Akıllı Telefonlarda Senkronizasyon Nedir?

Akıllı Telefonlarda Senkronizasyon Nedir?
01.09.2022 13:29
Günümüz akıllı telefonlarında, kimi zaman bize vakit kazandıracak ve hayatımızı kurtaracak özellikler yer alıyor. Peki senkronizasyon nedir? Akıllı telefonlarda senkronizasyon nedir, ne işe yarar, açınca ne olur, kapanınca ne olur? Akıllı telefonlarda senkronizasyon gerekli mi?

Senkronizasyon, aslında yıllardır akıllı telefonlarımızda olan bir şey. Yıllardır Android kullanıyorsanız, telefonunuzun Google üzerinden sürekli senkronizasyon uyarıları verdiğini fark etmiş olabilirsiniz. Senkronizasyon özelliğinin yeteneklerinden habersiz olan akıllı telefon kullanıcıları, genellikle bu tür bildirimleri okumadan kapatır. Ancak gerçekte senkronizasyon çoğu zaman hayatımızı kurtaran özelliklerden biri olarak bilinmez. Lafı fazla uzatmadan senkronizasyon nedir ve nasıl kullanılır?

Akıllı Telefonlarda Senkronizasyon Nedir?


Senkronizasyon işlevi, telefonunuzu aktarırken veya geri yüklerken oldukça kullanışlı olan Google üzerinden telefonunuzun bilgilerini yedeklemenizi sağlayan bir özelliktir. Senkronizasyon sayesinde, e-posta adresiniz yerine WhatsApp sohbet konuşmalarınız da kaydedilir. WhatsApp uygulamasını daha sonra yeniden yüklerseniz, kaldığınız yerden kolayca devam edebilirsiniz. Senkronizasyon özelliği sayesinde kişiler, belgeler, galeriler ve daha birçok sık kullanılan araç yedeklenir. Sadece şifrenin size ait olduğu telefonunuzda Google hesabınızı aktif hale getirerek bu yedek dokümanları geri yükleme seçeneğine sahipsiniz.

Akıllı Telefonlarda Senkronizasyon Ne İşe Yarar?

Sık sık telefon değiştiren bir Android kullanıcısı olduğunuzu düşünün. Eski telefonunuzdan sürekli veri aktarmak zor olabilir. Telefonunuzun senkronizasyon özelliğinin devreye girdiği yer burasıdır. Eski telefonunuzda senkronizasyon özelliği etkinleştirilmişse, yeni akıllı telefonunuza e-posta adresinizi girerek eski telefonunuzdaki bilgileri yeni telefonunuza aktarabilirsiniz. İsterseniz ayarlar panelinden hangi uygulamaların senkronize edileceğini de seçebilirsiniz. Örneğin, WhatsApp senkronize edebilir, ancak kişiler yapamaz.

Akıllı Telefonlarda Senkronizasyon Açılınca Ne Olur?

Akıllı telefonunuzun ayarlar menüsündeki senkronizasyon işlevini etkinleştirdikten sonra, seçilen uygulamalar arasında senkronizasyon başlayacaktır. Uygulamalar otomatik olarak birbirine eşlenir ve yedeklemeler başlatılır. Örneğin, WhatsApp belirli aralıklarla yedekler oluşturur ve bunları yapılandırılmış Google hesabınıza kaydeder. Veya telefonunuza kaydettiğiniz yeni kişiler aynı anda Google Hesabınıza da kaydedilir. Ayrıca, masaüstü Google Chrome tarayıcınızdan açılan sekmeleri anında mobil Chrome tarayıcınıza gönderebilirsiniz. Aynısı, bir Chrome mobil tarayıcıdan bir masaüstü tarayıcıya gönderirken de geçerlidir.

Akıllı Telefonlarda Senkronizasyon Kapanınca Ne Olur?


Senkronizasyon özelliğini kapattığınızda, telefonunuz tüm mesajlarınız, fotoğraflarınız, kişileriniz, WhatsApp yedekleriniz ve daha fazlası dahil olmak üzere senkronizasyon ayarlarınızda etkinleştirdiğiniz tüm verileri depolar. Ancak yeni bir telefona geçmek isterseniz, veriler telefonda depolandığı için aktarım çok daha zordur. Hatta bazı verileri yeni akıllı telefonunuza aktaramayabilirsiniz bile.

Akıllı Telefonlarda Senkronizasyon Gerekli Mi?

Tüm bu adımlardan sonra gelelim en önemli noktalardan birine. Akıllı telefon kullanıcısıysanız, senkronizasyon gerçekten önemli mi? Telefonunuzun başına hiç beklemediğiniz bir anda kötü şeyler gelebilir. Örneğin, akıllı telefonunuzun ekranı düşebilir ve kullanılamaz hale gelebilir veya akıllı telefonunuz görünürde bir neden olmaksızın aniden açılmayabilir. Tüm akıllı telefonlarda oluşabilecek böylesine olumsuz bir durumda akıllı telefonda senkronizasyon işlevinin etkinleştirilmesi gerekiyor. Bunun nedeni, eski telefon kullanılamaz hale geldiğinde bilgilerin yeni telefona kolayca aktarılabilmesidir. Örneğin, Android akıllı telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlamak veya biçimlendirmek istiyorsunuz. Bunu yapmak için telefonunuzun belgelerini harici depolama birimine veya bilgisayara yedeklemeniz gerekmez. Cep telefonu senkronizasyon özelliği sayesinde format attıktan hemen sonra telefon bilgilerinizi geri yükleyebilirsiniz. Senkronizasyonun temel amacı, tek bir mesaj da dahil olmak üzere tüm verilerinizi telefonunuza ulaşacak şekilde yedeklemektir. Telefonunuzda senkronizasyonu etkinleştirdiyseniz, kayıtlı Google Hesabınızın şifresini başka hiç kimse bilmeyecek. Aksi takdirde, Google hesabınızın şifresini bilen biri yedeğinizi telefonuna indirebilir. Bu nedenle, Google Hesabı şifrenizi olabildiğince güvenli bir şekilde seçin ve kimseyle paylaşmayın.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir