Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
08.01.2022 14:30
Bel fıtığı birçok insanın başına gelen, sık görülen bir hastalık durumu. Bel fıtığı sık görülmekle birlikte, son derece olumsuz ve zorlu bir hastalık sürecidir. Bu sebeple bel fıtığı belirtileri bel ağrısı yaşayan pek çok insan tarafından araştırılıyor. Bizler de bel fıtığı belirtileri nelerdir?, bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?, bel fıtığı tedavisi bitkisel tedavi yöntemleri, bel fıtığı egzersiz önerileri, bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?, bel fıtığı ameliyatı kaç saat sürer?, bel fıtığı genetik midir?, bel fıtığı için hangi bölüme gidilir? sorularının cevabını sizler için araştırdık.

Bel fıtığı nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, ailevi ve aktiviteye bağlı risk faktörleri ile ortaya çıktığı düşünülüyor. Bel fıtığı her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak ilerleyen yaş aralığında gençlere oranla daha sık görülür. Bel fıtığının nedenleri arasında; yaşlanma ve dejenerasyon, aşırı kilo alımı ve ağır yük kaldırmadan kaynaklanan ani gerilme durumu gösterilir. Bel fıtığının belirtileri ise; bacaklar ve ayaklarda uyuşukluk veya karıncalanma, kas güçsüzlüğü, iktidarsızlık, hareket ederken zorlanma, bacaklara vuran ağrılar, bel ağrısı, idrar tutamama, çabuk yorulma, otururken ve yürürken zorlanma, denge kaybı gibi durumlarla kendisini gösterir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığının tedavisi kişinin yaşına, hastalığın durumuna ve seyrine göre farklılık göstermektedir. Öncelikle ilaç tedavisi ile hastanın ağrı durumunu kontrol altına almak hedeflenir. Bel fıtığının şiddetlenerek ilerleyen aşamalarında, cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. Bu cerrahi yöntemler arasında; laminektomi ve yapay disk cerrahisi yöntemi bulunur. Laminektomi yönteminde; operatör hekimler omurların yay yaptığı bölgeden çıkan sinirler üzerindeki baskıyı kaldırmayı hedeflemektedir. Yapay disk cerrahisi yönteminde; hastaya genel anestezi uygulanır. Bu yöntem genellikle bel bölgesinde bulunan tek bir omurdan kaynaklı problem olduğu zaman tercih edilir. Bu operasyona karın bölgesindeki bir kesiden başlanır. Hastanın problemli diski çıkarılarak yerine plastik içeriğe sahip yapay bir disk yerleştirilir.

Bel Fıtığı Tedavisi Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel fıtığının bitkisel tedavi yöntemleri arasında; aksöğüt bitkisi ve sarımsak kürü yöntemi bulunmaktadır. Aksöğüt bitkisinin bel fıtığına iyi geldiği bilinmektedir. Aksöğüt bitkisi içeriğinde bulunan salisin maddesi ile bel fıtığına birebir bir çözüm olarak kabul ediliyor. Sarımsak kürü ise; bel fıtığını kesen mucize bir bitkisel tedavi yöntemi olarak görülür. Bel fıtığı ağrıları için günde 2-3 tane çiğ sarımsak yiyebilirsiniz. Aynı şekilde sarımsağın yağını bel bölgenize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Bel Fıtığı Egzersiz Önerileri Nelerdir?

Bel fıtığı ağrılarını azaltan egzersiz önerileri arasında; kolay yapılabilen yoga hareketleri bulunuyor. Bu egzersizler;

Çocuk Pozu: Dizleriniz bükülü gövdenizi bacaklarınızın üstüne doğru bırakın. Kalçanızı topuklarınıza doğru gönderin. Kollarınızı geri veya ileri doğru uzatabilirsiniz. Bu şekilde 1-3 dakika kadar kalabilirsiniz.

Kedi-İnek Pozu: Ellerinizin ve dizlerinizin üzerine gelin. Dizlerinizin arasında bir karışlık açık alan olsun. Kollarınız birbirine paralel ellerinizi ve parmaklarınızı açarak mata yerleştirin. Nefes alırken başınızı yukarı, karnınızı aşağı ve kuyruk sokumunuzu yukarı yönlendirin.

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı ameliyatı; fıtığın bulunduğu yere göre belin arka veya 8-10 cm yanında içinde 4 mm’lik boşluk olan bir kamera yardımıyla fıtık dokusunun bulunduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 mm’lik bir cilt kesisi yeterlidir. Genel olarak kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek söz konusu işlem gerçekleştirilir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Gelişen son ameliyat teknolojisi işlemleri ile ağrısız, acısız ve tam kapalı bel fıtığı ameliyatı hastalar için en kolay ve en sağlıklı cerrahi çözüm yöntemidir. Bel fıtığı ameliyatı 45 dakika sürer. Hastalar aynı gün içerisinde ayağa kalkarak yeniden yürüyebilir. Ancak bu sürenin hastanın yaşına, fiziksel durumuna ve hastalığın seyrine göre değiştiğini belirtmekte fayda var.

Bel Fıtığı Genetik Midir?

Bel fıtığı genetik olarak aktarılan bir hastalık değildir. Ancak omurga yapısı aile üyelerinde büyük oranda birbirine benzer. Bel fıtığına yatkın olan omurga yapıları birden fazla üyesinde bel fıtığı görülmesine yol açar. Bel fıtığının spesifik olarak genetik aktarımla kişiye ulaşmadığını söyleyebiliriz.

Bel Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel fıtığı birçok insan için olumsuz ve acılı bir süreç. Bel fıtığı hemen her yaş aralığında görülebileceği gibi, ilerleyen yaş aralıklarında daha sık görülür. Bel fıtığı mutlaka tedavi gerektirir. Dolayısıyla bel fıtığı için Ortopedi bölümüne gidip muayene olmak gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir