Girit Adası Nasıl Bir Yer?

 Girit Adası Nasıl Bir Yer?
15.09.2021 13:33
Dünya üzerinde birçok ülke ve ada bulunurken, bazı yerler çok turist çekerek, ün salmıştır. Girit adasında gezilecek yerler nereler, Girit Adasının ancak 24 yılda alınması neyin göstergesidir? Girit meselesinden dolayı Yunanistan ile yapılan savaş hangisi? Girit için hangi devletle mücadele edilmiştir? Girit kabağı nedir, Girit ülke mi, kime bağlı, vizeli mi?

Dünya üzerinde birçok ülke ve ada bulunurken, bazı yerler çok turist çekerek, ün salmıştır. Her ülkenin hayali güzel adalara ya da turist çekebilecek yerlere sahip olmaktır. Tarihi eskiye dayanan yerlerden biri olan Girit Adası çok fazla turist çekmesi ve tarihi ile göz doldurmaktadır. Her sene pek çok insan bu adaya gitmek için yola çıkar ve tatil yapar. Ülkemize pek yakın olan bu adaya vatandaşlardan giden ya da gitmek isteyen insanlar mevcuttur. Girit Adası Akdeniz’in beşinci büyük adası iken, Yunanistan sınırları içinde olan en büyük ada olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Eski yüzyıllarda Osmanlı himayesi altına da giren, Girit adası yoğun uğraşlar sonucu alınmıştır. 3.Selim’in Padişahlı döneminden 24 senelik bir kuşatmadan sonra alınabilen ada, şimdiler de ise Yunanistan sınırları içerisinde yer almaktadır. Doğu Akdeniz üzerinde büyük bir ada olarak varlığını devam ettiren Girit, yaşayanların yanında, her sene birçok turisti ağırlamaktadır. Güzel tarihi yapısı olan Girit Adası, denizi ile de muhteşem bir tatil adasıdır.

Girit Adasında Gezilecek Yerler Nereler?

Bu adaya gidecekler öncelikle Kandiye’ye bir göz atmalı, eskiden liman şehri olan Kandiye tarihi ile göz doldurmaktadır. Bundan sonra Venediklerden kalma Venedik Kalesi gezilmelidir. Heraklion Arkeoloji Müzesi’de müze severler için iyi bir alternatiftir. Bunların dışında Girit Adası’nda, Aslanlı Meydan, Aziz Minas Katedrali, Tarih Müzesi, Knossos, Resmo, Balos Plajı, Hanya, Dikteon Mağarası gibi yerlere de göz atılmalıdır.

Girit Adasının Ancak 24 Yılda Alınması Neyin Göstergesidir?

Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi sonrası özellikle duraklama dönemine girip, yerinde sayarak dünya arenasında geride kalmaya başlamış. İçeride de baş gösteren sorunlarla mücadele eden Osmanlı Devleti, alınacak yerleri zor ve uzun sürelerde almaya başladı. Küçük Girit Adası’nın alımında bile tam 24 sene uğraşması, Osmanlı Devleti’nin eski gücünden uzak olduğunu bir hayli göstermiştir.

Girit Meselesinden Dolayı Yunanistan İle Yapılan Savaş Hangisi?

Osmanlı Devleti Girit Adası’nı aldıktan sonra epeyce bir hakimiyeti altında tuttu ve yararlandı. Daha sonra Yunanistan ile Girit Adası için 30 Gün Savaşı ismi verilen bir savaş yapılarak, galip gelindi. Bu savaşın tarihi ise 1897 yılında 2. Abdülhamid tahtayken gerçekleşti. Ama bundan sonra özellikle Balkan Savaşı’ndan sonra Girit Osmanlı’dan ayrılmıştır.

Girit İçin Hangi Devletle Mücadele Edilmiştir?

Osmanlı 2. Selim döneminde ve Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutanlığında alınırken, bu alma işlemi tam 24 yıl gibi uzun bir süreyi kapsamıştır. Bu savaştan önce Girit Adası Venediklilerin elinde bulunurken, 24 yıl sonra Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Osmanlı burada Venedik, Malta Şövalyeleri, Papalık Devleti ve Fransa’ya karşı mücadele etmiştir.

Girit Kabağı Nedir?

Girit tarihi ve denizinin yanında bazı yiyecekleri ile de ün salmış olup, özellikle kabağı ile meşhurdur. Ufak bir kabak türü olan Girit Kabağı, sakız kabağı ismi ile de bilinmektedir. Dolma ya da zeytinyağı ile servis edilirken, pek lezzetli olması, bu adaya gidenler tarafından çok tercih edilmesine neden olur. Burada ki halk bu kabağı pek çok tarifte kullanmaktadır.

Girit Ülke Mi?

Girit adası turistlik bir ada olup, her sene turizmden güzel paralar kazanan bir adadır. Çok büyük olmasından ve tarihi bir ada özelliği olduğu için pek çok kili tarafında ziyaret edilir. Birçok medeniyetin yaşadığı bu kara parçası şuanda ülke statüsünde değildir. Yunanistan’a bağlı en büyük ada ve Akdeniz’inde beşinci büyük adası olarak bilinmektedir.

Girit Kime Bağlı?

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Girit Adası, aynı zamanda Osmanlı Devleti hakimiyeti altında da uzun yıllar kalmıştır. Venediklilerden alınan ada daha sonra kaybedilmiştir. Son olarak günümüzde Yunanistan’a bağlanan ada bu devletin en büyük adası olarak, her sene birçok turistte ev sahipliği yapmaktadır.

Girit Vizeli Mi?

Yunanistan Rodos, Kos, Sakız, Meis, Samos ve Midilli gibi adalara kapıda günlük vizeler verip içeri alabiliyor. Fakat diğer bütün adalarına Yunanistan vizesi almak gerekiyor. Özellikle Girit Adası içinde bu vizeyi almak gerekmekle beraber turist olarak bile gidilecekse, Yunanistan devleti schengen vizesi istemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir