Bel Suyu Nasıl Alınır?

Bel Suyu Nasıl Alınır?
10.01.2022 17:00
Halk arasında bel suyu alma olarak tanımlanan beyin omurilik sıvısı incelemesi pek çok hastalığın tanısına başvurulmakta olan bir yöntem. Çekinilen bir işlem olarak kabul edilen bel suyu alma işlemi pek yaygın olmamakla birlikte araştırılan bir konu. Bel suyunun nasıl alındığından neden alındığına kadar birçok soru merak konusu olmuş durumda. Bel suyu neden alınır, azalması zararları nelerdir, alınması yan etkileri nelerdir? Bel suyu aldırmanın zararları nelerdir? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Halk arasında çekinilen ve yaygın olarak görülmeyen bel suyu alınması hekimler tarafından sıradan bir işlem olarak görülüp merkezi sinir sistemine dair pek çok hastalığın tanısında ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Omurilik zarı ve beyin boşluklarında bulunan steril bir sıvı vardır. Bu sıvıya Beyin Omurilik Sıvısı denir. Beyin Omurilik Sıvısı beynin içinde örümceksi doku denilen bir bölgede devamlı şekilde üretilip omurilik boşluğuna kadar iner. Daha sonra toplardamarlar etrafındaki lenf damarları tarafından emilir. Miktarı aynı kalsa da sürekli olarak devr-i daim halindedir. Bel suyu alma işlemi; mümkün olduğu kadar steril şartlar altında bel suyu alınacak bölge ameliyat öncesi kullanılan antiseptikler yardımıyla temizlenir. Hasta EKG ve solunum monitörüne bağlanarak sakinleştirici ilaç verilir. Bel omuru ve kuyruk sokumu arasından ince bir iğne yardımıyla girilerek sıvı alınır ve gerekli tahliller yapılır.

Bel Suyu Neden Alınır?

Bel suyu alma işlemi olarak bilinen Beyin Omurilik Sıvısı İncelemesi pek çok farklı tanı ve tedavi amacıyla alınabilir. Bel suyu; menenjit, multipl skreloz, ensefalit gibi beyin zarı, beyin iltihapları, beyin kanamaları, omurilik veya beyin tümörleri benzeri hastalıkların tanısında başvurulmakta olan bir yöntemdir.

Bel Suyu Azalması Zararları Nelerdir?

Omurilik sıvısı azalması ya da bilinen adı ile bel suyu azalmasının zararları oldukça ciddi olabilir. Hafif derece baş ağrısından, dayanılmaz derecelere ulaşan baş ağrıları görülebilir. Pek çok hasta ilerleyen aşamalarda yataktan kalkamaz hale gelir ya da kafasını hareket ettiremez. Bulantı, kusma, aşırı hassasiyet, görme bozuklukları gibi pek çok olumsuz durum ortaya çıkabilir.

Bel Suyu Alınması Yan Etkileri Nelerdir?

Bel suyu alma işlemi, cerrahi birçok hastalığın tanısında ya da tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak bazı durumlarda bel suyu alınması işleminden sonra çeşitli yan etkiler gözlenmektedir. Bel suyu alınması yan etkileri arasında işlem sonrası baş ağrısı, bulantı ve kusma durumları görülmektedir. Hastalara işlem sonrası yan etkileri azaltmak amacıyla bol istirahat ve sıvı alımı tavsiye edilmektedir.

Bel Suyu Aldırmanın Zararları Nelerdir?

Bel suyu aldırma işleminin ardından hastanın 2 ila 5 saat aralığında yatarak dinlenmesi tavsiye edilmektedir. Bel suyu aldırma işlemi her ne kadar hastalık tanılarında ve tedavilerinde kullanılan bir yöntem olsa da çoğu hasta üzerinde zararlı etkileri olduğu da gözlenmiştir. Bel suyu aldırmanın yan etkileri olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Bel suyu aldırmanın zararları; bel suyu aldırma işleminin ardından ayağa kalkındığında şiddetli bir sancı halinde bel ağrısı başlayabilir. Şayet işlem düzgün ve steril koşullarda yapılmazsa bel suyu aldırma işleminden sonra mikrobik enfeksiyonlar oluşabilir. Bir süre boyunca hasta aynı pozisyonda yatacağı için geçici bel ağrısı durumları ile karşılaşılabilir. Bu durumlar dışında bel suyu aldırmanın bilinen ve tespit edilen herhangi bir klinik zararı bulunmamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir