Balıkçılık Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Balıkçılık Hakkında Merak Edilen Bilgiler
21.08.2021 11:30
Akarsularda, göllerde ve denizlerde balık ve diğer deniz canlıların çeşitli avlanma yöntemleriyle avlanılmasına balıkçılık denmektedir. Bizler de balıkçılık nasıl yapılır?, balıkçılık için gereken malzemeler, balıkçılık ne kadar kazandırır?, balıkçılık hayvancılık mı?, balıkçılık yasak mı?, balıkçılık günah mı?, balıkçılık nerelerde olur? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Akarsularda, göllerde ve denizlerde balık ve diğer deniz canlıların çeşitli avlanma yöntemleriyle avlanılmasına balıkçılık denmektedir. Çok eski zamanlardan beri temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan balıkçılık, geleneksel olan elle tutma usulünden günümüzdeki modern balıkçılık teknik ve teknolojilerine bağlı olarak gelişme göstermiştir. Eski zamanlarda ilk olarak gıda ihtiyacını karşılamaya yarayan balıkçılık daha sonraları zıpkın, olta ve ağ ile yapılmaya başlanmış ve avlanma usülleri değiştirilerek spor haline gelmiştir. Bir spor olarak görülen balıkçılıkla pek çok insan ilgilenmektedir. Amatör ve profesyonel balıkçılık olarak iki alt başlığa ayrılsa da Türkiye’nin açık denizlere uzak olması sebebiyle ülkemizde amatör ve kıyı balıkçılığı daha çok yapılmaktadır. Beslenme ve spor dışında yem, parfümeri ve ilaç sanayi kollarında kullanılmaktadır.

Balıkçılık Nasıl Yapılır?

Avlanma için balıkçılığın püf noktalarının bilinmesi son derece önemlidir. Avlanmada kullanılan yöntem kadar avlanılacak balık cinsine göre kullanılan yöntemler ve malzemeler değişkenlik göstermektedir. En bilinen yöntem olta ile avlanmadır. Olta ile avlanmanın yanında zıpkın ve ağ balıkçılığı da yapılmaktadır fakat ağ balıkçılığıyla daha çok profesyonel kişiler ilgilenmekte ve bu işten gelir elde etmek amaçlı yaparlar.

·        Zıpkın balıkçılığı: Hobi olarak yapılmaktadır. Genelde dalışla ilgilenen kişilerin başvurduğu bu yöntemde yüzme çok iyi bilinmelidir. Deniz veya gölde derine dalınarak yapılan bu yöntemde en önemli nokta zıpkının nasıl kullanılması gerektiğinin bilinmesidir. Pek çok bölgede zıpkın ile avlanmaya izin verilmemektedir.

·        Olta balıkçılığı: Kıyı kesimlerinde yapılan ucuz ve en kolay yöntemdir. Kıyıdan veya tekneden atılan oltalara takılan zokalar sayesinde balıkların yakalanması epeyce kolaylaştırılmaktadır. Zoka olarak kullanılan yemlerde midye, yengeç veya mamunlar kullanılır. Sahte yemden ziyade gerçek yemin kullanılması balık yakalanmasını kolaylaştırır.

·        Ağ balıkçılığı: Deniz açılan teknelerin denize büyük ağ atarak yaptıkları avlanma yöntemidir. Bu yöntemde sayıca çok sayıda balık ağlara takılmaktadır. Profesyonel balıkçıların tercih ettiği yöntemde istenilen yüksek miktarlarda balık avlanabilmektedir.

Balıkçılık İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Yeni başlayanlar için malzemelerin seçimi oldukça önemlidir. Doğru malzemeler ile balık avı daha çok kolay ve keyifli olmaktadır. Amatör balıkçılık ile uğraşanların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta çantaların sadece gerekli olan malzemeleri almaktır. Malzemeler çantaya konulmadan önce mevsime, avlanılan balık çeşidine ve nerede avlanacağına bağlı olarak ayrılmalı ve işe yaramayan malzemeler çantaya konulmamalıdır. Balıkçılık için gerekli olan temel malzemeler ise şunlardır;

·        Olta

·        Misina ve Olta İğnesi

·        Şamandıra ve Kurşun

·        Plastik Solucan veya Sahte Balık

·        Misina, Fırdöndü ve Klips Makası

·        İlk Yardım Seti ve İğne Çıkarıcı

Balıkçılık Ne Kadar Kazandırır?

Balıkçılığa yeni başlamış veya alt kademeye yeni girmiş bir kişi ne kadar kazanır sorusu merak konusudur. Burada miktarın belirlenmesi konum, müşteri kalitesi ve balık değerine bağlıdır ve değişkenlik gösterebilmektedir. İyi bir yerde bulunan tecrübeli bir balıkçı, asgari ücretten fazla kazanmaktadır. 

Balıkçılık Hayvancılık Mı?

Tatlı su ürünleri yetiştiriciliği avcılık ve spor faaliyetlerinden ayrı olarak ele alındıkları için bu yetiştirme yöntemi hayvancılık kategorisi içerisinde yer almaktadır. Tatlı ve tuzlu suların ayrıştırıldığı veya oluşturulan gölet ve havuzlarda deniz hayvanlarının yetiştiriciliği kapsayan hayvancılık dalına su ürünleri yetiştiriciliği denmektedir ve tatlı su ürünlerinin başında sazan ve alabalık gelmektedir.

Balıkçılık Yasak Mı?

Balık tutmak için en uygun zamanların güneşin batışının veya doğuşuna denk gelen vakitlerin olduğu bilinmektedir. Fakat bu sürekli olarak devam etmemektedir. Bazı mevsimlerde balık türlerinin korunması amacıyla balık yasağı uygulanmaktadır. Her balığın yakalanma ve yasak dönemleri bu sebeple farklılık göstermektedir.

Balıkçılık Günah Mı?

Yenmesi helal olan deniz ve kara hayvanlarının avlanılması helal kılınmıştır. Fakat avlanma ve avcılıkta aşırıya gitmek, yemek kastı olmadan sırf zevk ve hobi için hayvan öldürmek caiz değildir. Avlanmak mubahtır yani dinen yapılmasında bir sakınca yoktur fakat avlanma rızkın temini için yapılmalıdır.

Balıkçılık Nerelerde Olur?

Türkiye’de balıkçılığın en çok yapıldığı yer Karadeniz bölgesidir. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde balıkçılık yapılmakta, göl ve göletlerde ise tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır. Üç yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen balıkçılık gelişmiş bir ülke olmayan Türkiye’de avlanan balık miktarı yıllık 400 bin tonun üzerindedir. Bunun 240 bin tonunu hamsi oluşturmaktadır. Diğer avlanan türler arasında yaklaşık olarak 20 bin ton kefal, 20 bin ton sardalya ve 15 bin ton istavrit gelmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir