Acıgöl diğer ismi ile Çardak Gölü, göller bölgesinin kuzey batı kenarında Afyon’un Dazkırı ilçesinin güneyinde bulunmaktadır. Türkiye’de ise bu isim ile tanınan göllerin en büyüğü kendisidir. Yüz ölçümü 154 kilometre kare uzunluğu ise 27 kilometredir. En dar yeri denilen alan bile 9 kilometredir. Gölün seviyesi denizden 835 metre yükseklikte bulunmaktadır ve etrafı 1500 – 2000 metreyi bulan volkanik kayalar ve kireç taşlarından meydana gelen dağlarla çevrilmiştir. Büyük menderes çöküntü hendeğinin doğu ucundaki alanda meydana gelen tektonik bir göl olarak bilinmektedir. Her iki ucunda eski tabanını gösteren düzlükler mevcuttur.Acı ve tuzlu olan suyunda yüksek oranda, magnezyum ve sodyum klorürleri ve sülfatları bulunmaktadır. Bu sebeple, gölde balık yaşamaz. Kurak yaz aylarında ise beyaz bir görüntü almaktadır. Flamingo gibi acı suları seven kuşların üreme ve konaklama yeri bu göldür. Çevre ve orman bakanlığı, doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğünün sulama sahası koruma alanları içinde koruma altına aldığı Kara Pınar ilçesinin 8 kilometre kadar doğusunda Karapınar Ereğli kara yolunun üzerinde bulunan Acıgöl buraya kadar gelenlerin, görmeden gitmemesi gereken bir yer olduğunu bilirler. Gölün bir volkanik patlamanın sonucunda oluştuğu ve derinliği ise 300 metreyi geçmektedir. Ayrıca, göl suyunun içinde bulunan mineraller insan vücudunda sivilce, kaşıntı, yara ve benzeri rahatsızlıklara da iyigeliyor.
Acıgöl Nerede?
Acıgöl, Denizli ve Afyonkarahisar arasındaki bir ilçede bulunmaktadır.
Acıgöl Derinliği Nedir?
Acıgöl, derinliği bakımından dünyada 3. sırada bulunmaktadır. Bu göl daire biçimindedir ve yer yüzü ekseninden 70 metre aşağısında olduğu kesin olarak kanıtlanmış.
Acıgöl Efsanesi Nedir?
Çok eskiden bir derviş, Acıgöl’ün olduğu noktaya gelir ve o zamanlar Acıgöl yokmuş, onun yerine büyük bir dağ ve bu dağın eteklerinde küçük bir yerleşim yeri mevcutmuş. Derviş köylüden ekmek istemiş, hangi kapıya gitse kovulmuş ve sadece kendisine 2 çocuklu bir yeni gelin köylüden gizleyerek ekmek vermiş, ağırlamış ibadet etmesi için yer tesis etmiş. Dervişte kadına; kızım şimdi burayı terk et ve her ne olursa olsun arkana bakma diye sıkı sıkı tembihlemiş. Kadın bir çocuğunu sırtına, diğerini de eline almış ve köyü hemen terk etmiş. Efsanevi taşın bulunduğu yere gelince arkasında oluşan gürültüyü merak etmiş ve arkasına bakmış. Köyün bulunduğu dağ anında yerle bir olmuş. Hemen önüne dönmüş ve önüne dönmesi ile kendisi de taşlaşmış. Acıgöl ile ilgili en büyük efsane Akdeniz ile ilgili bağlantısının olmasıdır. Bu sebeple, her dönem su seviyesinin aynı kalması, gölün efsanesi bizlere biraz da benzer olan Sapanca Gölü efsanesini andırmaktadır.
Acıgöl Hangi İlimizdedir?
Acıgöl, Afyonkarahisar ilimizdedir.