Besin Zehirlenmesi Kaç Saatte Ortaya Çıkar?

Besin Zehirlenmesi Kaç Saatte Ortaya Çıkar?
13.01.2022 16:00
Besin zehirlenmesi sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Son derece olumsuz belirtilerle ortaya çıkan besin zehirlenmesi durumu vücuda alınan toksinlerin çeşitlerine göre farklılıklar gösterir. Sık yaşanan besin zehirlenmesinin kaç saat aralığında ortaya çıktığından kaç gün sürdüğüne kadar pek çok soru devamlı araştırılıyor. Besin zehirlenmesi kaç gün sürer, kusunca geçer mi, öldürür mü, besin zehirlenmesi bebeği etkiler mi, konularını sizler için ele aldık.

Gıda ve besinler yoluyla bulaş olan ve daha çok bağırsak sistemleri ve mide şikâyetleri ile birlikte seyreden, ani gelişen klinik tablolar genel olarak besin zehirlenmesi şeklinde adlandırılırlar. Besin zehirlenmesi genel olarak hafif atlatılmakta fakat gereken müdahaleler yapılmadığı takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilen ve sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Besin zehirlenmesi bilinenin aksine; şiddeti zehirlenmeye neden olan organizmaların cinsine ve çeşitlerine göre farklılık gösterir. Her gıda zehirlenmesinin sebeplerinde kuluçka süreleri farklıdır. Daha farklı besin zehirlenmesi türlerinde söz konusu belirtiler 30 dakika ila 1 saat arasında gözlenirken, bazı besin zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6 saat ile 12 saat arasında meydana gelmeye başlar.

Besin Zehirlenmesi Kaç Gün Sürer?

Besin zehirlenmesi, bozuk gıdaların ve toksinlerin vücuda alınması ile ortaya çıkmaktadır. Besin zehirlenmesi toksinlerin bazıları çeşidine göre; 30 dakika ve 1 saat arasında belirti gösterirken, bazıları 6 saat ile 12 saat arasında belirti göstermeye başlar. Farklı besin zehirlenmesi türleri ise bazen birkaç gün ile bir hafta aralığında belirti gösterebilir. Besin zehirlenmesi genel olarak 1-3 gün aralığında sürer. Ancak enfeksiyonunun türüne ve hastanın sağlık durumuna göre 1 hafta kadar sürebilir. En genel tabirle besin zehirlenmesi en geç 1 hafta içerisinde tamamen iyileşir.

Besin Zehirlenmesi Kusunca Geçer Mi?

Besin zehirlenmesinin en yaygın belirtilerinden biri; mide bulantısı ve kusmadır. Şiddetli mide bulantısı ve sürekli hale gelen kusma atakları ile son derece olumsuz bir durum ortaya çıkaran besin zehirlenmesi durumu, gereken serumla antibiyotik tedavisine başlanmadığı takdirde kusarak geçmez. Dolayısıyla gerekli tedaviye derhal başlanması hastanın kusarak, aşırı miktar sıvı kaybetmesinin önüne geçer.

Besin Zehirlenmesi Öldürür Mü?

Besin zehirlenmesi genel olarak hafif şekilde atlatılan bir enfeksiyon durumdur. Şiddetle başlayan besin zehirlenmesi belirtileri, hastanelerin acil servisinde uygulanan ilk müdahale ile giderek azalır. Gereken tedavi yöntemleri uygulanarak hastalığın seyri giderek hafifler ve en geç 1 hafta içerisinde tamamen geçer. Besin zehirlenmesinin öldürme olasılığı oldukça düşüktür. Bu tip vakalar klinik anlamda nadir görülür. Ancak farklı besinlerin vücuda alımı, tehlikeli mikroorganizmaların bağışıklık sistemine saldırması sonucu ortaya çıkan ciddi besin zehirlenmesi durumu ölüme sebep olabilir.

Besin Zehirlenmesi Bebeği Etkiler Mi?

Besin zehirlenmesi durumu birçok insanı etkileyebilen olumsuz bir enfeksiyon durumudur. İçeriği bozuk gıdaların vücuda alımı ile ortaya çıkan besin zehirlenmesi hamileleri de etkileyebilir. Böyle bir durumda besin zehirlenmesine yol açan bakteri ve toksinlerin bebekler için herhangi bir sorun oluşturmayacağı belirtilmiştir. Fakat annelerin sağlık durumu sürekli takip edilmeli, çünkü klinik bulgular anne ve bebek için büyük önem arz etmektedir. Annede aşırı sıvı kaybı, yüksek ateş gibi durumlar olmadığı sürece besin zehirlenmesi durumu bebeği etkilemez. Fakat her ihtimale karşı besin zehirlenmesi sonucunda anne adaylarının bebeğin sağlığı hususunda mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir. Doktor tavsiyesi dışında herhangi bir ek ilaç kullanımı almamaları gerekir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir