Barfiks Nedir?

Barfiks Nedir?
22.08.2021 11:30
Yüksek bir noktaya asılan çubuğa veya bara asılarak vücudu kollar ile yukarı çekme hareketine barfiks çekme hareketi denir. Bizler de barfiks teknikleri, barfiks barı ile yapılan hareketler, barfiks çekerken nelere dikkat etmelisiniz?, barfiks nasıl çekilir?, barfiks ile boy uzar mı?, barfiks ne kadar kalori yakar?, barfiks faydaları sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Yüksek bir noktaya asılan çubuğa veya bara asılarak vücudu kollar ile yukarı çekme hareketine barfiks çekme hareketi denir. Barfikste güç, kuvvet, esneklik ve dayanıklılık esastır. Bu sebeple barfiks zor hareketler arasında yer alırken, kas gelişimi ve kondisyon yapmak için oldukça yararlı sporların arasındadır. Sırt, kol ve omuz kaslarını çalıştırmaya yarayan barfiksin kas ve kuvvet getirisi de çoktur. Birçok spor dalı ve meslekte güç ve kuvveti gösteren temel hareketlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple beden eğitimine bağlı spor branş ve meslek seçimlerinde bu hareketin yapılma sayısına bakılmaktadır.

Barfiks Teknikleri Nelerdir?

·        Kolları düz tutma: Hareketin başlangıç ve bitişinde kollar düz bir şekilde uzanmalıdır. Eklemlerdeki baskıyı azaltmak için tekrarlar akıcı ve yavaş bir şekilde yapılmalıdır.

·        Farklı kavrayış: Barfiks barı tutulurken dar ya da geniş kavrama gibi farklı el varyasyonları denenmelidir. Bu şekilde daha fazla kas lifi çalıştırılabilir ve güç daha verimli arttırabilir.

·        Hareketi bölme: Barfiks üç ayrı hareket olarak değerlendirilebilir. Önce göğüs bara çekilir ve üç saniye beklenir. Ardından yarım seviye aşağıda inilerek o şekilde durulur. Başlangıç pozisyonuna dönülerek yapılan adımlar tekrarlanır.

·        Barı iyi kavrama: Barfiks barı iyi kavranılmadığı vakitte yararlı olmamaktadır. Bu sebeple barfiks çekmeden önce ekstra ağırlıklarla asılı kalma egzersizleri yapılabilir. Ekstra ağırlıklar atıldığı vakit vücut ağırlığını kullanarak barfiks çekme daha kolay hale gelecektir.

Barfiks Barı ile Yapılan Hareketler Nelerdir?

1.      Chin Up

2.      Pull Up

3.      Neutral Grip Pull Up

4.      Negatif Barfiks

5.      Crisscross Barfiks

6.      Cliffhanger Barfiks

Barfiks Çekerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Eğer barfiks hareketini doğru bir şekilde yapmak istiyorsanız barfiks çektiğiniz sırada dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır;

§ Karın kasları sıkı olmalı

§ Yukarı çıkarken nefes alınmalı

§ Baş yere eğilmeden çene yukarda tutulmalı

§ Vücut sabit olmalı ve fazla kımıldatılmamalı

§ Dengeyi sağlamaya ve bozmamaya özen gösterilmelidir.

Barfiks Nasıl Çekilir?

ü Barfiks barına sıçranıp barı iki elle kavranır. Avuç içleri kişinin kendisini göstermemelidir. Kollar tamamen uzatılarak asılı kalınır, eğer ayak yere değiyorsa dizlerden bükülmelidir.

ü Omuzlar geride tutularak karın kasları aktif hale getirilir. Vücut yukarı çekilerek üst gövdedeki kaslara odaklanılır.

ü Çene barın üst kısmına gelene kadar vücut yukarı çıkartılır. Yukarı çıkarken ki hızla aynı seviyede kollar düz uzanmış şekile gelene kadar aşağı inilir.

ü Yapılan hareketler 10lu set olarak yapılır ve tekrarlanabilir.

ü Eğer set tamamlanırken zorlanma oluyorsa bara asılın ve kendinizi yukarı çekmeden durabildiğiniz kadar bu pozisyonda asılı kalmaya çalışın. Bu hareketten sonra barfiks çekme daha da kolaylaşacaktır.

Barfiks ile Boy Uzar Mı?

Ergenlik ve çocukluk dönemleri sayılan yaşlarda yapılan barfiksler boyun uzamasını sağlamaktadır. Vücudu esnetici özelliğe sahip barfiks kasların gelişimini sağlamasının yanı sıra kemiklerin uzamasında da etkilidir. Bu sebeple özellikle gelişme çağındaki çocuklara boylarının uzaması için tavsiye edilen bir harekettir.

Barfiks Ne Kadar Kalori Yakar?

Barfiks egzersizi kalori yakmanıza yardımcı olmamaktadır. Çünkü barfikse başlanıldığı vakit kalori yakmadan önce güç genel olarak tükenmektedir. Barfiks egzersizi güç arttırıcı, destekleyici ve kas yapıcı hareketlerden bir tanesidir. Hareketi yavaş yaparsanız bir kalori yakabilirsiniz fakat 10 adet barfiks yaklaşık olarak 10 kalori yakacaktır.

Barfiks Faydaları Nelerdir?

§ Tüm kasları çalıştıran bir harekettir.

§ Bel ve yukarısının gelişimine büyük katkı sağlar.

§ Sırt ve kol kaslarını geliştirmeye yardımcıdır.

§ Gelişim dönemindeki çocuklarda boy uzamasına katkı sağlar

§ Üçgen vücut isteyenler için ideal bir spor aletidir.

§ Kanat kaslarını güçlendirir ve geliştirir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir