Badem, hem oldukça lezzetli hem de faydalı besinlerden biridir. Değerli yağlar açısından çok zengin olan badem, çerez olarak tüketilebildiği gibi, ezme formu da sıklıkla tercih edilir. Protein kaynağı olan badem ezmesi, E vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahip olmakla birlikte, aynı zamanda da iyi bir antioksidandır.
Rafine şekersiz ve ev şartlarında balla hazırlanan badem ezmesi, diyet listelerinin de baş tacıdır. Kötü kolesterolü düşürmesi, kolesterol seviyesini dengelemesi ve beyin sağlığını koruması bu ürünün sıklıkla tüketilmesinde ki nedendir. Oldukça sert yapıya sahip olan badem, ezme haline getirildiğinde bebeklerin de yiyebileceği bir ürün haline gelmektedir. Ayrıca ileri yaştaki kişilerin de aynı tada daha yumuşak kıvamda ulaşmasını sağlar. Ekmek üzeri kahvaltı akımının bir parçası haline gelen ve tatlı krizlerini önleyen badem ezmesi hakkında merak edilen çok daha fazla bilgi sizlerle…
Badem Ezmesi Kalorisi Kaçtır?
Badem ezmesi hem karbonhidrat hem protein hem de yağ bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle kalorisi oldukça yüksektir. 100 gram üzerinden değerlendirilen rafine şekere sahip hazır bir ürün olan badem ezmesinin kalorisi yaklaşık olarak 613,8 kaloridir. Fakat burada belirtilen değer rafine şeker ile üretilmiş formunun yaklaşık kalori değeridir. Balla hazırlanan badem ezmesinin kalorisi nispeten daha düşük olacaktır.
Badem Ezmesi Faydaları Nelerdir?
Değerli yağ oranına sahip bademin ezme haline getirilmiş formu da oldukça yararlıdır. Badem ezmesinin insan sağlığına katkıları arasında;
-Badem ezmesi yüksek oranda antioksidan içeren değerli bir besindir.
-Badem ezmesi E vitamini açısından oldukça zengindir ve günlük E vitamini ihtiyacının karşılanmasına destek olur.
-Şekersiz formu diyabet hastaları için oldukça yararlıdır.
-Magnezyum bakımından oldukça zengin bir besin olduğu bilinir.
-Açlık krizlerini engellemesi ile diyetlerde kullanılır ve iyi bir yardımcıdır.
-Az bir miktar alındığında bile tokluk sağlayacağından dolayı kilo verilmesine yardımcı olur.
-Kötü kolesterolün dengelenmesinde faydalıdır.
Badem Ezmesi Bebeklere Ne Zaman Verilir?
Badem alerjen özelliklere sahip olabilecek bir üründür. Bu nedenle bebeklerde kullanımına dikkat edilmelidir. Bir yaşını geçmeyen bebeklerde kullanımı, doktorlar tarafından önerilmez. Bir yaşından sonra bir çay kaşığı kadar verilmesi önerilir. Eğer bebekte herhangi bir hapşırma, deri kaşıntısı, ciltte döküntüler gelişmiyorsa alerjen olmadığı anlaşılabilir. Bu noktadan sonra mamaların içerisine katılarak verilebilir.
Badem Ezmesi Diyette Yenir Mi?
Badem ezmesi yüksek kalori değerine sahip bir üründür. Fakat protein desteği sağlaması, tokluk vermesi ve kan şekerin dengelemesi bakımından diyet süresince kullanımı önerilir. Burada dikkat edilmesi nokta kesinlikle miktarıdır. Ayrıca hazır paketli badem ezmesi tüketilmesi yerine, az bir balla evde yapılacak badem ezmesi tüketimi önerilmektedir.
Badem Ezmesi Evde Nasıl Yapılır?
Badem ezmesi ev koşullarında çok kolay bir şekilde yapılabilir. İlk olarak 500 gram çiğ badem alınır ve bu bademler fırında yaklaşık imi dakika kadar kavrulur. Kendiliğinden ayrılacak olan kabukları, bademlerden ayrıştırılır. Bademler ilk sıcağını kaybetmeden mutfak robotuna alınır ve kum tanesine ulaşana kadar çekilir. Kumlu görüntüye ulaşan bademlerin üzerine bir miktar bal eklenmeli ve kremamsı bir kıvama ulaşana kadar çekilir. Ardından kavanozlara pay edilir.
Badem Ezmesi Gluten İçerir Mi?
Badem ezmesi, glüten proteini içeren bir besin değildir. Fakat üretim yapılan fabrikalarda aynı bant üzerinden geçen glutenli ürünlerin esintisi badem ezmesine de ulaşabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Ev koşullarında yapılması ise bu riski ortadan kaldıracaktır.
Badem Ezmesi Süt Yapar Mı?
Badem ve badem ezmesi, östrojen hormonunu aktive edici bir özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde emzirme döneminde olan kadınların yeteri miktarda badem ya da badem ezmesi tüketmesi, süt miktarını ve sütün besleyiciliğini artırır. Bu nedenlerden dolayı annelere önerilmektedir.
Badem Ezmesi Zararları Nelerdir?
-Fazla tüketimi kilo kontrolünün kaybedilmesine neden olur.
-Zehirlenme riskini artırır.
-Mide hassasiyetlerine neden olabilir.
-Alerji benzeri döküntülerin meydana gelmesine neden olabilir.