Henüz gelişmemiş olan sindirim sistemleri ve emzirme sırasında yutulan hava bebeklerde gaz sancısına neden olmaktadır. Ayrıca yanlış mama seçimleri de yeni doğan bebeklerde gaz sancısı oluşturur. Mamaların içinde bulunan proteinler hem bebeklerde alerji hem de gaz sancısına yol açar. Bebeklerde oluşan karın şişliği ve karındaki sertlik gaz sancısının göstergesidir.
Bacaklarını karnına doğru çeken ve özellikle beslenme sonrasında huzursuzluk sorunu olan bebeklerde de gaz sancısı oluştuğunu anlayabilirsiniz. Bebeğin 2-3 haftalık olmasıyla başlayan gaz sancısı bebeğinin büyümesi ile zamanla ortadan kalkmaktadır. Ancak 4-6 haftalık olan bebeklerde gaz sancıları daha yoğun görülmektedir. Bebeklerde oluşan gaz sancısının diğer adı koliktir. Emziren anneler bebeklerinde gaz sancısının oluşmasını engelleyebilir. Anneler, besin listelerinden lahana, karnabahar, kuru baklagiller, inek sütü, soğan, sarımsak, kahve, çay, çikolata gibi türleri çıkararak bebeklerinin rahatlamasını sağlayabilir.
Bebeklerde Gaz Sancısı İçin Hareketler Nelerdir?
Gaz sancısı bebeklerin ve annelerin huzursuz olmasına neden olmaktadır. Gaz sancısı olan bebekler için doktora başvurulması önerilir. Evde yapacağınız basit hareketler de oluşan gaz sancılarına yararlı olacaktır. Gaz sancısı yaşayan bebeğinize sarılıp ona ninniler söylemeniz etkili bir yöntemdir. Ilık bir banyo yaptırmak, karnına ılık bir havlu koymak bebeğinizde oluşan gaz ağrılarına iyi gelecektir. Bebeğinizin karnına masaj yapmak da rahatlaması için önemlidir. Ancak bebeğinizin tamamen rahatlamasını sağlamak için gazını çıkarmanız gerekmektedir. Bunun için bebeğinize bazı egzersiz hareketleri yaptırmalısınız.
• Gaz sancısı yaşayan bebeğinizin dizlerini karnına hafifçe bastırarak gazın çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca karnına dizleriyle hafifçe bastırıp daire çizer gibi hareketler ile de oluşan gazı çıkarabilirsiniz.
• Gaz sancısı sorunu olan bebeğinizi yüz üstü yatırın. Yeni doğan bebeklerin en sevdiği pozisyon olan yüz üstü yatma bebeğinizin rahatlamasına neden olacaktır.
• Bebeğinizi kucağınıza alın ve yüz üstü yatırın. Karnına gelecek şekilde arkadan sırtını ovarak bebeğinizin gaz sancılarını geçirebilirsiniz.
• Duş sonraları bebeğinizin karnına bebek masajı ile masaj yapmanız da meydana gelen gaz sancılarına faydalı olacaktır.
• Ayrıca bu egzersizler ile bebeğinizle aranızdaki bağı da güçlendirmiş olacaksınız.
Bebeklerde Gaz Sancısı Kaç Ay Sürer?
Gaz sancısı bebeklerin yaşadığı en büyük sorunlardan biridir. Adaptasyon süreçlerinde sıklıkla yaşanan gaz sancıları bebekleri mutsuz ve huzursuz etmektedir. Süreli ağlamalarına neden olan bu dönem ayrıca ebeveynler için de zor bir süreçtir. Daha 2-3 haftalık olan bebeklerde oluşmaya başlayan gaz sancıları bebek 3-4 aylık olana kadar sıklıkla devam etmektedir. İlk defa gaz sancısı meydana geldiğinde doktora danışmanızı öneririz. Mamaların gaz sancısına etkisi oldukça fazla olduğu için bebeğiniz için en ideal mamayı doktorunuz size söyleyecektir.