Berilyum Simgesi Nedir?

Berilyum Simgesi Nedir?
11.05.2022 10:25
İlk olarak Fransız kimyager Nicolas-Louis Vauquelin tarafından keşfedilen berilyum, periyodik tablonun IIA grubunda yer almaktadır. Bu yazımızda berilyumun simgesi başta olmak üzere, berilyumun metal olup olmadığı, kullanım alanları, nerelerde kullanıldığı gibi merak edilen konuları sizler için bir araya getirdik.

Berilyumun simgesi “ Be “ dir.

Berilyum Metal Mi?

Berilyum, çelik renginde, güçlü, hafif ve kırılgan bir yapıda olan toprak alkali metal olup, beril (akuamarin, zümrüt) ve krizoberil gibi değerli taşlar içlerinde berilyum bulundururlar.

Berilyum Kullanım Alanları Nelerdir?

Berilyumun birçok kullanım alanı mevcuttur. Berilyum, telekomünikasyon ve tüketici elektronik ürünleri, endüstriyel parçalar ve ticari havacılık, savunma ve askeri sistemler ve medikal gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Berilyum Nerelerde Kullanılır?

Berilyumun birçok kullanım alanı mevcuttur. Berilyum, ısıyı oldukça iyi absorbe edebilme özelliği sayesinde uzay araçları, uçaklar, roketler ve füzelerde kullanılır. Ayrıca berilyum, X-ışınları için nispeten saydam olduğundan dolayı, X-ışını tüplerine pencere yapmakta da kullanılır. Rodyum, polonyum gibi elementler tarafından yayılan alfa parçacıklarına maruz kaldığında nötronlar yayan berilyum, bu yönüyle bir nötron kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Bu metal aynı zamanda nükleer reaktörlerde de bir moderatör olarak kullanılmasının yanında, başta bakır ve nikel olmak üzere diğer metallerle alaşım yapmakta da kullanılır.

Berilyum Özellikleri Nelerdir?

Berilyum Be simgesine sahip olmasının yanında, atom numarası 4, atom ağırlığı 9,012 ve yoğunluğu 1,89 dur. Aynı zamanda berilyum, zümrüt gibi bazı taşların bileşiminde bulunan, gümüş renginde, kolay oksitlenen, sert, kırılgan, hafif ve tatlı bir metalik elementtir. Berilyum bahsedildiği gibi gerçekten de tatlıdır ancak aynı zamanda zehirlidir. Bu durumda tadılan ilk ve son element olmaması için denenmemelidir. Berilyum, periyodik tabloda 2A yani toprak alkali metalleri grubunda 2. periyodda bulunmasının yanında, bu metal Fredrich Wöhler, A. A. Bussy tarafından 1798'de Almanya-Fransa arasında keşfedilmiştir.

Berilyum Ametal Mi?

Berilyumun ametal olup olmadığı sık sık sorulan ve merak edilen konular içinde yer almaktadır. Berilyum, periyodik tabloda A2 grubunda ve ikinci periyodda bulunan,  atom numarası 4 olan ve çelik gibi gri bir renkte bulunan, güçlü, hafif ve kırılgan bir metaldir. Yani berilyum bir ametal değildir, metaldir.

Berilyum Bileşik Midir?

Berilyum bir bileşik değildir. Berilyum, periyodik tablonun II-A grubunda yer alan toprak alkali grubu elementlerinden biridir. Ender elementlerden biri olan berilyum, yerkabuğunda ancak %0,0006 oranında bulunur.

Berilyum Doğada Nasıl Bulunur?

Berilyumun doğada nasıl bulunduğu oldukça merak edilen konular arasındadır. Berilyum ender elementlerden biri olup, yerkabuğunda ancak %0,0006 oranında bulunur. Zengin yatakları bulunmadığı için, berilden elde edilen berilyum metali, Fransız kimyacısı Nicolas Vaquelin tarafından 1798'de oksit halinde bulunmuş, 1828'de, birbirlerinden bağımsız olarak, Friedrich Wöhler ve Antoine Bussy tarafından elde edilmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir