Sumak, antep fıstığı ailesine dahil olan bitkilerden biridir. Sumak baharatı, bu bitkinin çekirdek yapısındaki çiçeklerinin öğütülmesi ile oluşmaktadır. Kendine özgü ve ekşi bir tadı olan sumak, tadının yanı sıra yemeklerde renk vermek amacı ile de kullanılmaktadır. Türk mutfağında çoğunluklar yoğurtta, salatada ve soğana ilave edilerek kullanılmaktadır. Fiyatları sumağın cinsine göre belirlenmektedir.
Sumak Faydaları Nelerdir?
Sumak, lezzeti kadar sağlığa olan faydaları ile de ön plana çıkmaktadır. İçerisinde yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini bulunmaktadır. Kansere karşı oldukça etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar ve hazımsızlığı giderir. Mide problemlerine iyi gelir. Diş eti bakımı yapar. Anti bakteriyel özelliği ile ağız içerisindeki yaralara iyi gelir. Boğaz ağrılarının hafiflemesini sağlar. Ateşi düşürür. Kanamaların durmasını sağlar. İdrar kaçırma problemlerine iyi gelir. Kan şekerinin dengelenmesini sağlar. İştah açıcıdır. Cilt içinde oldukça faydalı olan sumak, tonik olarak kullanıldığında sivilce ve sivilce lekelerine iyi gelmektedir. Cildin taze ve parlak görünmesini sağlar.
Sumak Alerjiye İyi Gelir Mi?
Sumak çayı, alerjik belirtilere iyi gelmektedir.
Sumak Bozulur Mu?
Islak olan sumaklar, çabuk tüketilmediği halde hızlı bir şekilde bozulmaktadır. Bu sebeple sumağı, az nemli ortamlarda bulundurmanız gerekir.
Sumak Besin Değeri Kaçtır?
1 çay kaşığı sumak 10.47 kaloriye eşittir. Sumağın içerisinde 1.10 gram karbonhidrat, 0.37 gram protein, 0.39 gram yağ, 0.99 gram sodyum bulunmaktadır.
Sumak Nerelerde Kullanılır?
Sumak, yemeklerde limon yerine ekşilik vermesi için kullanılmaktadır. Türk mutfağında sumağın vazgeçilmez olduğu birliktelikler ve yemekler bulunmaktadır. Bu birlikteliklerden ilki soğan ve sumaktır. İnce dilimli soğan, tuz ile ovulup acısı alındıktan sonra salata gibi sunulmaktadır. Sumakla piyaz ya da salatada sunabilirsiniz.
Özellikle mantı üzerinde yoğurt ile kullanılan sumak oldukça lezzetlidir. Geleneksel mutfakta sumak turşusu da oldukça popülerdir. Sebze turşularını kurarken de sumak ekşisi ya da sumak tozu kullanabilirsiniz. Bu şekilde turşunun lezzeti artmaktadır.
Sumak çayı da sumağın faydalarının içilerek alınmasını sağlar. Bu çay, sumak baharatının demlenmesi ile yapılmaktadır. Kullanacağınız su sıcak ya da soğuk olabilir. Soğuk su kullanarak yaparsanız yaz aylarınızda içinizi ferahlatacak bir içecek olarak kullanabilirsiniz. Sıcak su ile kullanırsanız da bitki çayları gibi soğuk algınlığına iyi gelen bir çay yapabilirsiniz.
Sumak Zayıflatır Mı?
Diyet yapan ve kilo vermek isteyen kişiler, bu işlemi sumak kullanarak hızlandırabilirler. Sumağın içerdiği maddeler, toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Kan şekerini dengeler ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Açlık krizlerinin engellenmesi ve kan şekerinin dengelenmesi için yoğurt ile yapılan sumak kürünü kullanabilirsiniz. Bu kürün düzenli olarak tüketilmesi, sumak diyeti olarak da adlandırılmaktadır. Kilo vermeye yardımcı özelliği bulunmasının yanı sıra sumak tek başına kullanıldığı zaman kilo verilmesi mümkün değildir.