Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Durdurulur?

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Durdurulur?
26.11.2021 23:31
Özellikle yeni doğan bebekler çok fazla hıçkırır. Anne –babalar bu durumdan biraz endişelense de pek de abartılacak bir durum değildir. Çünkü sindirim sistemi olması gerektiği çalışan bebekler çok hıçkırır. Yani hıçkıran bebeklerin sindirim sisteminin iyi çalıştığını ve bir problem olmadığını anlayabiliriz. Bebeklerde hıçkırık kaç dakika sürer? Bebeklerde hıçkırık kendiliğinden geçer mi, zararlı mı? bebeğinizin hıçkırma problemi varsa makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Anne ve babalar bebekleri ile ilgili her şeyi çok önemserler. Bebek bakımı çok güzel, sevgi dolu, fakat bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Anne babaların bebek gelişimi sürecinde çok sabırlı ve çok dikkatli olmaları gerekir. Anne- babalar bebeklerde hıçkırık tutması konusunu merak ederler. Bebeklerde hıçkırık sebepleri nedir, ne kadar sürer, geçmesi için ne yapmak gerekir ve geçmezse ne olur gibi sorular sık sık gündeme gelmektedir. Biz de bu konu hakkında biraz araştırma yaptık. Öncelikle hıçkırığın ne olduğundan bahsedelim. Hıçkırık diyaframın, yani nefes almaya yardımcı olan kasın, istemsizce bir şekilde kasılmasından dolayı çıkan sestir. Bebeklerde de hıçkırık çok sık rastlanılan bir durumdur. Özellikle yeni doğan bebekler çok fazla hıçkırır. Anne –babalar bu durumdan biraz endişelense de pek de abartılacak bir durum değildir. Çünkü sindirim sistemi olması gerektiği çalışan bebekler çok hıçkırır. Yani hıçkıran bebeklerin sindirim sisteminin iyi çalıştığını ve bir problem olmadığını anlayabiliriz. Bebeklerde hıçkırık ile ilgili merak edilen diğer soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bebeklerde Hıçkırık Kaç Dakika Sürer?

Bebeklerde, özellikle de yeni doğan bebeklerde hıçkırık çok fazla rastlanılan bir şeydir. Anne- babalar arasında korkuya ve endişeye neden olan hıçkırık aslında pek de korkulacak bir şey değildir. Hıçkırık, göğüs kafesinin altında yer alan diyafram kasının, istemsizce bir şekilde kasılmasıdır. Diyafram kası her kasıldığında ses telleri ani bir hareketle açılır, kapanır ve ağızdan hık sesi çıkar. Hıçkırık genellikle birkaç dakika gibi kısa bir süre sürer. Ancak bazen uzun saatler boyunca hıçkırık geçmeyebilir. Bu durum pek hayra alamet bir şey değildir. Eğer bebeğinizin hıçkırığı geçmiyorsa doktora danışmanız gerekir.

Bebeklerde Hıçkırık Kendiliğinden Geçer Mi?

Hemen hemen her insan hıçkırık görülür. Hıçkırık vücudun göğüs kafesi altında bulunan diyaframın kasılmasıdır. Diyaframın kasılması ile ağızdan hık sesi çıkar ve hıçkırık olarak adlandırılır. Hıçkırık olmasının nedenleri şunlardır:

·        Hava yutmak

·        Aşırı yemek

·        Heyecanlanmak

·        Kaygılanmak

·        Korkmak

·        Strese girmektir.

 Hıçkırık genellikle birkaç dakika sürer. Bundan dolayı kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı anormal durumlarda hıçkırık saatlerce geçmeyebilir. Bu nedenle eğer bebeğiniz çok uzun süreden beri hıçkırıyorsa doktora danışmanız gerekir.

Bebeklerde Hıçkırık Zararlı Mı?

Bebeklerde hıçkırık olması, anne babaları ne kadar endişelendiren bir durum olsa da çok ciddi bir şey değildir. Hıçkırık, göğüs kafesinin altındaki diyaframın durduk yere kasılmasından dolayı ağızdan hık sesinin çıkmasıdır. Genellikle fazla yemek yendiğinde, hava yutulduğunda, stres, heyecan, korku ve kaygı duyulduğunda hıçkırık oluşur. Hıçkırık kendiliğinden geçen bir semptomdur. Yaklaşık birkaç dakika sürer ve dakikada 5-10 kez olur. Bazı anormal durumlarda hıçkırık uzun süre geçmez. Eğer bebeğinizin hıçkırığı bir türlü geçmiyorsa, ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Bu nedenle doktora danışmak gerekir. Hıçkırığın altında yatabilecek olan bazı hastalıklar şunlardır:

·        Bebekte beyin iltihabı

·        Bebekte menenjit olması

·        Bebekte reflü

·        Gastrit

·        Peptik ülser

·        Pankreatit

·        Safra kesesi hastalıklarıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir