleri açısından benzerlik gösterseler bile lezzetleri ve tane sertlikleri bakımından farklılık gösteriyorlar. Kırmızı kinoa çıtır çıtır yapıdayken beyaz kiona daha yumuşaktır. Lezzet açısından beyaz kinoa kırmızıya göre daha hafiftir. Pişirildiğine kırmızı kinoa kahverengi olurken beyaz kinoa pirince benzemektedir.
Beyaz Kinoa Bebeklere Verilir mi?
Yüksek miktarda lif, kalsiyum, folik asit ve demir barındırdığı için bebekleriniz için tercih edebilirsiniz.
Beyaz Kinoa Çayı Nasıl Yapılır?
Bu çay hem zayıflatıyor hem de sağlığınıza birçok faydası bulunuyor. Evinizde kolaylıkla yapıp tüketebilirsiniz. 1 yemek kaşığı kinoa tohumuna denk gelecek şekilde 3 bardak su ayarlayın. Suyunuzu kaynattıktan sonra tohumları içerisine bırakıp 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Ilık veya sıcak şekilde tüketebilirsiniz.
Beyaz Kinoa Gluten İçerir mi?
Çölyak hastaları için önem arz eden gluten kinoa içersinde bulunmamaktadır. Ama yapılan bir araştırmada glutene benzerlik gösteren proteinler barındırdığı için çölyak hastalarında benzer etkileri yarattığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden tüketirken dikkatli olmakta fayda var.
Beyaz Kinoa Zayıflatır mı?
Kan şekeri yükseldiğinde vücut insülin salgılamaktadır. İnsülin salgılandığında ise vücut yağ yakma işlemini durdurmaktadır. Kinoa lifli yapısı sayesinde tükettiğinizde kan şekerinizi dengede tutarak insülin direncinizi düşürür. Dengede kalan kan şekeriniz sayesinde daha uzun süre tok hissedersiniz. Aynı zamanda vücudunuz yağ yakmaya da devam edebilir. Bu sebeplerden dolayı kinoanın zayıflatıcı etkisi olacağını söyleyebiliriz.
Beyaz Kinoa Nasıl Tüketilmeli?
Beyaz kinoa tüketilirken lezzet ve uygunluk açısından seçenek çoktur. Haşlayarak tüketmek en sağlıklı olanıdır. Tadı çok baskın olmadığı için çorba, ekmek, köfte, salata, pizza gibi yemeklerinizin içerisinde kullanabilirsiniz. Sadece tuzlu değil puding ve kek gibi tatlı tariflerinin içerisine de kinoa koyarak tüketmeniz mümkün.
Beyaz Kinoa Siyah Kinoa Farkı Nedir?
Siyah kinoa beyaz kinoaya göre daha düşük yağ oranına sahiptir. Tatları arasında belirgin bir farklılık olmasa da piştikten sonra beyaz kinoa daha ağzınıza gelirken siyahı daha sert ve küçük yapıda kalmaktadır. Bu sebeple beyaz kinoa daha çok tercih edilmektedir.