Ağız İçi Yaralar Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Ağız İçi Yaralar Hakkında Merak Edilen Bilgiler
18.08.2021 14:30
Ağız içi yaralar çoğu insanın karşılaştığı sorunlardan biridir. Ağız içi yaralar neden olur, hangi bölüm bakar, hangi hastalığın belirtisidir, tedavisi var mı? Hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır, orucu bozar mı, patlarsa ne olur? Ağız içi yaralar tekrarlar mı, diş eti şişmesi, dudak şişmesi, ağız içi yaralar yutkunma zorluğu yapar mı?

Ağız içi yaralar çoğu insanın karşılaştığı sorunlardan biridir. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Yetişkinlerde çıkan ağız yaraları genellikle ağızda çizik olarak oluşur ve birkaç günde kendiliğinden geçer. Ağız yaraları yanakların iç kısmı, diş etleri, dil, damaklarda ortaya çıkar. Ancak bazı yaralar enfeksiyon kapar ve afta dönüşür. Aftlar iltihaplı olur ve şişer. Bu nedenle hem çok ağrılı olur hem de uzun süre iyileşmeyebilir. Ağız içi yaralar, normal ve basit bir sorun gibi görünse de ciddi bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden uzun süre iyileşmeyen ağız içi yaralarının sebebi iyi araştırılmalıdır. Ağız içi yaraları gargaralar veya antibiyotikler ile tedavi edilir. Ağız içinde yara olan kişilerde yutkunma, çiğneme ve konuşmada zorluk çekerler, iştahsızlık problemi yaşarlar. Ağız içi yarada ağrı ve batma hissi, kızarıklık, şişkinlik olur. Ayrıca eğer ağız içi yaralarda enfeksiyon olursa bu boğaz ağrısına ve yüksek ateşe neden olabilir. Doktora görünmek gerekir.

Ağız İçi Yaralar Neden Olur?

Ağız içi yaralar bazen stresten dolayı oluşabildiği gibi bazen ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da oluşabilir. Bunun yanında bazı ilaçların kullanımı, hormon değişikliği, herhangi bir yiyeceğe karşı alerji, aşırı sıcak veya aşırı soğuk yiyecek- içecek tüketilmesi, asitli içeceklerin tüketilmesi, alkol- sigara kullanımı, sert besinler tüketilmesi, vitamin ve mineral eksikliği, diş ve diş etlerinde bozukluk, genetik hastalıklar, zayıf bağışıklık sistemi, enfeksiyonlar ve ağız bakımının yetersiz olması da ağız içi yaralara neden olur. Bu sebeple ağız içi yaraların hafife alınmaması ve tedavi edilmesi gerekir.

Ağız İçi Yaralara Hangi Bölüm Bakar?

Ağız içi yaralar bazı önemli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Genellikle kendiliğinden geçen bu yaralar eğer uzun süre boyunca geçmiyorsa ve konuşmada, yutkunmada çiğnemede zorluğa neden oluyorsa en yakın zamanda ağız ve diş sağlığı bölümüne gidilmelidir.

Ağız İçi Yaralar Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Ağız içinde çıkan yaralar altta yatan bir problemin habercisi olabilir. Özellikle Behçet hastalığın en büyük belirtisi ağız içi yaralardır. Bunun dışında barsak hastalıkları, romatolojik hastalıklar, kan hastalıkları, crohn, çölyak, demir eksiklikleri, b12 ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının kaynağı olabilir.

Ağız İçi Yaraların Doğal Tedavisi Var Mı?

Ağız içinde çıkan yara ve aftların doğal tedavi yöntemleri vardır. Bunlar yaraya karbonat sürmek, sirkeli su, tuzlu su, limonlu su ile gargara yapmak, kekik, ayva veya maydanoz tüketmektir. Böylece ağız içi yaralar doğal olarak iyileşmesi sağlanır. 

Ağız İçi Yaralar Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır?

Ağız içi yaralara bazı vitamin ve mineral eksikliğinden dolayı kaynaklanabilir. Bunlar; B3, B9 ve B12 vitaminleridir. Ayrıca demir eksikliği de ağız içinde yaralara neden olan bir diğer etkendir.

Ağız İçi Yaralar Orucu Bozar Mı?

Ağız içinde oluşan iltihaplı yaralar patlayabilir veya kanayabilir. Eğer bu durumda kan tükürüğe karışıp yutulursa oruç bozulmuş olur. Ancak dışarı çıkarılırsa oruç bozulmaz.

Ağız İçi Yaralar Patlarsa Ne Olur?

Ağız içi yaralar enfeksiyonlu olabilir. Bu nedenle şişkinlik yapar. Eğer tedavi edilmezse ve patlatılırsa enfeksiyon ağıza yayılır ve bu da diş ve diş etlerine de zarar verebilir. Bu nedenle ağızda çıkan yaraların patlatılmaması gerekir. Doğal yöntemlerle tedavi edilmeli veya doktorun önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.

Ağız İçi Yaralar Tekrarlar Mı?

Ağız içi yaralar genellikle kendiliğinden geçebilir. Ancak Behçet hastalığı, romatizma hastalığı veya kan hastalığı gibi ciddi bir sorunun habercisi olan yaralar geçse bile bir zaman sonra tekrarlayabilir. Bunun için yaraya neden olan problemin kaynağını bulmak gereklidir.

Ağız İçi Yaraları Ve Diş Eti Şişmesi?

Diş etlerinde yaralar çıkması diş ve diş etlerinde bir problem olduğunun belirtisi olabilir. Eğer diş eti şişiyorsa bu yara iltihaplı bir yaradır. Bunun için evde tuzlu su veya sirkeli ile gargara yapılabilir. Gargara iltihabın iyileşmesini sağlar. Ancak eğer yara iyileşmiyor ve şişlik inmiyorsa doktora görünmekte fayda vardır. Doktorun önereceği ilaçlar ve antibiyotikler ile tedavi edilir.

Ağız İçi Yaraları ve Dudak Şişmesi?

Ağız içi yaralar dudaklarda da çıkabilir. Dudaklarda şişkinlik olur ve bu da kişiye oldukça rahatsızlık verir. Deri soyulması ve yemek yemede zorluğa neden olur. Dudakların şişmesine neden olan problemin tespit edilmesi gerekir. Böylece tedavi edilir.

Ağız İçi Yaralar Yutkunma Zorluğu Yapar Mı?

Ağız içinde yara oluşması kişiye acı verir. Özellikle ısırırken, çiğnerken ve yutkunurken güçlük çekilir. Hatta ağız içindeki yaralar dil değdikçe sızlamaya neden olur. Bundan dolayı konuşmada da güçlük çekilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir