Ballıbaba çiçeğinin boyu yarım metreye kadar uzamaktadır. Yol kenarlarında, sebze bahçelerinde ve bayırlarda yetişirler. Yaprakları ısırgan otuna benzemektedir. Ak ballıbaba ve benekli ballıbaba gibi çeşitleri bulunmaktadır. Beyaz ballıbaba, ballıbabagiller familyasından olan, nemli ve verimli topraklarda yetişen beyaz çiçekli bir bitkidir. Halk arasında akısırgan olarak da bilinir. Çitlerde, tarlalarda ve gölgelik yerlerde yetişir. Haziran ya da mayıs aylarında toplanarak ve gölge bir alanda kurutulur.
Ballıbaba bitkisinin insan vücuduna faydalı olan birçok özelliği bulunmaktadır. Bitkinin yaprakları ezilerek suyu çıkarılır. Bu su rahim iltihaplarına, kanamalarına ve prostat hastalıklarına karşı koruyucudur.
Ballıbaba Alerjisi Nedir?
Bitki çaylarına bağlı olarak gelişen alerjiler en sık ballıbabagiller familyasında görülmektedir. Ballıbaba alerjisinde kaşıntı sık görülmektedir ancak alerjik ödem ve alerjik şok çok nadirdir.
Ballıbaba Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Ballıbaba bitkisinin vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Yaprakları ezilerek suyu rahim iltihaplanmalarına, rahim kanamalarına be prostat hastalıklarına karşı uygulanır. Şurubu boğaz rahatsızlıklarına, vereme ve kadınlarda oluşan regl ağrılarına iyi gelmektedir. Merhemi yanık ve yaralanmalarda kullanılır. Yaprağının lapası ise mayasıl, kabakulak ve kanlı basura iyi gelmektedir.
Sarı ballıbaba çayı oldukça önemlidir. Özellikle idrar zorluklarında, idrar sırasında yanmalarda, ağır böbrek hastalıklarında ve kalp dönmelerinde oldukça başarılı etkileri bulunmaktadır. Sarı ballıbabanın yaprakları sindirim düzensizlikleri için temriyelerde ve sıracalarda kullanılmaktadır.
Ballıbaba Bitkisi Nedir?
Ballıbaba bitkisi, ballıbabagillerden olan ve boyu yarım metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Bu bitki genellikle yol kenarlarında, bayırlarda, meyve se sebze bahçelerinde yetişir. Yaprakları ısırgan otuna benzemektedir.
Ballıbaba Bitkisi Ne İşe Yarıyor?
Ballıbaba bitkisinin nerelerde kullanıldığını şu şekilde sıralayabiliriz;
Tonik,
Kuvvetlendirici,
Damar genişletici,
Ateş düşürücü,
İdrar söktürücü.
Ballıbaba Bitkisi Nerelerde Kullanılır?
Ballıbaba bitkisini, yapraklarını ezerek suyunu rahim iltihaplanmalarına, rahim kanamalarına be prostat hastalıklarına karşı kullanabilirsiniz. Şurubunu boğaz rahatsızlıklarına, vereme ve kadınlarda oluşan regl ağrılarına karşı kullanabilirsiniz. Merhemini yanık ve yaralanmalara karşı kullanabilirsiniz. Yaprağının lapasını ise mayasıl, kabakulak ve kanlı basura karşı kullanabilirsiniz.
Ballıbaba Bitkisi Yenir Mi?
Ballıbaba bitkisinin genç yapraklarını tüketebilirsiniz. Genç yaprakları salatalarda kullanabilir ya da sebze olarak pişirebilirsiniz. Kaynatılan ve kurutulan çiçekleri de birçok hastalığa karşı kullanılmaktadır.
Ballıbaba Çayı Nasıl Yapılır?
Ballıbaba çayı yapabilmek için ilk olarak kurutulmuş ballıbaba yaprağı ya da kurutulmuş ballıbaba çiçeği almalısınız. Ardından 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar yapraktan ya da çiçekten atmalısınız. 5 ya da 6 dakika kadar demlendikten sonra süzülüp içebilirsiniz. Aynı şekilde 2 tatlı kaşığı çiçek ya da yaprağı yarım litre sıcak su içerisinde haşlayarak süzdüğünüzde yaralara kompleks olarak kullanabilirsiniz.