Menopoz Psikolojisi Nedir?

Menopoz Psikolojisi Nedir?
27.08.2021 20:30
Menopoz 45-55 yaş arası kadınların hayatlarının 1/3’ünü kapsamaktadır. Orta yaş dönemine denk gelen, Kadınların hayatında yeni bir dönemin ve önemli bir sürecin başlangıcıdır. Bizler de menopoz psikolojik etkileri, menopoz psikolojik belirtileri, menopozda psikolojik destek, menopozda kadın psikolojisi, menopoz dönemi sinirlilik, menopoz dönemi depresyon sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Menopoz 45-55 yaş arası kadınların hayatlarının 1/3’ünü kapsamaktadır. Orta yaş dönemine denk gelen,  Kadınların hayatında yeni bir dönemin ve önemli bir sürecin başlangıcıdır. Bu dönem de kadınlar hormonal, ruhsal, fiziksel ve toplumsal değişiklikler yaşayabilirler. Regl dönemlerinin bitmesi, üremenin sona ermesi, hormonlarının işlevinin sona ermesi gibi durumları ilk başlarda kabullenmekte zorlanabilirler. Menopoz döneminin gösterdiği belirtiler ile oldukça sıkıntılı bir dönemin içinde olmak ve endişeli bir hal içine girmek kadınları olumsuz yönde etkilemekte, psikolojilerini bozabilmektedir.

Menopoz Psikolojik Etkileri Nelerdir?

·        Depresyon

·        Uykusuzluk

·        Hafıza sorunlar, unutkanlık

·        Motivasyonda eksilme

·        Sürekli yorgun ve halsizlik hissi

·        Dikkatsizlik

·        Hassaslaşma

·        Sürekli ağlama halleri

·        Panik atak, sinirlilik ve ankisiyete bozukluğu

·        Konsantrasyon eksikliği

Menopoz Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Vücudunda oluşan bazı belirtilerden yola çıkarak Kadın menopoza gireceğini anlayabilir.

 Âdet dönemlerinin ağırlaşması

Âdet dönemlerinin uzamaya başlaması

 ve bu dönemlerin düzensizleşmesi, kişinin menopoza gireceğinin habercisidir. Kişide fiziksel ve psikolojik pek çok değişiklik oluşur. Kadının yaşlandığını düşünmesine yol açan bu durumun yaşlılıkla bir bağlantısı yoktur. Çoğunlukla psikolojik olan bu değişime;

Kaygı bozukluğu,

Depresyon,

Unutkanlık,

Öfke nöbetleri,

Konsantrasyon eksikliği,

Cinsel istekte azalma

Basit durumlar karşısında aşırı ağlama gibi belirtiler de Eklenebilmektedir.

Menopozda Psikolojik Destek Hattı 

Bu dönemde uygulanacak ilaç tedavisinin yanı sıra ruhsal sorunları çözmek çok büyük önem taşır. Kadın önceki dönemde alışık olmadığı bir durumu kabullenmek ve artık hayatının geri kalanını bu olguya göre düzenlemek zorunda kalır. Bu dönemde oluşacak ruhsal sorunlar için mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır. Psikoteknik yöntemlerden günümüzde en hızlı sonuç veren EMDR yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemle kişinin yeni hayatını olumlu karşılaması için adaptasyon ve uyum çalışmaları yapılır, geliştirilen doğru olmayan inanışlar çözümlenir. Kadının eski yaşam standartlarını geri kazanmasının sağlanması amaçlanarak bu süreç sonuçlandırılır.

Menopozda Kadın Psikolojisi Nasıldır?

Menopoz dönemi kadınlar için hem biyolojik hem de ruhsal değişimlere de sebep olmaktadır. Birçok kadın da cinsel istek azlığı, uykusuzluk, baş ağrısı, ateş basması, titreme, terleme gibi şikayetler görülmektedir. Şikâyetlerin birçoğu hormon düzenleyicilerle kontrol altına alınabilir.Fakat tedavi sadece ilaç tedavisi olarak görülmemeli, hastaya zaman ayrılmalıdır. Bu döneme giren kadın sorunlarını rahatlıkla paylaşamaz, saklamak ister, ruhsal olarak kadın olumsuz etkilenirken, tedaviye devam etmek istemeyebilir. Sorunların çözümlenmesi için Osteoporoz (kemik erimesi) tedavisi, düzenli egzersiz ile dengeli beslenme ve psikolojik destek sağlanmalıdır. Hangi tedavi yöntemlerinin seçilmesi gerektiğine kapsamlı bir değerlendirme sonrasında uzman hekim ile hasta birlikte karar vermelidir.

Menopoz Dönemi Sinirlilik Neden Olur?

İlk dönem olan Perimenopozal menopoz yani erken menopoz); regl (adet) düzensizlikleri, normal dışı kanamalar, ateş basmaları, cinsel problemler, psikolojik sorunlar gibi bazı sıkıntılar yaşanabilir.

ikinci dönem olan Menopoz döneminde; kadınların geneline yakın bir oranda sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, SİNİRLİLİK, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikâyetler yaşanabilmektedir.

üçüncü dönem olan Uzun dönem menopoz ; (geç menopoz) daha çok östrojen eksikliği nedeni ile vajinal kuruluk, ilişkide ağrı, yanma, kanama, cinsel isteksizlik, ciltte yaşlanma, kemik erimesi, kalp damar hastalıkları riskinde artış izlenmektedir.

Menopoz Dönemi Depresyon Neden Olur?

Bu dönem bir kadın için biyolojik ve ruhsal değişimlere sebep olur. Kadınlar da derin ruhsal yaralanmalara sebebiyet verir. Yapılan araştırmalar menopoz döneminde depresyon riskinin üç kat arttığını ortaya koymuştur. Bu depresyon riskinin arttığı dönemde bir uzman hekim ile iletişimde olunması, olası bir depresyonun önceden tespit edilip giderilmesi açısından önemlidir.

Yaşlanmanı başlaması demek olan menopoz dönemi kadının, eş ve arkadaş kayıpları bu döneme rastlayabilir. Kişi bu dönemde emeklilik, çocuğunun evden ayrılması , ebeveynlerinin yaşlanması ve bakımı gibi durumlarla karşılaşabilir. Bu gibi durumlar kadında belli oranda kaygıya sebep olabilir. Kendisinin en çok desteğe ihtiyaç duyduğu dönemde yalnız kalması olarak algılayabilir. Kadın eğer negatif duygu ve düşüncelerle baş edemiyorsa depresyon boyutuna gelmeden psikolojik destek almakta fayda vardır. Kadının kendini iyi ve değerli hissetmesi için eşinin ve yakın çevresinin desteği de önemlidir. Yani birlikte güzel zamanlar geçirmek, paylaşımlarda bulunmak, ona ihtiyacı olduğunu hissettirmek, kendileri için yardım istemek ve ona yardım etmek, dinlemek gibi iyi hissettirecek yaklaşımları sayabiliriz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir