Akciğer Sönmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akciğer Sönmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
04.09.2021 14:30
Pnömotoraks yani halk dilinde akciğer sönmesi, çağımız insanının sağlık sorunlarından biri olarak karşımızda durmaktadır. Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir, bulaşıcı mı, kronik bir hastalık mıdır? Akciğer sönmesi tehlikeli mi, doğal tedavisi nasıl olur, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, tekrar eder mi, askerliğe engel mi, tedavi edilir mi, kendiliğinden geçer mi, ölüm riski var mı?

Pnömotoraks yani halk dilinde akciğer sönmesi, çağımız insanının sağlık sorunlarından biri olarak karşımızda durmaktadır. Bu hastalık pek çok nedenden meydana gelebilirken, bazı durumlarda sebepler arasındadır. Özellikle şiddetli göğüs ve kalp ağrısı yapmasından dolayı, kalp krizi ile sık karıştırılmaktadır. Genelde uzun boylu ve zayıf erkek bireylerde görünen bu hastalık, başka kişilerde görülebilir. Akciğerlerimizde ki havanın, göğüs kafesine dolup, akciğeri çökertmesi sonucunda, akciğerin görevini yapamaması olarak karşımıza çıkan bu hastalık, bazen tehlikeli sonuçlar doğurabilmekte. Bazı durumlarda içerde çok hava birikirse, kalpte baskı altına girebilmektedir. Ani şekilde gelişen ve şiddetli olan göğüs ağrıları, bu hastalığın habercisi olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşılırsa hemen kontroller yapılmalı, tanı konmalıdır ve uygun tedavi yöntemleri ile hasta kontrol altına alınmalıdır.

Akciğer Sönmesi Kaç Günde İyileşir?

Özellikle bu durum hastadan hastaya ve hastalığın durumu ile ilgili olmaktadır. Kısmen sönmüş akciğerler de hasta, hastaneye yatırılır ve oksijen tüpü ile tedavi edilir, iyileşme görülürse hasta taburcu olur. Ama iyileşme olmadığı zamanlar da ise göğüs tüpü takılır ve bir başka aşamaya geçilir. Burada başarı sağlanırsa tüp çıkarılır ve hasta evine gönderilir.

Akciğer Sönmesi Bulaşıcı Mı?

Birçok insanın yakalandığı akciğer sönmesi rahatsızlığı, bazen kötü sonuçlar doğurabilir. Ama iyi bir tedavi yöntemi ile durumu kontrol altına alabilmek mümkün olabilir. Diğer bulaşıcı birçok hastalığın aksine, akciğer sönmesi bulaşıcı bir hastalık değildir. Başkasına bulaşmayan bu hastalık, röntgen ve tomografi gibi cihazlarla görülebilir.

Akciğer Sönmesi Kronik Bir Hastalık Mıdır?

Akciğer sönmesi dünya ve ülkemizde görülen hastalıklardan olup, çeşitli sebeplerden gelişebilir. Kronik bir hastalık olmasa da zaman zaman tekrarlamalar gösterebilir. Özellikle sigara içenlerde sık tekrarlandığını bilmekle beraber, doğru bir tedavi yöntemi ile iyi sonuçlar alınabilmektedir. Kontrol altına alınmadığı zaman KOAH gibi kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Akciğer Sönmesi Tehlikeli Mi?

Akciğer sönmesi tanı konduktan sonra yapılan tedavilerle olumlu sonuçlara açıktır. Ama bazı durumlarda ne yazık ki durum tehlikeli olabilmekte. Bu yüzden belirtilerin bu durumu göz ardı etmemek gerekir. Özellikle akciğer rahatsızlığına bağlı solunum sorunu çeken hastalarda durum, daha zor ve tehlikeli olabiliyor.

Akciğer Sönmesi Doğal Tedavi Nasıl Olur?

Öncelikle böyle bir rahatsızlıktan şüphe eden hastalar doktor kontrollünden geçerek, tanı konmalı ve iyi bir tedavi uygulanmalı. Daha sonra doktora danışarak bu hastalığa iyi gelen bitkileri tüketebilir. Özellikle böyle durumlarda bazı yiyecekler ile tedavinize yardımcı olabilirsiniz. Sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik ve keçiboynuzu bu duruma iyi gelebilir.

Akciğer Sönmesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bu hastalığı geçiren bireyler tedavi sonrasında bazı durumlara dikkat etmeli ve daha dikkatli yaşamalılardır. Özellikle sigara kullanımı varsa, mutlaka bırakılmalı ve sigara içilen ortamlarda bulunulmamalı. Düzenli yürüyüş yapıp, verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Doktor randevularını kaçırmamalı. Bol sebze ve meyve tüketimi yaparak, efor gerektirecek sporlarından 6 ay kadar uzak kalınmalı.

Akciğer Sönmesi Tekrar Eder Mi?

Akciğer sönmesi gerekli tedavi yapıldıktan sonra, hasta tedaviye yardımcı olursa güzel sonuçlar doğar. Bu yüzden tedaviden sonra özellikle hasta doktorun söylediklerini uygulamalıdır. Akciğer sönmesi tekrarlayan bir hastalık olduğu için çok fazla dikkat etmek gerek. Özellikle en çok tekrarlayan vakalar, sigara içen hastalarda mevcut. Bu yüzden tedaviden sonra bu kötü alışkanlık bırakılmalıdır.

Akciğer Sönmesi Askerliğe Engel Mi?

Aslında bu hastalık çoğu zaman askerliğe engel olacak kadar büyük olmuyor. Ama ağır geçen hastalarda ve sürekli tekrarlayan hastalarda askerlikten muaf olabilirler. Özellikle çok tekrarlayan hastalarda ve ağır olan hasta kişilerde, eforlu faaliyetlere katılamama durumundan dolayı, bu hastalık askerliğe engel olabilir.

Akciğer Sönmesi Tedavi Edilir Mi?

Günümüzde gelişen tıp yöntemleri ve teknoloji ile birçok hastalığın tedavisi mümkünken, birçoğu için çalışmalar sürmektedir. Özellikle akciğer sönmesinin erken tanı ve tedavisinde olumlu sonuçlar doğabilmektedir. Genelde oksijen tüpleri yardımı ile ufak sorunlar halledilirken, bazen de göğüs pili takılarak bu sorunun üzerinden gelmek mümkün olabiliyor.

Akciğer Sönmesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Belirti gösteren bireyler hemen kontrol olsa, daha iyi olmakla beraber, tedavi edilmedikçe bu hastalık kronik hastalıklara sebep olabilir. Hastalık çok fazla belirti göstermediği için, bireylerin bu konuda uyanık olması gerek. Özellikle şiddetli göğüs ağrılarına sebep olan bu hastalık, bu ağrıların aniden gelişmesi ile oluşur.

Akciğer Sönmesi Ölüm Riski Var Mı?

Erken tanı ve tedavi yöntemleri ile pek çok olumlu sonuç alınan bu hastalık, fazla klinik belirti vermez. Özellikle şiddetli ve ani ağrılarla kendini belli edip, kişiyi uyarır. Böyle durumlarda geç kalmamak gerekir. Hastalığın ilerlemesi kronik hastalıklara zemin hazırlarken, bazı durumlarda, ölüm riskleri bile doğurabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir