Biber gazı, kapsaisin olarak adlandırılmakta olan bileşiklere meydana gelen bir tür gazdır. Bibere acı tadını veren madde budur ve bilinen en acı maddeler arasında yer almaktadır. Kapsaisin bir tür ilaç olarak kullanılsa da biber gazına dönüştürülmüş hali tehlikeli bir silaha dönüşebilir. Biber gazı vücuda herhangi bir şekilde solunum yoluyla girebildiği gibi emilim yolu ile de girebilir. Biber gazı emilimden sonra sinir uçlarına doğru birikerek dağılır. Biber gazı ile ilgili teknoloji günden güne değişmekte ve gelişmektedir. Biber gazının yapısı, içeriği ve etkileri de değişiklik göstermektedir. Biber gazı atıldığı ortam içerisinde 2-3 kilometrelik alanda etkisini göstermektedir. Oldukça hızlı yayılmaktadır ve etkileri kişilere gaza maruz kalma durumlarına göre değişmektedir. Etkileri içerisinde; gözlerde yanma, burun tıkanması, boğazda ve burunda şiddetli şekilde yanma, şuursuzluk, baş dönmesi hali, nefes darlığı, görme alanında bozukluk, panik, kızgınlık ve aşırı öfke durumu yer almaktadır.
Biber Gazı Lekesi Nasıl Çıkar?
Biber gazına maruz kalma durumunda leke sorunuyla karşılaşıldığına dair herhangi bir yorum bulunmamaktadır. Ancak nadiren de olsa böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda biber gazı nerede leke bıraktıysa, orayı ılık su ve beyaz sabun yardımıyla yıkayabilirsiniz. Bu yöntemin işe yaramaması durumunda bir miktar sirke ve su yardımıyla lekeyi yıkamaya devam edebilirsiniz.
Biber Gazı Etkisi Nasıl Geçer?
Biber gazı kişiler üzerinde son derece olumsuz etkilere yol açabilir. Bu etkilerden kurtulmak için yüzünüze su ile müdahale etmeyin. Elleriniz ile gözleriniz ovuşturmayın, bu gazın etkisini daha da canlandırır. Göz ve yüz bölgenize sirke, süt veyahut limon ile müdahale edebilirsiniz. Bu ürünleri doğrudan biber gazının maruz kaldığı bölgeye sürebilirsiniz. Ayrıca tampon hareketlerle havluyu sirke ile ıslatarak, bölgeye uygulayabilirsiniz. Mide asit düzenleyici ilaçları yeterli miktarda su ile karıştırarak yanan bölgeye sürebilirsiniz.
Biber Gazı Göz Yanması Nasıl Geçer?
Biber gazına maruz kalma durumunda göz yanması şiddetli şekilde yaşanır. Biber gazı göz yanması durumunda, ellerinizle müdahale etmeyin. Göz yanması için, sirke ya da süt kullanabilirsiniz. Sirkeyle ıslattığınız havluyu tampon hareketler yardımıyla gözerinize uygulayabilirsiniz.
Biber Gazı Gözü Kör Eder Mi?
Biber gazı en çok gözler ve boğaz bölgesinde etkilidir. Biber gazı gözü geçici olarak kör edebilir. Biber gazı gözler açısında, geçici görme kayıplarına ya da görme alanı bozukluklarına sebep olabilmektedir. Ayrıca bulanık görme gibi etkileri de bulunmaktadır. Bu açıdan biber gazının geçici körlüğe sebep olduğu söylenebilir.
Biber Gazı Öldürür Mü?
Biber gazının ölümcül olmadığı bilinir. Öldürücü özelliğe sahip olmayan ve içeriğinde öldürme riski bulunduran maddeler barındırmayan biber gazının, bazı kişiler üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabildiği tespit edilmiştir. Biber gazının etkileri olumsuz olsa da alerji gösteren kişilerde daha olumsuz ve ağır etkiler gösterdiği gözlenmiştir.
Biber Gazı Zehirlenmesi Tedavisi Nedir?
Biber gazı zehirlenmelerinin tedavisinde genel olarak süt, sirke ya da yoğurt kullanılmaktadır. Biber gazı zehirlenmesinin durumuna ve zehirlenen kişinin klinik bulgularının seyrine göre serumla tedavi yöntemi uygulanabilir. Biber gazı zehirlenmeleri için klinik ve yoğun tedavi yöntemleri uygulanmamaktadır. Biber gazı zehirlenmesinin etkileri 6 saat içerisinde azalarak yok olur.