Ülkemizin başkenti olan Ankara pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tunç Çağı Hatti uygarlığına kadar uzanan tarihi Frigya uygarlığının merkez noktalarındandır. Anadolu'nun bilinen ilk siyasi birliği olan Hititler'in izlerini barındıran Ankara Frigya tradisyonu Kral Midas tarafından yükselişe geçtiği ve günümüz halini aldığı düşünülmektedir. Ankara kelimesi Yunanca ve Latince gemi çapası anlamına gelen Ankara'dan gelmektedir. Gordios'un oğlu Midas'ın şehri olarak bilinmektedir ve öykülere konu olan Midas'ın yaşadığı yer Ankara olarak geçmektedir. Tarihin büyük komutanlarından olan Büyük İskender'in de odak noktası olan Ankara kısa sürede başarılı komutan tarafından feth edilmiştir. MÖ 25 yılında Roma İmparatoru Augustus tarafından ele geçirilen şehir de hala dönemin izleri yer almaktadır. Roma yönetimine geçen şehir Hristiyanlık dinini benimsemiş ve Roma Katolik yardımcı pikoposu olan Laodicea'nın unvanı Angora adıyla anılmaya başlanmıştır. Osmanlı Devleti'nin kurulması ve hızla yayılmasıyla 1403 yılında tamamen Osmanlı'nın hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Orhan Gazi döneminde feth edilen şehir Timur tarafından kısa bir süre işgal edilmiştir. Ankara asıl yükselişini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı kapsamında direniş hareketlerine burada başlamasıyla yaşamıştır. 1920'de Atatürk'ün merkez noktası olan Ankara tüm dünyanın ilgi odağı olmuştur. 13 Ekim 1923 yılında da başkent olarak seçilmiş ve İstanbul'un yerini almıştır.
Ankara Alan Kodu Nedir?
Plaka kodu 06 olan Ankara'nın il alan kodu 312'dir. Yani Ankara'yı aramak isterseniz ya da Ankara üzerinden size bir arama gelirse telefon numarasının başında 312 numarası yer almaktadır. Alan numarası telekomünasyona abone olan telefonların numaralandırması için kullanılan uygulanan şematik sistem olarak ifade edilebilir. Alan kodları Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından belirlenmektedir.
Ankara Ne Zaman Başkent Oldu?
Yıllarca Bizans İmparatorluğu'na ve ardından da Osmanlı İmparatorluğu'na başkent olan İstanbul'un yerine seçilen Ankara 13 Ekim 1923 yılında başkent olmuştur. İsmet Paşa'nın hazırladığı kanun teklifi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmuştur. Ankara'nın başkent olması her yıl büyük bir coşku ile kutlanmaktadır. Malazgirt Savaşı'nın kazanılmasında büyük bir önem taşıyan ve geçiş güzergahı üzerinde bulunan Ankara'nın o zamanlardan büyük şehir olacağı mesajı verilmiştir.
Ankara Neden Başkent Oldu?
Milli Mücadele'nin karargahı konumunu taşıyan Ankara 27 Aralık 1919 yılında Temsil Heyeti'nin şehre gelmesi ile büyük bir önem kazanmıştır. Kurtuluş Savaşı ile ilgili bütün kararların alındığı yer olan Ankara tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. Yeni Türk devletinin temellerinin atıldığı şehir unvanına sahip olan Ankara 23 Nisan 1923 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla o yıllarda fiilen başkent olarak görülmüştür. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ve milli iradenin üstün kabul edilmesiyle İsmet Paşa ve on dört arkadaşının teklifi üzerine TBMM'nin gündemine gelmiştir. 13 Ekim 1923 tarihinde de başkent unvanına kavuşmuştur.
Ankara İlçeleri Hangileridir?
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 25 ilçe vardır. Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle Ankara'nın ilçeleridir ve 5 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Keçiören nüfus yoğunluğunun en fazla yaşandığı yerdir ve nüfusu en fazla olan ilçe Çankaya'dır.