2021-2022 Senesi Üniversite Ek Yerleştirme (2.Tercihler)

2021-2022 Senesi Üniversite Ek Yerleştirme (2.Tercihler)
31.08.2021 12:54
2021-2022 Senesi Üniversite Ek Yerleştirme (2.Tercihler) Üniversite Ek Tercihler Nedir? Üniversite Ek Yerleştirme Puanı Nedir? 2021 Üniversite Ek Yerleştirme Tercihleri Ne Zaman? Nasıl Yapılır? 2021 Üniversite Ek Yerleştirme Başvuru Şartları Neler? 2021 Üniversite Ek Tercihler Ne Zaman Başlıyor? 2021 Üniversite Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Üniversite yerleştirme sonuçları 31 Ağustos Salı günü açıklandı. ÖSYM tarafından yapılan açıklama sonrasında yükseköğretim kurumlarına yerleştirmesi yapılan öğrenciler hangi okulları kazandığını ve hangi okullara kayıt olacağını öğrendi. YKS tercihinde bulunan fakat herhangi bir 2 yıllık veya 4 yıllık bölümlerinden birin yerleşemeyen adaylar YKS ek yerleştirmenin ne zaman yapılacağını merak etmeye başladı.

Bu sene değişen sistem ile birlikte YKS’de 140 barajını geçen adaylar ikinci tercihlere hak kazanıyor. TYT puanı en az 150, AYT/YDT puanı en az 180 olan adayların tercih işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilk yerleştirme işlemleri gerçekleşti. YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte herhangi bir yükseköğrenim programına yerleşemeyen on binlerce kişi boş kontenjanlar için ek yerleştirme tarihlerini beklemeye başladı. ÖSYM tarafından açıklanan YKS yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir bölüme kayıt yaptırmayan adaylardan doğacak boş kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Boş kontenjanlar ışığında 2021 YKS ek yerleştirme kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlanacak ve yerleşemeyen veya tercih ettiği bölüme giremeyen öğrenciler şanslarını ek yerleştirmede deneyecekler.

Üniversite Ek Tercihler Nedir?

Üniversite ek yerleştirme süreci, üniversite birinci yerleştirme işlemleri sırasında herhangi bir tercih bulunmayan veya üniversite yerleşemeyen adayların başvurabildiği bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Ek yerleştirme sürecinde ek puanlı yerleştirme, mevcut sınav puanının üzerine eklenerek özel alan tercihi yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Üniversite Ek Yerleştirme Puanı Nedir?

Okuduğunuz lise ve okuduğunuz bölüm ile alakalı tercihler yapmanız durumunda ek yerleştirme puanı hesaplanırken elde edeceğiniz puandır. Ek yerleştirme puanı sizin için önemli bir puan değildir çünkü okuldan ek puan gelmeyecektir. Okuldan ek puan gelmesi için okunulan bölüm ile ilgili tercihler yapılması gereklidir. Okunulan bölüm dışında farklı bir alanda tercih yapıldığında bu puandan yararlanılamaz.

2021 Üniversite Ek Yerleştirme Tercihleri Ne Zaman?

Yükseköğretim programlarından herhangi birini kazanan adaylar için kayıt işlemleri 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 4-8 Eylül 2021 arasında yapılacak. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra üniversiteler boş kalan kontenjanlarını ÖSYM’ye bildirecek. Genel yerleştirme sonucunda boş kalan veya kayıt yapılmaması nedeniyle dolmayan kontenjanlar içim ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirme ile yükseköğrenim programına kayıt olan adaylar, ek yerleştirmelerden yararlanamayacak. Ek yerleştirme tarihi henüz belli olmadı. YKS sonuçlarının açıklanmasının ve kayıt işlemlerinin yapılmasının ardından boş kontenjanların belli olmasıyla birlikte ek yerleştirmeler başlayacaktır.

2021 Üniversite Ek Tercihler Nasıl Yapılır?

Ek puan alabilen öğrenciler arasında yapılan sıralama ek puanlı sıralamadır ve ek puan almak isteyen kişilerin okudukları bölüm ile ilgili tercih yapması gereklidir. ÖSYM tarafından açıklanan ek yerleştirme ücretinin bu sene 25,00 TL olduğu bildirildi. Ek yerleştirme tercihleri yine ÖSYM’nin internet adresinden yapılacak ve adaylar ek tercihleri tercih süresi içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden bireysel olarak ve elektronik ortamda tamamlayacaklardır.

2021 Üniversite Ek Yerleştirme Başvuru Şartları Neler?

·        Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından 2021 YKS merkezi yerleştirmesinde hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

·        Merkezi yerleştirme sonucunda kontenjanı dolan fakat yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle açığı oluşan ön lisans programlarına ve lisans programlarına ilgili puan türünde yeterli puana sahip adaylar tercih yapabilecektir.

·        Yükseköğretim programına YKS’de özel yetenek sınavı ile yerleştirilmiş adaylarda ek yerleştirme tercihi yapabilecektir.

2021 Üniversite Ek Tercihler Ne Zaman Başlıyor?

YKS ek tercihlerinin başlama süreci henüz belli olmazken 2021 YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından ek yerleştirme süreci başlayacak. Merkezi yerleştirmede boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından bildirilecek ve ÖSYM tarafından bu kontenjanlar için ek yerleştirme açılacak ve kayıt olmayan veya yerleşemeyen öğrenciler buraya başvurarak şanslarını deneyeceklerdir.

2021 Üniversite Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

YKS ek tercihlerinin ne zaman yapılacağı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. Merkezi yerleştirme kayıt haklarının 6-10 Eylül tarihinde yapılmasının ardından boş kontenjanlar belirlenecek ve bu kontenjanlar kapsamında ek yerleştirmeler açılacak. Yapılacak olan Ek yerleştirme sonuçlarının ise Eylül ayı bitmeden sonuçlanması bekleniyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir