Beşinci Hastalık Nedir?

Beşinci Hastalık Nedir?
13.01.2022 15:30
Beşinci hastalık; genel anlamda çocuklarda gözlenen bir hastalıktır. Yanaklarda meydana gelen kızarıklık belirtisi ile ortaya çıkan beşinci hastalık tokatlanmış yanak sendromu olarak da bilinmektedir. Beşinci hastalığın ne olduğu ile ilgili merak edilen pek çok soru bulunuyor. Beşinci hastalık neden olur, belirtileri nelerdir, bulaşıcı mıdır, tekrarlar mı, tedavisi nedir, sorularını sizler için yanıtladık.

Beşinci hastalık; genel olarak çocuklarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Yanak bölgesinde oluşan döküntülerden dolayı ‘’tokatlanmış yanak sendromu’’ olarak da bilinen beşinci hastalığın en tipik özelliklerinden biri yanaklarda ortaya çıkan kızarıklıktır. En çok 5-15 yaş aralığında bulunan çocukları etkileyen döküntülü beşinci hastalık, en sık bahar aylarında gözlenir. Nadir olarak yetişkinlerde el ve ayak eklemleri, dizlerde ağrı ve şişlik biçiminde kendini göstermektedir.

Beşinci Hastalık Neden Olur?

Beşinci hastalık; bir tür DNA virüsüdür. Parvovirus B19 tarafından enfekte edilen kişilerde gözlenen bu hastalık bifazik yani çift evreli olarak ilerleyen bir hastalık durumudur. Beşinci hastalık bu nedenlerle oluşur. Hastaların genel olarak yanaklarında tokat izine benzer bir tür kızarıklık görüntüsü ortaya çıkar. Bu yüzden beşinci hastalık halk arasında tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir. Bir tür virüsün sebep olduğu beşinci hastalığın seyri genel olarak hafiftir. En genel tabirle döküntü dışında hastalarda farklı şikâyetler görülmez.

Beşinci Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin güçlü ya da zayıf bulunması fark etmeksizin beşinci hastalık her çocukta görülebilir. Beşinci hastalık farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Hafif ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi nezle ve grip belirtileri ile ortaya çıkar. Ayrıca yanak bölgesinde ortaya çıkan kızarıklıklar ve kabartılar ile kendini gösterir. Beşinci hastalığın en belirgin belirtilerinden olan ateş durumu her çocukta görülmeyebilir. Hastalık sonrası bağışıklık kazanılacağı için hastalığın tekrar etmesi beklenmez.

Beşinci Hastalık Bulaşıcı Mıdır?

Beşinci hastalık bir tür virüs aracılığı ile taşınan hastalık durumudur. Beşinci hastalığın bulaşıcı olup olmadığı sorusu, hastalık hakkında en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Beşinci hastalık vücutta döküntüler başlamadan dahi kişiden kişiye aktarılabilir. Bu bağlamda beşinci hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür.

Beşinci Hastalık Tekrarlar Mı?

Beşinci hastalık, çocuklarda sık görülen, yetişkinlerde ise nadir görülen bir hastalıktır. Beşinci hastalık geçiren bir çocuk ya da yetişkin hastalığa karşı bağışıklık kazanacağı için hastalığın tekrar etmesi klinik anlamda görülen bir durum değildir. Dolayısıyla beşinci hastalığın tekrarlamadığı söylenmektedir.

Beşinci Hastalık Tedavisi Nedir?

Beşinci hastalığın belirti ve şikâyetlerine göre tedavinin şekli de farklılık göstermektedir. Beşinci hastalık süresinde döküntülerin seviyesi yoğun ve hastaları rahatsız edecek ölçüdeyse uzman hekim tarafından alerji ilaçları reçeteli şekilde verilmektedir. Bu şekilde hazırda var olan döküntü ve kızarıklıkların hızlı bir şekilde gerilemesi sağlanır. Hastalığın oluşum süresinde önemli rol oynayan etkenin virüs olması sebebiyle antibiyotik tedavisi kullanılmaz. Beşinci hastalık teşhisi konmuş çocuklar ve yetişkinlerin, hastalığı başkalarına bulaştırmamaları için evde istirahat etmeleri önerilir. Doktor tarafından belirtilen süre sonunda beşinci hastalığa yakalanmış evde tedavisini bitirmiş çocuk ve yetişkinlerin son kontrolleri yaparak ev istirahatlerine son verilir. Bu şekilde kişiler sosyal yaşantılarına geri dönebilirler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir