Arsa Birleştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Arsa Birleştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler
19.08.2021 23:49
Arsa birleştirme, aynı zamanda gayrimenkul sektöründe tevhid kelimesi ile ifade edilen bir durumdur. Arsa birleştirme nasıl yapılır, maliyeti ne kadar, arsa birleştirme kanunu nedir? Arsa tapu birleştirme şartları nelerdir, arsa birleştirme tevhid ne anlama gelir?

Arsa birleştirme, aynı zamanda gayrimenkul sektöründe tevhid kelimesi ile ifade edilen bir durumdur. Birbirine oldukça yakın iki arsanın tek bir parsel haline getirilmesi işlemine arsa birleştirme yani tevhid adı verilir. Tapu işlemleri esnasında resmi olarak yapılabilen arsa birleştirme, ayrı ayrı malların tekelleşmesine olanak tanıyan bir işlem olarak bilinir. İki ya da ikiden fazla arsanın tamamı ister mal sahibine ait olsun isterse de başka kişilerden devrederek olsun arsa birleştirme yapılabilir. Arsa birleştirme işlemi son derece kullanışlı ve işe yarar bir işlem olarak bilinse de bu arsaların özelinde olması gereken bazı durumlar vardır.

Kısacası tevhid işlemi yaptırılacak arsanın üzerinde herhangi bir şekilde haciz, icra ya da ipotek gibi durumların olmaması gereklidir. Buna ek olarak bir kişinin birden fazla arsayı birleştirebilmesi için ilk olarak belirlenen harç tutarını da tapu dairelerinde bulunan ilgili ödeme birimlerine yapması şartı aranmaktadır. Bahsi geçen ve birleştirilmek istenen arsaların o güne ait değerleri üzerinden binde 11.4’ünün hesaplanması ile söz konusu harcın miktarı belirlenebilir. Gayrimenkul sahipleri tarafından oldukça merak uyandıran arsa birleştirme konusu hakkında kişilerin sıklıkla merak ettiği sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…

Arsa Birleştirme Nasıl Yapılır?

Birbirlerine yakın bir ya da birden fazla arsanın birleştirilerek tek bir tapuya sahip olunması anlamına gelen arsa birleştirme; diğer bir adı ile tevhid işleminin yapılabilmesi için söz konusu arsaların herhangi birinde ipotek, haciz, icra gibi durumların olmaması şartı aranmaktadır. Eğer burada herhangi bir sorun yok ise arsa sahibinin kendi şehrinde yer alan tapu müdürlüğüne başvurması gereklidir. Burada yapmak istediği işlemi yazılı ve sözlü olarak beyan etmesinin ardından bazı belgeleri de beyan etme zorunluğu bulunur. Bu belgeler ise şu şekilde sıralanabilir;

·        Arsa birleştirmek isteyen kişi ya da kişilerin kimlik kartlarının olması gereklidir.

·        Söz konusu birleştirilmek istenen arsaya dair tapu senedinin olması gereklidir.

·        Son altı ay içinde çekilmiş, güncel iki adet vesikalık fotoğraf verilmesi gereklidir.

·        Varsa derneklere ilişkin imza sirkülerinin ve yetkilerinin verilmesi gereklidir.

·        Vukuatlı nüfus kayıt örneğinin çıktısının alınması ve beyan dosyasında yer alması gereklidir.

·        Mevzuata ilişkin olarak eğer söz konusu arsaların üzerinde herhangi bir yapı var ise bu yapılara ilişkin olarak deprem sigortası yani DASK’ın olması zorunluluğu vardır.

·        Söz konusu yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan planın da dosya da yer alması önemlidir.

Arsa Birleştirme Kanunu Nedir?

Arsa birleştirme kanunu, imar yasası ile ilişkilendirilmiş ve imar yasasının çerçevesinde geliştirilmiş bir kanun olarak bilinir. Gayrimenkul sahiplerinin bir ya da birden çok arsayı birleştirebilmesi hakkının tanındığı bilinir. Bu duruma göre belli şartlar etrafında arsa birleştirme isteyen gayrimenkul sahiplerinin İmar Yasası’nın 15. ve 16. Maddesinden yararlanabileceği bilinir. Bu kanunun ise 1985 yılında beri uygulanageldiğinin bilinmesinde yarar vardır.

Arsa Birleştirme Maliyeti Ne Kadardır?

Arsa birleştirme bir diğer adı ile tapu birleştirme ya da tevhid işleminin belli oranda harç yatırılarak yapılabileceğinden bahsetmiştik. Bu harç tutarı arsanın değeri üzerinden hesaplanır ve bu nedenle arsanın tapu birleştirme işleminin yapıldığı güne ilişkin değerinin ne olduğu bu noktada oldukça önemlidir. Bakıldığında bir arsanın o günkü değeri her neyse bu tutar üzerinden binde 11.4 oranında bir harç tutarı hesaplanması gereklidir. En yüklü masrafın bu olduğu bilinse de ufak tefek kırtasiye masraflarının da gider kalemlerinde yer alacağı unutulmamalıdır.

Arsa Tapu Birleştirme Şartları Nelerdir?

Arsa tapu birleştirme için arsanın belli şartlara uygun olması önemlidir. Arsa tapu birleştirme şartlarının ise şu şekilde olduğu bilinir;

·        Söz konusu arsaların üzerinde herhangi bir icra, ipotek ya da haciz gibi durumların hiç biri olmamalıdır.

·        Tapularının birleştirileceği arsanın imar planına uygunluğu şartı aranmaktadır.

·        Parselasyon şartının yerine getirilmesi gereklidir.

·        Parsel büyüklüğünün ne olduğu önemsenmelidir.

·        Sokak siluetlerinin bozulmaması şartı aranır.

Arsa Birleştirme Tevhid Ne Anlama Gelir?

Arsa birleştirme yani diğer adıyla tevhid iki arsanın tapusunun birleştirilerek tek parsel üzerinden işlem görülmesine yardım eden bir uygulama olarak bilinir. Parselleri ve cepheleri birbirine yakın olan, arada herhangi bir şekilde başka yapının olmadığı iki arsanın birleştirilmesi hukuken yasaldır ve yapılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir